filtr podżwirowy

ODPOWIEDZ
kkwiatuszek89

filtr podżwirowy

Post autor: kkwiatuszek89 »

Witajcie, powoli przymierzam się do wymiany podłoża w moim krewetkarium, na Pro-soil. Po 3 miesiącach pomimo systematycznego odmulania zostają jakieś resztki w podłożu, a z czasem narastają i narastają... Wpadłem na pomysł wrzucenia filtra podżwirowego podczas wymiany podłoża i podłączenia go do kubełka aquael minikani 120. Ma ktoś już jakieś opinie na ten temat? Aaa i filtr będzie podłączony do węża zasysającego, a wylot wody będzie zakończony deszczownią. I czy podłoże (w tym wypadku aktywne pro-soil) nie wpłynie jakoś ujemnie na krewetki?
Pozdrawiam
Kamil

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Post autor: rasmik »

Filtry pod żwirowe maja jeden zasadniczy minus... mianowicie często się zapychają... i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie wyciąganie takiego filtra spod lekkiego podłoża. Syf gwarantowany.

Hex

Post autor: Hex »

Jak prądu braknie to wszystko ładnie się cofnie i będzie "chmura" wszystko z filtra i podłoża wyleci.

Vendredi
Moderator

Re: filtr podżwirowy

Post autor: Vendredi »

kkwiatuszek89 pisze:Po 3 miesiącach pomimo systematycznego odmulania zostają jakieś resztki w podłożu, a z czasem narastają i narastają... Wpadłem na pomysł wrzucenia filtra podżwirowego podczas wymiany podłoża i podłączenia go do kubełka aquael minikani 120.
Na dnie zawsze będą se odkładały resztki pokarów, obumierające części roślin i odchody. Filtr podżwirowy niewiele pomoże, bo nie bedzie przeciągał odpadów przez podłoże, jedynie je do niego przysysał. Ja bym prędzej zwiększył ruch wody tak aby brudy były zdmuchiwane w kąt lub pod rośliny, gdzie beda mogły się spokojnie rozkąłdać.

kkwiatuszek89

czyli chyba lepiej dać sobie spokój z tym...

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Taki filtr by sie ładnie sprawdził w przypadku grubego podłoża przez które brud by przepływał. Z drugiej strony jest to filtracja biologiczna.
Jak chcesz sie pozbyć brudu to musisz poprawić filtracje mechaniczną albo gęsto obsadzić podłoże żeby brudy zalegające na dni nie były widoczne.

kkwiatuszek89

dzięki za podpowiedzi :)

Piotrek1978

Podżwirowy.

Post autor: Piotrek1978 »

Może wybierzesz filtr Hamburski (matowy). Przymierzam się do jego wykonania u siebie. Podobno latami się go nie czyści.
Akwarium 112 litrów

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Vendredi pisze:Taki filtr by sie ładnie sprawdził w przypadku grubego podłoża przez które brud by przepływał. .
Dokładnie to samo chciałem napisać. Obecnie, przy wszelkich nowoczesnych podłożach, substratach a i przy zastosowaniu drobnoziarnistych piasków... filtry podżwirowe maja sie coraz gorzej. Rzekłbym, że są w odwrocie. To nie znaczy, że się ich nie stosuje. Ale jednak kubeł, kaskada czy wewnętrzny spełni chyba znacznie lepiej swoje zadanie w Twoim akwarium, niż podżwirówka. Takie jest moje zdanie (oczywiście dla bezpieczeństwa się z nim nie zgadzam) ;-)

kkwiatuszek89

na filtr hamburski raczej nie ma miejsca... to jest 40x25x30 i jeżeli miał bym jeszcze zabierać miejsce w baniaku to już by nic nie zostało ;) obecnie mam kaskadę ale jest mało miejsca na media filtracyjne. Filtruje bo filtruje... Chyba zostanę przy przełożeniu samego kubełka i tyle... będzie tylko rurka zasysająca i deszczownia więc myślę, że nie zagracę zbytnio... Dziękuję Wam za podpowiedzi i opinie.
Pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”