Jaka pompa do filtra kubełkowego DIY?
- illuminatebaby
Jaka pompa do filtra kubełkowego DIY?
Mam zamiar zrobić sobie kubełek samoróbkę. Na razie będzie obsługiwał moje 96l, ale docelowo będzie to zbiornik 200l. Filtr będzie zrobiony z rury pcv śr. 160mm. Wypełnienie do uzgodnienia. Ale interesuje mnie jaką dobrą pompkę do niego wrzucić? No i oczywiście jak zmontować go w sposób szczelny i tak by móc go bez problemu czyścić? Proszę o wypowiedzi osób z podobnymi doświadczeniami.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC
25l Krewetkarium RC
- illuminatebaby
Z braku odpowiedzi na mój temat proszę o usunięcie go z forum.
Edit Alchemik:
Bez przesady. Może komuś się przyda odpowiedź na Twój temat.
Edit Alchemik:
Bez przesady. Może komuś się przyda odpowiedź na Twój temat.
Ostatnio zmieniony 2011-01-22, 08:44 przez illuminatebaby, łącznie zmieniany 2 razy.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC
25l Krewetkarium RC
A ja się jeszcze wypowiem przed usunięciem bo znalazłem trochę czasu na odwiedzenie forum.
Jak chcesz go robić z rury 160mm to do zamknięcia najlepiej użyć rewizji takiej jak ta: Link . Wycinasz z niej tą część z nakrętką i mocujesz ja na stałe do rury, drugi koniec oczywiście zaślepiasz, pompę zastosujesz jaką będziesz chciał.
A co do zmontowania tego chyba najlepsze będzie rozwiązanie :

W którym zamontujesz pompę przepływową dzięki czemu po otwarciu będziesz miał bezpośredni dostęp do pompy oraz do ostatniej warstwy filtracyjnej jaką zazwyczaj stanowi wata i która się najszybciej zapycha.
Dzięki umieszczeniu pompy w filtrze nie musisz się obawiać o to, że np. ona zacznie przeciekać.
Największym problemem przy robieniu tego typu filtrów jest uszczelnienie przejścia węża przez rurę, najlepszym rozwiązaniem w takim przypadku jest przelot, najtańszym sylikon.
Co do tej rewizji to w sumie bezpieczniej będzie jak ją po prostu dołączysz do rury i zaślepisz tylko wtedy dostęp masz od boku, ale to nie powinno być jakoś bardzo uciążliwe.
W celu "doszczelnienia" tego zamknięcia możesz jeszcze założyć na nakrętkę skręcaną opaskę, która dociśnie gwinty.
Jak chcesz go robić z rury 160mm to do zamknięcia najlepiej użyć rewizji takiej jak ta: Link . Wycinasz z niej tą część z nakrętką i mocujesz ja na stałe do rury, drugi koniec oczywiście zaślepiasz, pompę zastosujesz jaką będziesz chciał.
A co do zmontowania tego chyba najlepsze będzie rozwiązanie :

W którym zamontujesz pompę przepływową dzięki czemu po otwarciu będziesz miał bezpośredni dostęp do pompy oraz do ostatniej warstwy filtracyjnej jaką zazwyczaj stanowi wata i która się najszybciej zapycha.
Dzięki umieszczeniu pompy w filtrze nie musisz się obawiać o to, że np. ona zacznie przeciekać.
Największym problemem przy robieniu tego typu filtrów jest uszczelnienie przejścia węża przez rurę, najlepszym rozwiązaniem w takim przypadku jest przelot, najtańszym sylikon.
Co do tej rewizji to w sumie bezpieczniej będzie jak ją po prostu dołączysz do rury i zaślepisz tylko wtedy dostęp masz od boku, ale to nie powinno być jakoś bardzo uciążliwe.
W celu "doszczelnienia" tego zamknięcia możesz jeszcze założyć na nakrętkę skręcaną opaskę, która dociśnie gwinty.
- illuminatebaby
No właśnie taki mam pomysł, ale zastanawia mnie jak to ma być pompa, czy mogę zastosować taką pompę: http://www.zooplus.pl/shop/rybki/filtry ... 31159#more. Chodzi mi o tą 1048. I jeszcze jedna kwestia pompa ma być od dołu czy u góry, która koncepcja jest lepsza? Dzięki za odpowiedź. 

Ostatnio zmieniony 2011-01-23, 13:25 przez illuminatebaby, łącznie zmieniany 1 raz.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC
25l Krewetkarium RC
- illuminatebaby
ogólnie fajnie, ale co Ty na to http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=13113
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC
25l Krewetkarium RC