Armata torfowa

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

torf do 5l PETa bez dna
całość na 19l baniak od wody z automatu
woda przez lejek z wężykiem do baniaka z torfem i już

potem mieszam z kranówką dla uzyskania parametrów, czasem odsysam wodę z baniaka i mieszam z przesączem, zależy czy mam odstaną wodę czy nie

Zbyszku super armatka

Co do "białego torfu" to nie wiem jaki mam, ale nic prócz lekkiej herbatki uzyskać nie mogą, nad czym ubolewam, ale kupi się inny torf to się zobaczy

Gdyby ktoś chciał mało barwiący to w Pabianicach w sklepie ogrodniczym przy Orlej
jest
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Co do torfu to mam pewien problem... rura 16x60cm wypełniona do wysokości 30cm torfem ogrodniczym kwaśnym. Pod torfem wata perlonowa.I tu pytanie, czy nie za mało oddzielenia torfu od wylotu?
Nie wiem, może tak powinno być ale, torf zalany wodą osiada sobie i powoduje że woda bardzo powolutku kapie 1 kropla na 1-2 sekundy. Czy tak powinno być?
Co do klarowności roztworu.. bardzo mocny wywar z szyszek olchy :-D Zawiesin bardzo mało ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

widać mocno ubiłeś, będziesz miał mocniejszą torfiankę.
U mnie tez powolutku kapie, dlatego dałem dwie rury, że mogę wlać 5 litrów wody i na drugi dzień mam przesącz gotowy :-)

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

wojtekr pisze:widać mocno ubiłeś, będziesz miał mocniejszą torfiankę.
No właśnie nic nie ubijałem... Tylko ręką garść za garścią sypałem bez ubijania, potem wlałem wodę i sie ubiło :-D

Teraz tylko ryby muszę aklimatyzować do nowej wody 8-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

kamil_pce

Post autor: kamil_pce »

Czyli najprościej można powiedzieć trzeba mieć 2 "zbiorniki" ( wiadro, rura itp ) w jednym umieszczamy torf oraz watę ( czy coś innego co najlepiej ? ) wlewamy wodę i czekamy jak nam się skropli co drugiego "zbiornika" ?

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

dokładnie Kamilu, ja mam wylot dość spory (5 cm średnicy) 19l to 3-4 h lania wody drobnym ciurkiem, no może trochę szybciej, nie ma reguły, zawsze przed zalaniem trochę wzruszam torf by się trochę szybciej sączyło

a co najlepiej użyć, to co masz pod ręką, jakaś gąbka po filtrze, wata akwarystyczna, włóknina, cokolwiek co zatrzyma drobinki torfu

kamil_pce

A na orlej jaki dokładnie kupujesz ten torf i w jakiej cenie;)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

2 zł za worek, innego kwaśnego nie mają

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

torf wysoki kupisz też w Leroi, OBI, itd. Ja płaciłem ok 10zł za worek.

kamil_pce

Po co mam iść do OBI czy gdzieś jak za 2 zł mam hmm z 200 m od siebie :)

kamil_pce

Armatka zrobiona prosta bp prosta ale działa :) Uzyskałem bardzo ładniutki kolor wody:) Nie jest krystalicznie czysta ale też nie ma herbatki jest taka nie wiem jak opisać :) Taka leciutko zabarwiona :)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

słaba herbatka ;-)

kamil_pce

właśnie nie wlałem wczoraj zrobiła się troszkę mętna ale dziś rano już kryształ :)

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

a ja nie bardzo rozumiem w jaki sposób torf może zmienić nam twardość wody (minerały z niej wyparowują czy dobre duszki je zjadają?) - ph maleje bo torf jest kwaśny, ale z czysto chemiczno-fizycznego punktu widzenia to zakwaszenie wody nie powinno być zbyt trwałe...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”