Kubełek do 92L

ODPOWIEDZ
stanek

Kubełek do 92L

Post autor: stanek »

Witam wszystkich.Mam akwarium 92L 40\45\wys50 było one zrobione na zamuwienie żeby weszło w szawkę pod duże akwarium i moje pytanie dotyczy jaki filtr zewnętrzny może stać na jednym pozimie z akwarium.Wiem że Mini Kani 120 może tylko niewiem czy nie będzie za mały.Obsada to okło 30 rybek kardynałki,danio,razbory,kiryskii,zbrojniki i krewetki red chery.Dodam że narazie jest tam filtr wewnętrzny jakaś chinszczyzna 1100 L\H zmodyfikowany przezemnie bo robił mi pralkę.Zastanawiałem się też nad używanym EHEIM 2213 tylko niewiem czy zaciągnie wodę i czy nie będzie się zapowietrzał.Proszę o porady bo niechciałbym wydać pieniedzy na coś co się póżniej nie sprawdzi w praktyce.Przepraszm za błędy i Pozdrawiam.

latajacypies

Post autor: latajacypies »

2213 napewno pociągnie i będziesz z niego zadowolony, niby powinien stać niżej ale mialem ten filtr na jednym poziomie z akwarium i dawał świetnie rade.
nie widziałem różnicy czy stoi pod czy obok akwarium, ważne żeby węże nie były zagięte. jedyne co, to miałem wrażenie że jest odrobine głośniejszy (a one i tak sa ciche z natury) ale nie wiem czy to nie kwestia że stał na wysokości mojego ucha i poprostu był bliżej i lepiej go słyszałem.

Z tego co piszesz to w akwarium ma pływać drobnica, jeśli nie wrzucisz tam większych ryb to spokojnie możesz dać eheima 2211 też mam i w podobnym litrażu z setką gupików dawał radę. tyle że 2213 przyda ci się do większego akwarium jak bys kiedys chciał zmienic akwarium.

stanek

Kubełek do 92L

Dzięki za odpowidż i mam jeszcze takie pytanko.Eheim 2213 miałby stać w drugiej pułce obok akwarium tylko dziura w przegrodzie pułki na węże i elektryke jest zrobiona jakieś 15cm nad taflą wody w akwarium,czy nie będzie problemu z uruchamianiem filtra bo gdzieś na forum czytałem że przy uruchamianiu filtra EHEIM 2213 który stoi obok akwarium trzeba go kłaść na bok przy zalewaniu a ja nie mam tyle miejsca w szawce bo obok stoi tam już JBL 500. A może ktoś sie wypowie na temat Mini Kani 120 czy jest cichy i niezawodny bo dają na niego 2lata gwarancji.

latajacypies

filtr będziesz musiał uruchomić poniżej akwarium. pójdzie to sprawniej i szybciej niż z półki. podstawiasz krzesło czy drabinę uruchamiasz filtr i działający stawiasz na półkę, tylko nie docinaj węzy na wymiar bo nie sięgną. Z półki będzie ci trudniej uruchomić ale to kwestia wprawy.
Pamietaj tylko że filtr nie może być wyższy niż akwarium, wtedy będzie mu napeno cięzko i nie będzie filtrował tak sprawnie jak by mógł.
seria clasic eheima czyli np 2213 jest o tyle fajna że jak będzie zalany wąż dolny czyli zasysający wode z akwarium to woda sama wypełni filtr i wyleci drugim wężem tym górnym więc nie musisz zalewać kubełka gdzieś poza akwarium lub pompować wody jak to jest np we fluvalach.

ja nigdy nie kładłem filtra na boku ale widziałem u innych akwarystów że taki patent stosują i filtr chodzi i nie nazekają. mi sie to nie podoba, nie jestem do tego rozwiązania przekonany ale ... sam wypróbuj i napisz nam tu na forum jak to u Ciebie wygląda :-)

stanek

Kubełek do 92L

Akwarium 92L stoi w szawce na podłodze , szawka jest częścią nośną dużego akwarium o wymiarach170\50\50cm,tak jak widzisz nie mam możliwości zastosowania krzesełka czy też drabinki .Dlatego też się zwróciłem zapytaniem czy nie będzie problemu z EHEIM 2213.Wiem że w przypadku Mini Kani 120 nie będzie problemu z zalewaniem bo pompa może być w wewnątrz akwarium jak i na zewnątrz tylko czy 350L\H to nie zamało bo EHEIM 2213 ma 440L\H.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Ważniejsza od przepływu jest objętość wkładów filtracyjnych.

stanek

92L

Dzięki za porady a jeżeli chodzi o te dwa filtry czyli Eheim 2213 i Mini Kani 120 to bym był za EHeim2213 ale jeżeli nie możliwości do normalnego urochomienia filtra w moim przypadku ,będe skazany na Mini Kani120 gdzie ma słabszą pompe ale powierzchnia filtrująca jest 0,5L większa. Jeszcze raz dziękuje za odpowidzi na moje pytanie.Pozdrawiam.

stanek

http://imageshack.us/photo/my-images/535/moto0021.jpg/ Tak to wygląda ,przepraszam za jakość zdjęcia ale robione telefonem.

latajacypies

nie no żaden problem, 2213 napewno ci to pociągnie. wkadasz wąż do akwarium zasysasz wodę do miski stojącej na podłodze, zatykasz wąż i szybkim ruchem podłączasz do filtra do dolnego wyjścia, woda wypełni filtr i wyleci górą, włączasz filtr i chodzi.
filtrów aquaela nie stosowałem i nic o tych filtrach nie wiem.

stanek

92L

Dzięki za rozwiązanie mojego problemu tak więc trzeba mi szukać używki Eheim 2213.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”