Eheim 2226 zasysa powietrze

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojtekr

Eheim 2226 zasysa powietrze

Post autor: wojtekr »

Witam,

pojawił mi się taki problem jak w temacie.
Kiedyś przyszedłem z pracy a kubełek dmuchal powietrzem na całego. Wszystko szczelne, nic nie cieknie. Wyczyściełm filtr, przesmarowałem uszczelki, było OK praez jakiś czas. Teraz od dwóch dni pojawia się coś takiego, że przez kilkadziesiąt sekund filtr zachowuje się jakby sie odpowietrzal. Potem to ustaje i pracuje normalnie. Takie objawy występują jak ruszamy z nowym filtrem, albo z nowymi wkładami. Ale u mnie wszystkie wkłady pracują długo.
Myślę, że to może jakieś uszczelki przepuszczają - filtr ma już 6 lat. Jeżeli tak, to które trzeba by wymienić oprócz głównej przy otwieraniu kubła? I gdzie możnaby takie uszczelki kupić? A może to inny problem?

Pabian

Post autor: Pabian »

Wojtek ,to niekoniecznie musi być filtr . Sprawdż połączenia wejście -wąż i wąż -rury , u mnie w jednym z tych miejsc łapało lewe powietrze.
Objawy takie same ... cisza , a co jakiś czas ostre walnięcie pęcherzami po akwa .Myślałem że szału dostanę , bo nie mogłem dojść co jest przyczyną.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Krzysiek, i jak sobie z tym poradziłeś? W 2226 węże wchodzą na plastikowe króćce i tam są uszczelki i to wszystko jest ściskane dwoma elementami plastkowymi, a węże wchodzą na plastikowe.
Mógłbym po prostu obciąc węże i założyć jeszcze raz, albo zacisnąć opaskami. Pomyslę.

Pabian

Post autor: Pabian »

wojtekr pisze:Krzysiek, i jak sobie z tym poradziłeś? W 2226 węże wchodzą na plastikowe króćce i tam są uszczelki i to wszystko jest ściskane dwoma elementami plastkowymi, a węże wchodzą na plastikowe.
Mógłbym po prostu obciąc węże i założyć jeszcze raz, albo zacisnąć opaskami. Pomyslę.
Ja obciąłem węże i nasadziłem jeszcze raz ....pomogło :-> , ale potem jeszcze założyłem opaski , bo nie chciałem mieć powtórki z rozrywki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”