filtracja

ODPOWIEDZ
paletka

filtracja

Post autor: paletka »

Witam
Zakladam akwarium 200 l posiadam 2 filtry Eheim 2213 i JBL e 900.Jak je wykorzystać i czy
uruchamiać dwa czy jeden,jakie wkłady
Obsada;
-5 paletek ??
15 neonkow
5 kiryskow
Proszę o porady,pozdrawiam

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Ja mam układ taki:

Obrazek

gdzie:
1. Wylot Eheim 2226 oraz Aquael Unimax 700
2. Wylot Aquael Unimax 700
3. Eheim Aquaball 180 (są dwa)

Gąbki filtrów biologicznych znajdują się w rogach akwarium, tak by jak najmniej wciągały (wyszedłem z założenia że od wciągania są filtry mechaniczne).

Ruch wody jest głównie wzdłuż tylnej szyby. Jest to zarazem wadą jak i zaletą.
Zaleta:
Wszystkie odchody i zanieczyszczenia z tyłu akwarium są wypychane do przodu (łatwiej je usunąć). Moim zdaniem to jest główna zaleta takiego ustawienia filtrów.
Wada:
Nie da się posadzić roślin typu cabomba czy inny rogatek. Posadzenie dużej grupy roślin zakłóca cyrkulację wody. Poza tym są powyginane przez prąd wody.

Zalety:
a) Główne zanieczyszczenia najpierw przepływają blisko filtrów mechanicznych i są przez nie wciągane. Dużo mniejsza część zanieczyszczeń przepływa do gąbek biologii, przez co nie trzeba ich otwierać za często.

b) Ryby nie walczą z ruchem wody.

Wady:

a) Główną wadą jest kiepski ruch tafli wody, stąd natlenienie wody bez dodatkowego brzęczyka jest mizerne.

Jak jako wyloty filtrów biologicznych używam deszczownic ustawionych w pozycji pionowej. Tak wiem, że deszczownica powinna być blisko tafli wody w pozycji poziomej, ale takie ustawienie z filtrów biologicznych powodowało, że moje ryby więcej męczyły się z ruchem wody niż to było warte.

Ja na Twoim miejscu dałbym oba filtry biologiczne. Jede z deszczownicą ustawioną tak, by powodowała ruch tafli wody. Pomyśl nad filtracją mechaniczną (prócz prefiltrów), bo duża ryba dużo sra :-)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

wytnij 5 krążków o średnicy dwudziestu kilku cm i przyklej je na przedniej szybie. Zastanów się, bo to za mała bańka dla paletek.

paletka

Post autor: paletka »

co do paletek cały czas sie zastanawiam,choć jestem początkujący odnosze wrażenie że to jednak za małe akwarium(mimo różnych opini w necie ).Potrzebuje jeszcze wskazówki który z tych filtrów dać jako mechaniczny ?.Może zostawić JBL tak jak jest czyli od dołu ceramika i 3 x wkłady z gąbki.Biologa też nie wiem jak najlepiej wypełnić

Pozdrawiam

Pabian

Post autor: Pabian »

Jeżeli jesteś początkujący , to radzę nie zaczynać od paletek . To nie są najłatwiejsze ryby , więc , choć oczywiście tego nie życzę , możesz stracić parę stówek i ochotę na akwa.
Wiem ,że paletki to piękne ryby ,ale zacznij od jakiś mniej wymagających gatunków . Decyzja oczywiście należy do Ciebie.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

OK, czyli jeżeli z paletkami już sobie wyjaśniłeś, to dobrze.
Jeżeli jesteś początkujący, a zaczynasz od 200l, to jak Cię akwarystyka wkręci, niedługo stanie 405l a wtedy powrócisz do pomysłu z paletkami :-)
Zamiast paletek, możesz dać 5 sztuk "skalara" i zostawić dobraną parkę.

A co do filtracji, to jak masz taką możliwość, to uruchom oba. Jeden niech robi falę na powierzni, drugi jak uważasz.

Jak jesteś początkujący, to odpal te filtry z mediami, jakie proponuje producent, możesz dać dodatkowo gąbki na wlotach, które trzeba częściej płukać. Później pobawisz się ze zmianą mediów. Takie jest moje zdanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”