Seachem Purigen - akwa. 54 litry

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Tam jest napisane że należy wymieniać co 24h. To jest w postaci płatów grubości 1-2mm. Przepływ ograniczony znacznie, w kaskadzie się to nie sprawdzi, nie będzie w ogóle działać, potrzebne jest trochę ciśnienia żeby wodę przez to przecisnąć.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Czyli lipa, ale sadze ze mozna spróbowac wyłapie napewno jakies syfki, narazie mam gruboziarnista gabke na wlocie i w środku no i ceramike, nic wiecej, moze taka wata albo gesta gabkla cos by dała
Łukasz

radzio27

Post autor: radzio27 »

pomyśl o filtrze narurowym zamontowanym na wlocie do kubła. Efektywności filtracji będziesz miał dużo większą niż przez gąbkę w kuble czy mechaniku. Koszt kompletu 75 zł ( korpus, 2 zawory 1/2, 2 złaczki 1/2 z wyjściem na waż 15mm, waz akwarstyczny 15mm (chyba ;)). tasma teflonowa). Tylko trzeba mieć dośc mocny kubeł, bo na moim jbl e700 znacząco spadł przepływ, ale to przez to, ze na razie w korpusie mam założony filtr sznurkowy 5um i ciężko przez niego woda przepływa. A i wg mnie warto tak czy inaczej na wlot do kubła w akwa założyć rzadką gąbkę, gdyż dzieki temu filtr w koprusie za szybko się nie zasyfi.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

radzio27 pisze:pomyśl o filtrze narurowym zamontowanym na wlocie do kubła.
W temacie Łukasza chodzi o filtr kaskadowy ;-)
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

radzio27

Post autor: radzio27 »

sorki nie doczytałem, musiało mi gdzieś umknać ;)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

tak ap ropo tego narurowego to można coś takiego samemu zmontować, tylko czy nie wyjdzie podobny koszt co gotowy zestaw :P
Co by tu napisać... :-P

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Filtr narurowy to nie coś co zastosuje w tym baniaku ze względów oczywistych ;-) a i z purigena chyba zrezygnuje, tragedii z woda nie ma, a koszt specyfiku znaczny, jeszcze gdyby nie czyścił tak z azotanów to oki, ale wiarygodnych informacji nie mam jak to naprawde jest. Zastosuje więc w środku wkład z gabki o mniejszych oczkach. Narazie mam w środku standardową gąbke aquaela, taką o duzych oczkach jak w turbinach, zmienie na cos mniejszego. ( gabka o małych oczkach lub na wierzch wata perlonowa) Kwestia czy moge zrobic to od razu w obydwu koszach, obawiam sie, ze jak wywale stara gruboziarnista gabke ze środka i włoże nowa, to za mało zostanie w filtrze bakterii. Co prawda pozostaje ceramika stara i grubozoarnista gabka na prefilstrze, ale nie wiem, czy to nie za mało.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”