turbiny mega kicha co dalej....
turbiny mega kicha co dalej....
Piszę ten tekst z powodu mojego mega wnerwienia spowodowanego tym co sprzedaje nam w ostatnim czasie aquael i aqua szut. Mowa tu o głowicach powerhead. Głowice produkowane 10-15 lat temu służą do tej pory. Nowe psują się średnio po 15 miesiącach czasem mniej. Mowa tu o zatrzymywaniu się i nie ruszaniu bez popychu dalej. Nie tylko ja mam ten problem naprawdę każdy kto ma hurtownie/hodowle lub coś w podobie.
Co się stało zmieniła się polityka tych firm?
Muszę z przykrością powiedzieć ze wole Chińskie tanie filtry bo choć kopie często od nich prąd to działają dłużej.
Ja osobiście nawet dziś straciłem około 790pln w rybach z powodu krótkiej przerwy w dostawie prądu podejrzewam ze był to zwykły spadek mocy i co pompa aquel'a nie ruszyła. Jest to notoryczne, ludzie radzą sobie jak mogą. Ja miałem na poprzedniej hodowli plujki+turbiny
inni stosują turbina+turbina. Jeszcze inni robią filtry hamburskie...
Ale to i tak jest kicha JAK płacę to chciałbym by towar działał choć te 3 lata bezawaryjnie, w dodatku ta usterka jest tak złośliwa ze ciężko ją udowodnić bo te filtry stają tylko czasem w tym martwym punkcie i trzeba byłoby akurat trafić na ten moment składając reklamację.
zarówno byłem świadkiem jak i sam niszczyłem te głowice w ataku furii wywołanej ich awariami.
Więc zakładam temat w którym mam nadzieje wspólnie wymyślimy co dalej z turbinami. Czy są na rynku jakieś niezawodne, jeśli tak to jakie i gdzie je można dostać. A jeśli takich nie ma to po prostu trzeba się zastanowić jak wykonać filtrację w akwariach kwarantannowych których niestety nie da się zamkną w jeden obieg.
Proszę o szczere uwagi i podpowiedzi jestem załamany jakością towarów które się nam proponuje. Filtru aquae'l i aqua szut zamiast się rozwijać to się cofają w jakości im dłużej produkują tym większe badziewie. Stare głowice aqua-szut te zielone działają mi po dziś dzień ich budowa była prosta ale działają już tyle lat.
WSTYD!!!!
Co się stało zmieniła się polityka tych firm?
Muszę z przykrością powiedzieć ze wole Chińskie tanie filtry bo choć kopie często od nich prąd to działają dłużej.
Ja osobiście nawet dziś straciłem około 790pln w rybach z powodu krótkiej przerwy w dostawie prądu podejrzewam ze był to zwykły spadek mocy i co pompa aquel'a nie ruszyła. Jest to notoryczne, ludzie radzą sobie jak mogą. Ja miałem na poprzedniej hodowli plujki+turbiny
inni stosują turbina+turbina. Jeszcze inni robią filtry hamburskie...
Ale to i tak jest kicha JAK płacę to chciałbym by towar działał choć te 3 lata bezawaryjnie, w dodatku ta usterka jest tak złośliwa ze ciężko ją udowodnić bo te filtry stają tylko czasem w tym martwym punkcie i trzeba byłoby akurat trafić na ten moment składając reklamację.
zarówno byłem świadkiem jak i sam niszczyłem te głowice w ataku furii wywołanej ich awariami.
Więc zakładam temat w którym mam nadzieje wspólnie wymyślimy co dalej z turbinami. Czy są na rynku jakieś niezawodne, jeśli tak to jakie i gdzie je można dostać. A jeśli takich nie ma to po prostu trzeba się zastanowić jak wykonać filtrację w akwariach kwarantannowych których niestety nie da się zamkną w jeden obieg.
Proszę o szczere uwagi i podpowiedzi jestem załamany jakością towarów które się nam proponuje. Filtru aquae'l i aqua szut zamiast się rozwijać to się cofają w jakości im dłużej produkują tym większe badziewie. Stare głowice aqua-szut te zielone działają mi po dziś dzień ich budowa była prosta ale działają już tyle lat.
