Wybór kubełka 250l

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Aha. no dobra łapie. czyli sam kubełek mi powinien wystarczyc. Mam taką nadzieję przynajmniej :roll:
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Jeżeli odpowiednio dobierzesz wydajność kubełka do obsady zbiornika to na pewno wystarczy.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Ja jestem posiadaczem Tetry ex 700 ale zbiorniczek mam 112 i u mnie po dwóch miesiacach nadal chodzi dobrze wkłady mam seryjne i nie nażekam. Troche osłabł na początku ale to z powodu silnego zanieczyszczenia baniaka resztaki mchu i moczarki które niestety padły teraz od dłużeszgo czasu wszystko jest w pożądku.
Jeszcze nie czysciłem i nie zamierzam w najblizszym czasie.
z opini które czytałem trzeba ostrożnie sie obchodzić z zaworkami ja sie do tego stosuje i nie mam problemu.

Jedyne minusy jakie dostrzegam to osad w wężach mi sie zebrał ale barzo łatwo było go usunać no i to nieszczęsne kolanko na krawęź szyby nie jest regulowane.

U mnie chodzi tylko jedna cześć deszczownicy troche powiekszyłem otwory żeby mniejszyć cisnienie i skierowałem pod kontem a strone tafli wody i jest bardzo dobrze natleniona.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Wydaje mi się że osady w wężach powstają niezależnie od klasy filtra i są spowodowane ogólnymi warunkami biologicznymi w baniaku.

Oby sprawował się dobrze bo właśnie jedzie do mnie i będzie obsługiwał 200 L
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

imrasil pisze:Wydaje mi się że osady w wężach powstają niezależnie od klasy filtra i są spowodowane ogólnymi warunkami biologicznymi w baniaku.
Podpisze się pod tym, co prawda nie mam kubełka ale mam 2 kaskady i w rurkach jaki kolankach odkłada mi się taki osad.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

z tego co słyszałem zaciemnienie węży redukuje ten efekt osadzania się. Nię mówie że to jest minus akurat tego modelu tylko podaje moje spostrzeżenia :) poza tym można bez problemu podłączyć niefabryczne węże tylko zykłe ogrodowe :)

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

No w moim kubełku mam zielone węże (eheim 2231) i też zachodzą glonami, ale to dodatkowa powierzchnia dla bakterii ;-). Zresztą węże są z tyłu i nie widać. Nowy kubełek może jutro zakupię (Eheim 2217), bo stary nie wyrobi i zobaczymy jak będzie.

waldii
Kontakt:

Post autor: waldii »

Witam, ja mam w swoim 200-u L, zewnetrzny kubeł Sery Serafil 900, może wyglad tego kubła nie jest taki szpanerski jak Eheim czy Tetra ale robi robote :) i wewnątrz Aquael Turbo 650, woda w akwarium ma ponad rok i jest kryształ. Filtry są ciche i bardzo wydajne. Pozdro
Ostatnio zmieniony 2009-05-07, 11:25 przez waldii, łącznie zmieniany 2 razy.
roślinne 200l , krewetkarium 25l i 45l

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Witam
woda w akwarium ma ponad rok i jest kryształ
waldii tos mnie zaciekawil, czyli co.. od roku nie wymieniales wody ? :)
pozdrawiam
Andrzej

waldii
Kontakt:

tylko dolewam jak wyparuje

baq
Kontakt:

a jaki rodzaj akwarium towarzyskie, roslinne, malawi ?
i jakie parametry ma woda ?
pozdrawiam
Andrzej

waldii
Kontakt:

Towarzyskie bardziej, no roślinek też jest kilkanaście. a parametry wody hmmm pH 7.5 a twardość tarda jak będę miał jakąś fotę to dam. a czemu pytasz ??

baq
Kontakt:

Witam
pytajac o parametry wody chodzilo mi bardziej o substancje rozpuszczone w wodzie typu nh4 no2 no3 i po4, ale biorac pod uwage ze to akwarium towarzyskie to pewnie ich nie mierzysz
a pytam dlatego ze chcac nie chcac beda w takim akwarium z mala iloscia roslin kumulowac sie substancje przemiany materii doprowadzajac do stezen toksycznych

pozdrawiam
Andrzej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”