Problem z nową kaskadą FZN-3

ODPOWIEDZ
Agania

Problem z nową kaskadą FZN-3

Post autor: Agania »

Podłączyłam w nowym akwarium - najpierw słychać było "siurkanie", strasznie drażliwy, nierówny przepływ wody. Po ok. 12 godzinach i kręceniu zaworkiem we wszystkie strony jest nieco lepiej, ale filtr dość głośno jeszcze buczy. Po prostu słychać wyraźnie pracę silnika (oprócz delikatnego szumu jest buczenie i od czasu do czasu takie ciche bzyknięcia) Co z tym zrobić, czy te filtry tak mają? Czy po paru dniach pracy mu przejdzie (kwestia dotarcia?)? Miała być cicha kaskada... :(

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Czy ten filtr jest nowy czy uzywany???Co prawda mam model FZN-2 ale nie miałem do czynienia z czyms takim. Wyjmij wkłady z filtra i zobacz czy nie wpadło cos do wirnika tam do środka. Takie siurkanie o którym piszesz, mam zawsze jak filtr sie lekko zapowietrzy podczas podmian wody, jednak wówczas rozkrecam go na maks, chodzi pare sekund i znowu na minimum pokrętłem i znowu na maks, widac jak babelki powietrza wydobywaja sie z niego. Po minucie, nie ma problemu i słychac jedynie szum wody. Odnosnie FZN-3 słyszałem, ze nie ma już tak dobrych opinii jak FZN-1 i FZN-2... nie wiem. Moze potrząsnij nim, ale pewnie próbowałas tego juz. Ja obstawiam, że coś wirnikiem jest albo uszkodzony, albo cos sie tam dostało. Nawet w intrucji obsługi masz, że ten wirnik co jakis czas trzeba oczyscic ze szlamu i tym podbnych. Kiedys jak wyjmowałem wkłady zdarzało sie, że na dnie widziałem pare ziarenek żwirku, wiec jak widac może cos zassać. SPrawdź to, poszukaj w necie jak sie czysci wirnik, tylko delikatnie.

EDIT: fakt nie zauwazyłem że filtr jest nowy, koega niżej ma racje sprawdź wirnik jak jest osadzony no i jak wspominałem, czy nic sie tma nie dostało, nawet jakas drobinka może powodowac hałas
Ostatnio zmieniony 2012-02-08, 10:12 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

radzio27

Post autor: radzio27 »

sprawdź, czy dobrze jest osadzony wirnik na trzpieniu, kupione w Łodzi czy poza?

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus »

Daj mu kilka dni na rozruch, powinien się trochę wyciszyć.

Ja mam 4 takie kaskady, wszystkie ciche. Jedną mam przy łóżku jakiś metr od ucha i nie mam problemów ze spaniem. Silnik słychać, ale nie jest to warkot, tylko normalna równa praca, nie jest ani zbyt głośny ani uciążliwy.

lukaszLDZ

MAsz racje, bardziej słychac wode niz silnik
Łukasz

Agania

Post autor: Agania »

Na razie nie ma tragedii, po paru rozkręcaniach i skręcaniach słychać równą pracę silnika. Nie miałam wcześniej takiej kaskady więc trudno mi określić czy ten dźwięk to norma czy jakaś wada. Ale domyślam się, że opinia że aby sprawdzić czy kaskada w ogóle pracuje przy zmniejszonej mocy, to trzeba ją dotknąć, była mocno przesadzona... Teraz generalnie przypomina to pracującą lodówkę. Rozumiem że tak jest ok?

lukaszLDZ

Nie wiem jak w FZN-3 w modelu FZN-2 nie słychac prawie w ogóle trzeba podejśc blisko bardzo sie wsłuchać, prędzej usłyszysz wode niz prace silnika. Nie wiem jak w modelu 3.
Łukasz

barttru

Post autor: barttru »

Ja dzisiaj założyłem kaskadę fzn-1 i też słychać silnik. Po kilku kombinacjach doszedłem do wniosku że między silnikiem a obudową filtra jest niewielki luz i to powoduje drżenie.
Ja włożyłem między silnik a obudowę włókninę i jest znacznie ciszej. Zobaczymy co będzie za kilka dni,może się wszystko podociera tak jak pisali poprzednicy.
Pozdrawiam
Bartek

Destorions

Post autor: Destorions »

Ja posiadam od tygodnia (równo od jutra czyli za godzine) FZN3, mogłem wziąźć 2 ,ale pan powiedział że 3 ma lepszy przepływ i jest taki sam wymiar (to i tak nie miało znaczenia z resztą) u mnie działa cicho, komputer jest głośniejszy więc przywykłem, Kupowałem za 95zł na giełdzie, a FZN 2 był za 77zł , FZN 1 -56zł . Jak teraz patrze na ceny z allegro to według mnie przepłaciłem jako iż to była giełda czwartkowa , Ja polecam baaardzo ten filtr, wcale go nie widać, jest cichy , łatwo się go czyści , raz na 2-6 miesięcy, bez gąbki na zasysaczu gąbki możemy zapomnieć o krewetkach , mi wpierdzielił 3 , z czego 1 przeżyła :( , Ale nałożyłem małą gąbeczke i żadna nie zdechła. Bardzo polecam , lecz cena robi swoje, według mnie lepiej mieć taki filtr niż jeżeli zewnętrzny choć jeżeli chcę się mieć ładną pokrywe i patrzy na wygląd a nie na ryby niech kupi zewnętrzny noi jak ma więcej kasy :) , kaskada tez jest lepsza z przepływem wody ,iż jest lepszy przepływ, i woda leci nie w jednym kierunku tylko po całym akwarium w każdą dziure :D
Ostatnio zmieniony 2012-02-22, 23:12 przez Destorions, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”