WSTYD!!!!
Ostatnio zmieniony 2012-11-05, 22:31 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.
Heh, no nie fajnie, że ryby przez to padły... mam nadzieję, że nie te ode mnie. Może powinieneś dodatkowo zainwestować w pompę napowietrzającą, która zawsze będzie pompować do wszystkich baniaków powietrze w kostki. Masz wtedy pewność, że nie padną na raz i turbina, i pompa główna. Tylko awaria prądu pozostaje problemem. Koszt porządnej pompy to parę stów, ale na pewno z czasem się zwróci.
Co do turbin to faktycznie, jakość spadła. Pewnie przeniesiono produkcję z Polski do Azji i stąd różnica. Choć wszędzie można zrobić dobre produkty, kwestia kosztów.
Poleciłbym Ci głowice Aquarium System, bo byłem z nich zadowolony przez 4-5 lat użytkowania ale ostatnio też mi 2 tej firmy padły:/
Niezależnie od branży, modna jest teraz polityka firm, która polega na produkcji krócej działających modeli, których w razie awarii nie opłaca się naprawiać. Taki biznes:(
Co do turbin to faktycznie, jakość spadła. Pewnie przeniesiono produkcję z Polski do Azji i stąd różnica. Choć wszędzie można zrobić dobre produkty, kwestia kosztów.
Poleciłbym Ci głowice Aquarium System, bo byłem z nich zadowolony przez 4-5 lat użytkowania ale ostatnio też mi 2 tej firmy padły:/
Niezależnie od branży, modna jest teraz polityka firm, która polega na produkcji krócej działających modeli, których w razie awarii nie opłaca się naprawiać. Taki biznes:(
Pozostaje Ci zakup starszych modeli eheima.
Pogadaj z kims,kto z niemiec przywozi filtry.
Pogadaj z kims,kto z niemiec przywozi filtry.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Padł niestety dwój duch, i 5szt L- 204 dorosłych. Co do napowietrzania to mam dwie pompy solidne ale u mnie plac budowyi napowietrzanie się nie doczekało jeszcze instalacji potrzebuje kupić beczę do wyrównania ciśnienia, a nie mam kiedy...
Właśnie szukałem w necie głowic i przypominało mi się o głowicach Aqua Clear kiedyś miałem jedna są mega niewygodne bo zmontowanie tego filtra i pranie gąbek to katorga ale przynajmniej działały jak należy ale to było 6lat temu nie wiem jak teraz wie ktoś?
I jeszcze jedna W internecie o niej dobrze piszą
Właśnie szukałem w necie głowic i przypominało mi się o głowicach Aqua Clear kiedyś miałem jedna są mega niewygodne bo zmontowanie tego filtra i pranie gąbek to katorga ale przynajmniej działały jak należy ale to było 6lat temu nie wiem jak teraz wie ktoś?
I jeszcze jedna W internecie o niej dobrze piszą

A myślałem że to tylko moje tak mają. Właśnie ma ktoś pomysł jak temu zaradzić. Gdzie trzeba coś przyizolować np silikonem by zniwelować to przebicie, przyglądałem się i nigdzie nie widzę miejsca kontaktu nieizolowanego kabla z wodą.king pisze:wole Chińskie tanie filtry bo choć kopie często od nich prąd
Mój pierwszy filtr to był właśnie aquael po roku hałasował tak że nie mogłem go znieść. Od tamtej pory a to już ładnych kilkanaście lat nie kupiłem nic tej firmy choć ludzie kupują za nie małe pieniądz.
w 2008 na wiosnę kupiłem 6 głowic resuna mniejsze po chyba 23zł a większe po około 40. Tak jak mówisz kopie od nich prąd ale chodzą cały czas do dziś. Są dużo cichsze niż aquael i dużo mocniejsze. No i rewelacyjne przyssawki tyle lat w wodzie a ja za każdym razem szarpię się żeby je oderwać od szyby. Jeśli na hodowlę to polecam.
