Ogranicznik przepływu filtr RO

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Ogranicznik przepływu filtr RO

Post autor: Alchemik »

Hejka
Dostałem jakiś czas temu obudowę filtra RO. W jej konstrukcji jest zawór taki jak na foto. Czy potrzebuję do tego jeszcze tzw restryktor czyli ogranicznik przepływu ?

Obrazek
Pozdrawiam
Piotr

king
Kontakt:

Post autor: king »

potrzebować nie potrzebujesz najwyżej odpadu będzie więcej...

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Ale odpadu nie jest więcej tylko jest go piekielnie dużo. Tzn RO to jakieś 10 % reszta odpad ;)
Pozdrawiam
Piotr

jabol

Post autor: jabol »

Alchemik pisze:Ale odpadu nie jest więcej tylko jest go piekielnie dużo. Tzn RO to jakieś 10 % reszta odpad ;)
a powinno być mniej więcej: 1 do 3-4

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

jabol pisze:a powinno być mniej więcej: 1 do 3-4
Nie do końca jest to miarodajny przelicznik...jest wiele czynników wpływających na uzysk wody...min. temperatura, ciśnienie w rurach, jej zanieczyszczenie...Sam doświadczałem kiedyś uzysk na poziomie 15% a dziś na tym samym filtrze i membranie jest dwukrotnie większy, co i tak jest suuper wynikiem ;-)

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Głównym problemem jest ciśnienie w rurach bo temp jest wszędzie prawie taka sama. Ja w swoim RO w domu mam równo 1:3 a na działce też było 1:10 bo tam ciśnienie było bardzo liche.

slawomirdyl

Post autor: slawomirdyl »

"Dostałem jakiś czas temu obudowę filtra RO. W jej konstrukcji jest zawór taki jak na foto. Czy potrzebuję do tego jeszcze tzw restryktor czyli ogranicznik przepływu ?"

Wszystkie filtry RO potrzebują ogranicznik przepływu. I teraz kwestja przepustowości membrany np 75 GPD wystarczy 300 ale dla 100 GPD polecam 400. Ogranicznik pozwala nam na uzyskanie wody w miarę czystej to około 98 %. Jeżeli chcemy uzyskać wodę czystą to musimy zamątować za filtrem złoże z żywicą np MB 20 oczyści nam do zera wodę tak wlaśnie robią browary, co prawda oni używają MB 400
jest to złoże nazwijmy to po recykling-u ale parametry trzyma. Bardzo fajnym pomysłem jest zamątowanie TDS cyfrowego czyli miernika zanieczyszczenia wody to koszt ok 120 zł, łączymy to pomiędzy osmozą a wylotem za żywicą.
slawomirdyl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”