projekt 666l

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojtekr

projekt 666l

Post autor: wojtekr »

Mam taki plan wystartować za około rok akwarium 666l - 185x60x60.
Dla niektórych nie jest to może jakaś wielka ilość wody, no ale dla mnie, to już całkiem spory baniak :-)
Ponieważ mam torchę czasu, więc chciałbym możliwie jak najwięcej spraw przemyśleć, nawet może zobaczyć jak to działa "na żywo".
O ile klaruje mi się powoli sprawa obsady, roślinności, oświetlenie, to cały czas zastanawiam się nad filtracją. Sump, czy kubły?
Niby sump daje więcej możliwości, ale z drugiej strony jest trochę przy tym zabawy na początku. Na razie jeszcze moja widza na temat sumpa jest nikła, zaczynam czytać i z jednej storny mnie to kręci, a z drugiej zaczynam się obawiać problemów.

Chętnie porozmawiałbym z kimś, kto użytkuje sumpa, byłoby super, gdybym mógł zobaczyć jak to działa, jakie są problemy.
Oczywiście są filmiki na YT, pokazujące różne warianty przepływów, kominów, itd, ale nie ma to, jak zobaczyć na żywo.

A może dać sobie spokój, dwa kubełki, jakieś wewnętrzn turbinki a gąbką i tyle? :-)

yoor45

Post autor: yoor45 »

A więc zapraszam do mnie na Chojny na jakąś kawkę i przy okazji zobaczysz sobie jak to działa:) To co dam rade to wyjaśnię i od razu powiem co bym zrobił inaczej, bo to niestety wychodzi dopiero w praktyce:P tel na PW.

Awatar użytkownika
wojtekr

Yoor45, dzięki za zaproszenie, wpadnę na pewno.
yoor45 pisze:i od razu powiem co bym zrobił inaczej
No właśnie, jak czytam na różnych forach, to każdy uczy się na błędach i pisze, że następnym razem kilka rzeczy rozwiązałby inaczej.
Ostatnio zmieniony 2013-03-24, 15:21 przez wojtekr, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Wojtek tak zapytam, czy jakis konkretny biotop, czy powrót do roślin ;-)
Łukasz

Awatar użytkownika
wojtekr

na roślinki zostawię sobie jakieś mniejsze akwarium, a w tym dużym planuję pielęgnice z Ameryki Południowej, ale takie, żeby zbytnio roślin nie niszczyły :-), bo jakieś microsoria, czy krypcie być muszą :-)

behemoth

Post autor: behemoth »

Mnie to już się sam litraż podoba "666" :-D

Awatar użytkownika
wojtekr

na szczęście nie jestem przesądny :-)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Zapraszam do ŁDKu, do siedziby klubu w każdy wtorek w okolicach 17, mamy 2 baniaki z sumpami, chętnie też odpowiemy na wszelkie pytania. Jak dla mnie wchodź w sumpa i się nawet nie zastanawiaj. Jedyny minus to komin w akwarium, ale też da się to zrobić na zewnątrz tak aby nie zajmował miejsca.

Awatar użytkownika
wojtekr

Kubiszon pisze:i się nawet nie zastanawiaj.
hehe, nie no zastanawiać się trzeba :-)
Im więcej na ten temat czytam, tym bardziej jestem do niego przekonany, mam jednak jakieś tam wątpliwości, ale mam nadzieję, że je rozwieję.

A do ŁDKu wpadnę na pewno :-)

king
Kontakt:

Post autor: king »

Sump to koszt z przelotami 250-350pln za tą cenę filtra do takiego baniaka nie kupisz. Poza tym wygoda jest ogromna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”