Co do części to ma je importer ten który jest importerem resunów na kraj. Na pewno wiesz który to facet, taki z wąsem :) z sosnowca bodajże.
Pomysł Kuby z pompą jest bardzo trafiony a pompa nie musi być aż taka droga do nie wiem ile masz akwariów ale spokojnie kupisz do 200zł pompę która bezpośrednio będzie tłoczyć powietrze do 20 akwariów na raz, a jak sobie rozgałęzisz przewody to więcej.
Miałem taką pompę tez resuna ale ma jedną dużą wadę, jest głośna. ja mam akwaria w domu i nie było opcji ją zastosować ale znajomy miał tą sama pompę na hali produkcyjnej i jak maszyny nie pracowały to pompa nie była bardzo głośna. A jak pracowały to wiadomo w ogóle nic nie słychać.
Także polecam resuna jesli to ma być sprzęt do hodowli.
Ostatnio zmieniony 2012-11-05, 23:28 przez wachkala, łącznie zmieniany 1 raz.
głowice Aqua Clear mam dwie obie chodzą jeszcze dłużej niż resuny ale już nie pamiętam który to był rok jak je kupiłem.king pisze:głowicach Aqua Clear
Tez problemowe ale jak dla mnie dość słabe i mam je w zbiornikach z roślinami, a może ja takie słabe mam pewnie są też mocniejsze ale i droższe. W ogóle aqua clear jest dość drogi. hałasują niewiele mniej niż moje resuny.
chyba tak-tez zrobię zgłoszę się do pana Zbyszka i kupię ze 60 pomp. AQuae'l i aqua szut niech się wypchają trocinami.
Co do miejsca przebicia to tez badałem je z każdej strony i to musi być jakaś wada konstrukcyjna bo uszkodzeń nie ma. Tak więc Ryby jak chcą żyć to muszą znosić elektrowstrząsy i ja tez.
Ostatnio widziałem pompy do wiertarek Na Łęczycka przybyszewskiego w centrum budowlanym wyglądały jak powerhead ciekawe ile taka kosztuje i czy nie jest lepsza od tych tandeciaków. Jak w tym roku zrobią Primus inter pares to chyba narobię obciachu i pojadę im nawrzucać. W tamtym roku nie robiłem lipy. Ale w tym roku miarka się przebrała... miałem juz ze 20 poważnych awarii (20/60szt) u siebie na hodowli i ze 40 w pracy(40/200szt)
Co do miejsca przebicia to tez badałem je z każdej strony i to musi być jakaś wada konstrukcyjna bo uszkodzeń nie ma. Tak więc Ryby jak chcą żyć to muszą znosić elektrowstrząsy i ja tez.
Ostatnio widziałem pompy do wiertarek Na Łęczycka przybyszewskiego w centrum budowlanym wyglądały jak powerhead ciekawe ile taka kosztuje i czy nie jest lepsza od tych tandeciaków. Jak w tym roku zrobią Primus inter pares to chyba narobię obciachu i pojadę im nawrzucać. W tamtym roku nie robiłem lipy. Ale w tym roku miarka się przebrała... miałem juz ze 20 poważnych awarii (20/60szt) u siebie na hodowli i ze 40 w pracy(40/200szt)
Aaa zapomniałem, przecież u moich tapajosów chodzi jedna jedyna głowica aquael jaką mam. Nie wiem skąd ją mam i ile ma lat, znalazłem ją w piwnicy zupełnie przypadkiem. uruchomiłem w akwarium i okazała się być bardzo mocna i o tej samej głośności co inne głowice.
Ile leżała bez wody i skąd się wzięła w moje piwnicy, nie mam pojęcia. Może kiedyś ją kupiłem razem z jakimś akwarium i tam wrzuciłem bo uznałem że szmelc? nie wiem. Ale tą akurat sobie bardzo chwalę.
W rybarium cena nie jest wysoka, chyba porównywalna do obecnej cenie resunów.
