Wydajna filtracja biologiczna w kuble - porównanie wkładów
Z ceramika sobie poradzę, teraz pozostała jeszcze kwestia prefiltra, chce go zamontowac na wlocie filterka z gruboziarnistej gabki takiej aquaella jaka do filtrów turbinowych jest pakowana. Teraz pytanie, producent teoretycznie zabrania ograniczania przepływu na wlocie, ale mysle, ze jest to troche na wyrost i ma na celu ostrzeżenie uzytkowników przed wszelkimi gabkami drobnoziarnistymi, któe moga byc zassane. Ja chce nałozyc gabke z dziurką niewielka na wlot. Gabka będzie płukana co tydzień. Moze macie jakies inne rozwiązania. Widziałem gdzies w sieci taki filtr narurowy gdzie umieszczona jest grubsza włóknina i pełni to role prefiltra, zamontowany był na węzu wlotowym do kubełka, a autor pomysłu pisał, że wymieniał wkłknine raz na 2 tygodnie.
Łukasz
- krzych0062
Wiem o jakiej siatce mówisz, ale czy ona sie nie zapycha zbyt często, pozatym "metal" w akwarium??? Sam nie wiem. Gabka jakby dokładniej wyłapuje syfek i stanowi jednoczesnie miejsce gdzie bakterie sie osadzaja, często bywa tez miejscem gdzie krewecie sie wypasają...tak myslę,
Masz na mysli cos takiego
http://allegro.pl/gush-filter-guard-13m ... 44730.html
Nie zapchają sie zbyt szybko te oczka??
Masz na mysli cos takiego
http://allegro.pl/gush-filter-guard-13m ... 44730.html
Nie zapchają sie zbyt szybko te oczka??
Ostatnio zmieniony 2012-01-04, 16:59 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz
- krzych0062
Z racji, że mowa o kubełku a nie o kaskadzie podsunąłem Ci takie rozwiązanie. Chodzi tu głównie o zabezpieczenie przed wciąganiem istot żyjących w akwa, np. krewetek. Przecież na wejściu do kubełków żaden producent nie zastosował "ulepszaczy mech.-biol.", bo z tym sobie radzą same kubełki. Czytałem wiele pozytywnych opinii o tej "siatce",sam nie mam, ale myślę o zakupie. A metal...ośki wirników różnych kaskad, wewnętrznych też są metalowe...i zapewne z dobrej jakościowo stali, więc nie powinno to źle wpływać. A i inne akcesoria, choćby nożyczki też są ze stali 

Pewnie masz racje, mnie chodziło o to, że przykładowo pare syfków typu zgniłe liście a raczej ich kawałki jak przylgna do siatki, szybkoja zapchaja, nie wiem, pomyslę
dzieki za pomysł. Czekam na opinie prefiltra narurowego z gruba włókniną, widziałem taki patent kiedys w necie na któryms z forum.

Łukasz
- krzych0062
Nie wiem, jak wygląda zabezpieczenie wlotu do kubełka JBLa, za to wiem co proponuje Eheim, Fluwal, czy Aquael...Chciał, czy nie chciał gąbkę, kawałek plastiku i tą siatkę trzeba czyścić...to nieuniknione.lukaszLDZ pisze:mnie chodziło o to, że przykładowo pare syfków typu zgniłe liście a raczej ich kawałki jak przylgna do siatki, szybkoja zapchaja,

swego czasu mialem taka mala kostke z roslinami i krewetkami powiedzmy ze byly to red cherry. filtracja polegala jedynie na mieleniu wody przez maly filterek wewnetrzny atmana w ktorym nie bylo wypelnien. jakiez bylo moje zdzwienie kiedy podczas prac porzadkowych odkrylem iz w komorze filtra zyje kilkadziesiat malych krewetekblue3003 pisze:jak chcesz chronić krewetki przed wessaniem to możesz założyć taką siatkę na komary (ala moskitiera) którą normalnie montuje się w oknach. Ja mam i to stosuje. (pewnie nie tylko ja)
- krzych0062