Czyli to nie taki pył, jak myślałem, tylko większy syf...Jak stary jest ten filtr?? Owszem problem z tym modelem występował do pewnego momentu, potem producent to poprawił i skoro masz tam fabryczną uszczelkę, IMO - nie ma sensu docinać i kombinować z dętkami itp

ale jak wolisz oczywiście. Zresztą.... pomysl, nawet jeśli byłaby fabryczna jakaś "nieszczelność", tak, ze część wody po prostu przelatuje... to przy takiej pojemności kubla i przeplywie, na spoko powinien wyczyścic Ci akwa o tej pojemnosci, którą posiadasz. Ja mam go w akwa 250 ( nie jako jedyny), a niektórzy i w większych. Mój model zakupiony nowy w 2010 roku i fabryczna uszczelka jest, nie mam żadnego problemu z pyłem. Miałem na początku, ale troche jakby pyliło podłoże?? Może źle ustawiony wylot? Filtr dojrzał, wyloty dopasowałem do akwarium optymalnie i jest oki. Zmieniaj narazie tą watę codziennie. Z czasem minie. Życzę powodzenia i nie otwieraj już tego kubła niech zamuli sie nieco i dojrzeje

To naprawdę dobry filtr w swojej klasie i cenie, z dużą pojemnością na wkłady i sporym przepływem i dość dobrze wykonany. Daj mu dojrzeć. Ja bym zwrócił jednak jeszcze uwagę na ustawienie wylotu, może po prostu robi Ci lekką pralką i prąd wody porywa w toń jakieś zanieczyszczenia, może wlot masz zbyt nisko i centralnie zasysa cos... nie wiem, nie widzimy tego tutaj na żywo. PZDR