filtr wewnętrzny, co polecacie?

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

możesz zmniejszyc przeplyw troche jak bedzie za duzy

martonia

Post autor: martonia »

kupiłam filtr wewnętrzny taki jak ten:

http://allegro.pl/wewnetrzny-filtr-do-a ... 16482.html

niestety nie ma w nim instrukcji i nie wiem czy dobrze go zamontowalam, bąbelki w wodzie pojawiaja sie jedynie gdy deszczownie skieruje na dół, ale wystaje ona z wody, filtr ten jest przeznaczony do akwarium 80l, a ja mam 45 litrów, czy to jest moj powazny blad, ze go kupilam, ktore z koncowek zamontowac tak,zeby rybki mialy sporo babelkow oraz brud byl zbierany do srodka, nie wiem czy gabke wcisnac jak najglebiej sie da, czy raczej zeby byla jak najnizej, zaraz jak te kratki, przez ktore wlatuja nieczystosci? i prosze sie ze mnie nie smiac czy nie krzyczec, ale kupilam ten filrt w sklepie, gdzie pan uznal, ze takiego nie montowal i nie wie, a instrukcji tez nie ma:/

Danyeru
Kontakt:

Post autor: Danyeru »

Końcówkę z wężykiem, albo deszczownie nad wodą. ;-)
IMHO jeżeli za dużej pralki Ci ten filtr nie robi, to może być.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

martonia pisze: filtr ten jest przeznaczony do akwarium 80l, a ja mam 45 litrów,
to nawet lepiej :-)
nie potrzebne są bąbelki. Ważny jest ruch tafli wody.
napisz jaki to filtr, bo link kiedyś wygaśnie
Ostatnio zmieniony 2010-09-27, 13:28 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

martonia

Ok, ale jeszcze co do tej gąbki to jak powinna być, powinna być jak najniżej w tym filtrze wewnatrz tak, że zasłania te kratki wlotu brudu, czy raczej wepchnąć ją jak najgłębiej, tak, żeby te kratki były odsłonięte?

Czy do filtra wewnętrznego kupić i włożyć węgiel aktywny?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez martonia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maniek

Post autor: maniek »

martonia pisze:czy do filtra wewnetrznego kupic i wlozyc wegiel aktywny?
W jakim celu chcesz ten węgiel wkładać
Węgiel nie powinien być stosowany w dłuższym terminie. Stosujemy go okresowo do oczyszczenia wody np. po leczeniu ryb.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez maniek, łącznie zmieniany 1 raz.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

A ja bym Ci radził wsadzić deszczownice pod wodę i tak skierować żeby woda leciała pod kątem w górę, tak żeby delikatnie poruszała tafle wody. Takie rozwiązanie w zupełności wystarczy jesli chodzi o dotlenienie wody a ponadto woda nie bedzie chlupać. No chyba, że lubisz jak całą noc chlupie :)

Danyeru
Kontakt:

Post autor: Danyeru »

Ja tam lubię, jak chlupię, ale stosowałem też deszczownię pod wodą =>dawało mi to większą kontrolę nad kierunkiem prądu wody.

martonia

ok, chlupanie chlupaniem, ale jeszcze co z ta gabka, ktora jest wewntrz filtra, ma byc wsunieta tak, zeby zaslaniala kratki, czyli jak najnizej, czy ma odslaniac te kratki co wlatuje brud, czyli wepchnac ją jak najwyzej do tego filtra, nie wiecie?

Awatar użytkownika
maniek

Post autor: maniek »

Co do gąbki to ja staram się wypełnić całą powierzchnię filtra i nie zostawiam wolnej przestrzeni a gąbka jest stosowana do filtracji wstępnej więc wsadź ją jak najniżej . Jak będziesz miała wolne miejsce w filtrze to je wypełnij jakimś medium filtracyjnym może to być też gąbka czy ceramika .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”