Filtr do 240 Tetra 1200 czy Aquael MultiKANI 800

ODPOWIEDZ
mlodyakwar

Filtr do 240 Tetra 1200 czy Aquael MultiKANI 800

Post autor: mlodyakwar »

Zastanawiam się co wybrać do swojej nowo powstającej 240l. Wreszcie będę miał dla niej odpowiednie miejsce w mieszkaniu i na razie staram się skompletować sprzęt stąd moje pytanie.

Chodzi mi o to, żeby filterek był w miarę tani i jak najlepszy do mojego zbiornika. Tetrą interesowałem się jeszcze 5, 4 lata temu. Jednak teraz dowiedziałem się o tym Aquaelu i zastanawiam się czy połączenie szeregowe dwóch takich da mi przepływ wody zbliżony do Tetry.

Po oszacowaniu kosztów połączenia dwóch takich multi wychodzi w sumie blisko tetry. Jednak ważną rolę odgrywa dla mnie również głośność pracy filtra, niestety mojej Pani przeszkadza pracujący filtr nawet w drugim pomieszczeniu.

Proszę o odpowiedź i dziękuję
mlodyakwar

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Bierz Tetrę, podobno nowe modele nie ciekną, b.duża pojemność wkładów i duży przepływ. Filterek tez spory. Multikani, przepływ ok 800 litrów, z czego zakładam znacznie spadnie jak rozbudujesz. Jest to zresztą dość nowy produkt, więc mało kto używa pewnie, zatem ciężko z opiniami.
Łukasz

mlodyakwar

Post autor: mlodyakwar »

A co powiesz o głośności jego pracy ?

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Sam nie używam, mam JBL e900, u znajomego Tetra 1200 chodzi cicho. Wiem, jednak, że niezależnie od marki czasem trafi się bubel, zdarza się nawet sławetne Eheimy się psują. Tak czy siak, zamkniętej w szafce praktycznie nie słychać. Ja bym brał Tetrę albo ten większy JBL, podobne parametry, odpuściłbym ten modułowy do akwarium 240l jesli miałby być on jako jedyny, ale zastanowiłbym się nad nim jako drugim filtrem wspomagającym, mechanicznym.
Ostatnio zmieniony 2012-10-11, 08:47 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”