Wydajna filtracja biologiczna w kuble - porównanie wkładów

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Z ceramika sobie poradzę, teraz pozostała jeszcze kwestia prefiltra, chce go zamontowac na wlocie filterka z gruboziarnistej gabki takiej aquaella jaka do filtrów turbinowych jest pakowana. Teraz pytanie, producent teoretycznie zabrania ograniczania przepływu na wlocie, ale mysle, ze jest to troche na wyrost i ma na celu ostrzeżenie uzytkowników przed wszelkimi gabkami drobnoziarnistymi, któe moga byc zassane. Ja chce nałozyc gabke z dziurką niewielka na wlot. Gabka będzie płukana co tydzień. Moze macie jakies inne rozwiązania. Widziałem gdzies w sieci taki filtr narurowy gdzie umieszczona jest grubsza włóknina i pełni to role prefiltra, zamontowany był na węzu wlotowym do kubełka, a autor pomysłu pisał, że wymieniał wkłknine raz na 2 tygodnie.
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Ja poleciłbym Ci prefiltr z nierdzewnej siatki stalowej marki Gush... Tylko nie mów, że ironizuję i polecam Ci "coś" droższego zamiast taniej gąbki... :-P

lukaszLDZ

Wiem o jakiej siatce mówisz, ale czy ona sie nie zapycha zbyt często, pozatym "metal" w akwarium??? Sam nie wiem. Gabka jakby dokładniej wyłapuje syfek i stanowi jednoczesnie miejsce gdzie bakterie sie osadzaja, często bywa tez miejscem gdzie krewecie sie wypasają...tak myslę,

Masz na mysli cos takiego
http://allegro.pl/gush-filter-guard-13m ... 44730.html
Nie zapchają sie zbyt szybko te oczka??
Ostatnio zmieniony 2012-01-04, 16:59 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Z racji, że mowa o kubełku a nie o kaskadzie podsunąłem Ci takie rozwiązanie. Chodzi tu głównie o zabezpieczenie przed wciąganiem istot żyjących w akwa, np. krewetek. Przecież na wejściu do kubełków żaden producent nie zastosował "ulepszaczy mech.-biol.", bo z tym sobie radzą same kubełki. Czytałem wiele pozytywnych opinii o tej "siatce",sam nie mam, ale myślę o zakupie. A metal...ośki wirników różnych kaskad, wewnętrznych też są metalowe...i zapewne z dobrej jakościowo stali, więc nie powinno to źle wpływać. A i inne akcesoria, choćby nożyczki też są ze stali ;-)

lukaszLDZ

Pewnie masz racje, mnie chodziło o to, że przykładowo pare syfków typu zgniłe liście a raczej ich kawałki jak przylgna do siatki, szybkoja zapchaja, nie wiem, pomyslę ;-) dzieki za pomysł. Czekam na opinie prefiltra narurowego z gruba włókniną, widziałem taki patent kiedys w necie na któryms z forum.
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

lukaszLDZ pisze:mnie chodziło o to, że przykładowo pare syfków typu zgniłe liście a raczej ich kawałki jak przylgna do siatki, szybkoja zapchaja,
Nie wiem, jak wygląda zabezpieczenie wlotu do kubełka JBLa, za to wiem co proponuje Eheim, Fluwal, czy Aquael...Chciał, czy nie chciał gąbkę, kawałek plastiku i tą siatkę trzeba czyścić...to nieuniknione. ;-)

michal.l

Post autor: michal.l »

Takie prefiltry to przeważnie hodowcy paletek przed kubełkami z biologią zakładają aby nie otwierać co po chwila może jest tu jakiś dysko maniak to się wypowie ;-)

lukaszLDZ

Mnie chodzi tylko o zebranie wiekszego syfku oraz zabezpieczenie przed wessaniem red cherry, które beda w ogólnym, przemyśle sprawę ;-) dzieki
Łukasz

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

jak chcesz chronić krewetki przed wessaniem to możesz założyć taką siatkę na komary (ala moskitiera) którą normalnie montuje się w oknach. Ja mam i to stosuje. (pewnie nie tylko ja)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

lub pończochę, zdaje egzamin w 100%
Co by tu napisać... :-P

michal.l

Post autor: michal.l »

Tylko zapycha się dość szybko ;)

jabol

Post autor: jabol »

blue3003 pisze:jak chcesz chronić krewetki przed wessaniem to możesz założyć taką siatkę na komary (ala moskitiera) którą normalnie montuje się w oknach. Ja mam i to stosuje. (pewnie nie tylko ja)
swego czasu mialem taka mala kostke z roslinami i krewetkami powiedzmy ze byly to red cherry. filtracja polegala jedynie na mieleniu wody przez maly filterek wewnetrzny atmana w ktorym nie bylo wypelnien. jakiez bylo moje zdzwienie kiedy podczas prac porzadkowych odkrylem iz w komorze filtra zyje kilkadziesiat malych krewetek

lukaszLDZ

Hm wyjdzie w praniu, co i jak, wiem, że ta gabka gruboziarnista agquaella ma na tyle grube oczka, że małe krewecie wciągnie, z kolei nie zamontuje drobnoziarnistej bo filtr szlag trafi
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

lukaszLDZ pisze:gabka gruboziarnista agquaella ma na tyle grube oczka, że małe krewecie wciągnie,
Łukasz....inaczej, one same tam wejdą. Bo wszelakiej maści gąbki to ulubione miejsce "przesiadywania" krewetek. Powód wiadomy...ze względów "kulinarnych" ;-)

lukaszLDZ

He wiec jak mozna łasuchom bronic włażenia tam :mrgreen: dobrym wyjsciem byłoby załozenie takiej siatki i na to gabki, ale nie wiem czy za bardzo przepływu nie zdusi:)
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”