Ma jedną wadę, nie ma zaczepów i przyssawek.
http://www.rybarium.pl/pompa-fontannowa ... n-650.html
W sumie to kopanie chyba mi bardziej przeszkadza niż rybom. nie widziałem nigdy żeby im to jakoś przeszkadzało ale bywa wkurzające jak się dłużej ręce w wodzie trzyma.
Ile leżała bez wody i skąd się wzięła w moje piwnicy, nie mam pojęcia. Może kiedyś ją kupiłem razem z jakimś akwarium i tam wrzuciłem bo uznałem że szmelc? nie wiem. Ale tą akurat sobie bardzo chwalę.
W rybarium cena nie jest wysoka, chyba porównywalna do obecnej cenie resunów.
Ma jedną wadę, nie ma zaczepów i przyssawek.
Firma chyba hobby ale o tej nazwie są conajmniej dwie firmy w Polsce i jedną znam niemiecką. kojarzysz napewno faceta. Gość nigdy nie był skory do opuszcza nawet złotówki ale chyba interesy coś kiepsko idą bo ostatnio dość szybko dawał 5% rabatu na zakup artemi. I tak była za droga więc nie wziąłem ale zaskoczył mnie samym podejściem. przy 60szt. to jest lekko licząc 2 tys. więc możesz się spróbować potargować. Może specjalnie dla ciebie sprowadzi nowe głowice może nowo wyprodukowane nie będa kopać wszystkiego dookoła.king pisze:zgłoszę się do pana Zbyszka i kupię ze 60 pomp
W sumie to kopanie chyba mi bardziej przeszkadza niż rybom. nie widziałem nigdy żeby im to jakoś przeszkadzało ale bywa wkurzające jak się dłużej ręce w wodzie trzyma.
nigdy nie słyszałem ale jeśli tanie i dobre to ciekawa alternatywa. Ciekawe po ile?king pisze: pompy do wiertarek
Co do tej pompy aquae'l tez ją mam faktycznie dobra edycja bo jako jedyna nie staje
Ale nie ma niestety zawieszki ani przyssawki.\
Generalnie to w swojej karierze akwarystycznej kupiłem już około 150 turbin, a po dziś dzień działają tylko te kupione w dzieciństwie więc coś jest nie tak.
Firma łaski nie robi znajdziemy alternatywę to nikt od nich nie będzie kupował. Bo lepiej dać 10pln więcej niż ryzykować życie ryb nierzadko tarlaków o wielkiej ważności.
Ale nie ma niestety zawieszki ani przyssawki.\
Generalnie to w swojej karierze akwarystycznej kupiłem już około 150 turbin, a po dziś dzień działają tylko te kupione w dzieciństwie więc coś jest nie tak.
Firma łaski nie robi znajdziemy alternatywę to nikt od nich nie będzie kupował. Bo lepiej dać 10pln więcej niż ryzykować życie ryb nierzadko tarlaków o wielkiej ważności.
Taka pompa w Praktikerze w M1 jest za 25-30PLN.(no przynajmniej jakiś czas temu)wachkala pisze: Ma jedną wadę, nie ma zaczepów i przyssawek.
Ja mam resuna Magi-1000 zawsze "odpala" nawet przytarty przez mączkę bazaltową, co ważne nie kopie prądem:)
Ostatnio zmieniony 2012-11-06, 19:03 przez shadow125, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie słyszałem, by świnia manipulacją
Próbowała się dorwać do władzy
Kontrolować i straszyć folwark zwierzęcy
I robić to wszystko dla kasy...
Próbowała się dorwać do władzy
Kontrolować i straszyć folwark zwierzęcy
I robić to wszystko dla kasy...
A ja tam nie narzekam. Trochę mi się przez ręce pomp aquaela przewinęło i nigdy nie miałem problemów. Trzeba tylko pamiętać o systematycznym czyszczeniu wirnika i jego gniazda. Zauważyłem również, że może występować problem ze startem jeśli wyciągniemy głowice. Wystarczy wtedy obrócić ją pod wodą, żeby wypuścić całe powietrze.
Ostatnio zmieniony 2012-11-07, 15:06 przez majkelloo, łącznie zmieniany 1 raz.