Cieknący filtr

ODPOWIEDZ
Tomasz Makowski

Cieknący filtr

Post autor: Tomasz Makowski »

Posiadam filtr zewnętrzny Tetra EX700. Ponad rok działał bez zarzutu.Miesiąc temu zaczął przeciekać spod głowicy.Wymieniłem uszczelkę pod głowicą i było wszystko ok,ale tylko 3 tygodnie. Dzisiaj zauważyłem,że dzieje się to samo co poprzednio.Na szczęście byłem zabezpieczony na taki wypadek i nie nastąpiło kolejne zalanie szafki.Jeśli ktoś z Was miał podobne problemy i jakoś temu zaradził to proszę o porady.

Tomasz Makowski

Nie ma nikt recepty na moje kłopoty? Obawiam się,że kolejna wymiana uszczelki nic nie da,a woda wciąż się leje.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Zawsze pozostaje Ci odłączyć filtr zalać wodą kubełek i zobaczyć czy on cieknie (może gdzieś jest lekko pęknięty), a później dalej, zaworki połączenia wężyki itp. Jeśli to uszkodzenie mechanicznie możesz spróbować jakimś silikonem albo czymś podobnym zakleić, ale taka operacja wyłącza filtr z pracy na kilkanaście H.
Nie masz nic do stracenia, a może to coś pomoże.
Ostatnio zmieniony 2009-03-18, 13:37 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Tomasz Makowski

Filtr nie był nigdzie uderzony i uszkodzenie mechaniczne raczej nie wchodzi w grę. Woda kapie spod mocowania głowicy.Kapanie jest nieregularne,czasem przez kilkanaście/kilkadziesiąt godzin nie kapie wcale,a czasem zasówa lepiej niż bimbrownia.Zastanawiam się czy oprócz uszkodzonej uszczelki może być jeszcze jakaś inna przyczyna? Gdzieś czytałem o smarowaniu uszczelki wazeliną techniczną.Czy to w jakiś sposób pomaga w doszczelnieniu filtra,czy tylko konserwuje uszczelkę? Czy wazelina nie dostanie się dowody brudząc ją?

Awatar użytkownika
komar

Post autor: komar »

Trochę konserwuje i trochę doszczelnia , ja w mojej tetrze tak robię od pól roku i wszystko jest OK.
Cube 80 L, rośliny, krewety i galaxy :-)

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Wazelina bardziej na konserwacje uszczelki, bo jako izolacja nie sądzę żeby wiele dała. Nie wiem jakie są teraz wazeliny itp. ale zwykła klasyczna wazelina nie powinna mieć żadnego wpływ na zwierzęta.

Tomasz Makowski

Sam już nie wiem co robić.Od dwóch dni z filtra nie wyleciała ani kropelka wody. Na razie go nie ruszam. Niestety na różnych forach nie ma zbyt pochlebnych opinii o Tetrze. Najbardziej zapadła mi notka o tym,że komuś ten zajebiaszczy filterek wypompował 450 litrów do pokoju..... Na razie Tetra stoi w dodatkowym naczyniu,a ja coraz poważniej zastanawiam się nad zmianą kubełka

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Tomasz Makowski pisze:Najbardziej zapadła mi notka o tym,że komuś ten zajebiaszczy filterek wypompował 450 litrów do pokoju.....
Tu akurat bym nie podpierał się tą notką, taka jest zasada funkcjonowania tego typu filtrów i jakiej by nie był firmy, przy uszkodzeniu każdy jeden wypompuje wodę, widziałem na jakimś forum sposób na zapobieganie takiemu wypadkowi, w wężyku który jest w baniaku pod powierzchnią wody robi się dziurkę, której zadaniem jest zasysanie wody jeśli filtr wypompuje wodę do jej poziomu, podobno to działa.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.

Tomasz Makowski

Też czytałem o tym sposobie i wydaje się że jest to dobre rozwiązanie.Myślę,że zrobię właśnie takie zabezpieczenie,a sam filtr włożę do jakiegoś wiadra/kubła(i tak jest schowany w szafce), do którego zmieści się wypompowana woda.
Zastanawiam się też czy nie byłoby skuteczne umieszczenie końcówki wlotu wody do filtra tuż pod powierzchnią wody.Po obniżeniu się poziomu wody filtr zacząłby zasysać powietrze zamiast wody.Nie wiem tylko czy takie położenie wlotu wody tuż pod powierzchnią nie obniży skuteczności filtracji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”