spadek wydajności JBL CRISTALPROFI GreenLine e901 ?
spadek wydajności JBL CRISTALPROFI GreenLine e901 ?
Start nowego zbiornika 375l (filtr nie pracował wcześniej w innym baniaku)
Po 2 tyg. pracy filtra przepływ wody spadł o 70 %
Czy macie podobny problem z kubełkami jbl ?
Po 2 tyg. pracy filtra przepływ wody spadł o 70 %
Czy macie podobny problem z kubełkami jbl ?
zibi
Miałem podobny problem w moim JBL e900 po 2-3 tygodniach przepływ wody spadał o połowę .Męczyłem się z tym filtrem 2 lata i oddawałem na gwarancję i nic nie pomagało ,serwis pisał że jest ok a filtr tak samo filtrował-ciężko jest udowodnić serwisowi spadek filtracji.Generalnie nie polecam tej serii e ,ale są osoby którym ten filtr dobrze chodzi ;) i go chwalą.
Ja posiadam Jbl e 900 i powiem że nie ma on u mnie łatwo ,bo dodatkowo pompuje wodę przez reaktor 1000 aquamedica,który jest zasypany biobalami co dodatkowo jeszcze go trochę tłumi,bo pojemność tego dyfuzora też jest nie mała ,ale daje rade jakoś .
Możę huraganu nie robi i powiedzmy żę te 20-25% mocy mu ucieka.
Możę huraganu nie robi i powiedzmy żę te 20-25% mocy mu ucieka.
20-25% to nie 70%. Po starcie filtra przepływ wody fajny. Po dwóch tygodniach pracy spadek mocy o 70%. Akwarium świeże, bez zalegającego syfu. Mam wrażenie, że za pare dni maksymalnie tydzień przepływ spadnie do zera. Wyczyściłem pre filtry, troszkę zabrudzenia było, ale bez przesady. Sprawdziłem węże- drożne, niepozaginane. Jak przepływ stanie zupełnie wyczyszczę całość dokładnie, no może oprócz ceramiki, którą tylko przepłukam. Kto czyści kubełek po 3 tygodniach? Rozumiem, że po pewnym czasie pracy filtr zamula się,a jego skuteczność spada, ale nie po tak krótkim czasie pracy w czystym akwarium.
zibi
Z tego co szukałem w necie to filtry z serii E mają dużo złych opinii .Podstawowe wady tego filtra to: zrywające się sprzęgło u wirników,zacinająca się pompka zalewająca filtr ,przepuszczanie syfu z powrotem do akwarium(brak uszczelki głowicy),bardzo szybko zmniejszający się przepływ filtra.Ja gdy kupowałem ten filtr 2 lata temu to myślałem że złapałem boga za nogi
a tu zong ,mam akwarium 112l i teraz zamówiłem AQUAELA .A węże masz orginalnej długości ,bo ja skróciłem je maksymalnie co poprawiło przepływ filtra .