Tak jak w temacie.
Jak często powinno się wymieniać torf w filtrze?
I czy musi to być torf akwarystyczny np. Filtus humos natural, czy można go zastąpić np. trofem kupionym w kwiaciarni, ogrodniczym.
Torf włóknisty w filtrze. Jak często wymieniać?
jak straci swoje właściwości, a to zależy jaką wodą go zalewasz, w twardszej szybciej
torf z ogrodniczego średnio się nadaje, bo mocno pyli i trzeba go wsadzić do odpowiedniej pończochy, o odpowiednich oczkach, jak będą za małe to się zatka i woda będzie opływać worek i nic się z torfu nie uzyska prócz kolorku, a przy za dużych zasyfi resztę mediów i pozatyka gąbki
ja tego z ogrodniczego używam do przesączu torfowego do armatki i pod piasek
wrzuciłem trochę luzem do jednego baniaka by zrobić syfek, ale za bardzo to się nie sprawdziło, bo wygląda świetnie, ale co 2-3 dni muszę czyścić prefiltr
torf z ogrodniczego średnio się nadaje, bo mocno pyli i trzeba go wsadzić do odpowiedniej pończochy, o odpowiednich oczkach, jak będą za małe to się zatka i woda będzie opływać worek i nic się z torfu nie uzyska prócz kolorku, a przy za dużych zasyfi resztę mediów i pozatyka gąbki
ja tego z ogrodniczego używam do przesączu torfowego do armatki i pod piasek
wrzuciłem trochę luzem do jednego baniaka by zrobić syfek, ale za bardzo to się nie sprawdziło, bo wygląda świetnie, ale co 2-3 dni muszę czyścić prefiltr
Co by tu napisać...