Filtry kubełkowe firmy Sunsun

ODPOWIEDZ
pirania

Filtry kubełkowe firmy Sunsun

Post autor: pirania »

witajcie
spotkał się ktoś z takowymi , może używa w swoi baniaczku ??
ja mam w posiadaniu ale nigdy nie używany , przy zakupie całego zestawu dostałem cały osprzęt w tym filtr kubełkowy :)
konstrukcja jest bliźniaczo podobna do kubełków serii TetraTec EX wydajność całość połączeń hmmm wygląda na solidną kolanka są natomiast wytworem Eheinmo podobnym :) szkoda że mali dżentelmeni nie wpadli na pomysł z przeźroczystymi rurkami :)

planuje podłączyć to jako biologiczny wypełniony keramzytem lub tłuczoną cegłą tylko muszę znać odpowiedź na wyżej wymienione pytanie lub stać się królikiem doświadczalnym :)
drugi filtr Tetra EX700 pracowałby jako mechanik wypełniony gąbką
co prawda jeszcze nie doszedłem do tego jak podłączyć węże tak aby nie dość żeby wystarczyły do otworów w szafce to jeszcze jak przepchnąć drugie wyloty przez otwory w aluminiowej pokrywie (Słodowy ze mnie żaden a nie chce mi się targać pokrywy na jakiś warsztat :):))
Ostatnio zmieniony 2009-11-28, 11:24 przez pirania, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik zablokowany.

Post autor: użytkownik zablokowany. »

JA CI TO ZROBIĘ SPOKO A WĘŻE SĄ NAJTAŃSZE TAM GDZIE 80 PRZECINA PIOTRKOWSKĄ IDZIESZ DALEJ I JEST TAM SKLEP MOTORYZACYJNY KUPUJESZ PRZEWÓD PALIWOWY OD TIRA 1,5CM ZA 1,80 ZŁ ZA METR TANIO I SOLIDNIE
SORKI ZA DUŻE LITERY KLAWIATURA MI SZWANKUJE :cry:
Caridina cf. propinqua "Orange"
Caridina sp. "Crystal Red"
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Neocaridina denticulata sinensis "Fire Red"
Neocaridina "blue crystal"

pirania

spokojnie mieszkam tylko na 3 piętrze to malowania bym nie maił za dużo u sąsiadów :)

ale obyło sie bez większych perturbacji
filtr chodził przez jakiś czas na próżno (zero wypełnień itd zamontowałem go w 100L)

wiadomo zero zachamowań woda dosłownie lepiej niż w pralce buzowała , dosyć gruby żwir leżący na dnie potrafiło poderwać
próba wypadła pomyślnie :)
sysem Aqua stop lepiej działą skopiowany niż ten z orginalnej Tetry
drugie podejscie wypełnienie włókniną filtracyjną jednego kosza w sumie tylko troche wychamowało przepływ woda nadal z prędkościa rakiety buzuje w akwa :)
trzecie podejscie keramzyt bardzo drobny czyli filtr wypełniony w jednym koszu włóknina jako zabezpieczenie przed zapychaniem keramzytu i dowalone na maxa , --woda nadal szaleje ale juz wolniej
jako ze nie chciałem ryb z rwącego potoku tylko małe pielęgniczki w tym zbiorniku zafundowałem na wylot nie deszczownie a koszyczek taki jak stosowany przy głowicach ładnie rozbija

tak więc można powiedzieć ze filtr sprawdziłęm na sobie :) i raczej w moim odczuciu sprawuje się co najmniej tak dobrze jak orginał czyli TetraEx :)

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

A jak z dostępnością części zamiennych no i oczywiście ile kosztuje w porównaniu do Tetry o tej samej wydajności ?
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

pirania

FLUVAL 305
WYDAJNOŚĆ: 1000 L/H
320,00 zł

Tetra EX 1200
wydajność 1200 L/H
370 zł

sunsun hw 302
1000L/H
159 zł

sunsun hw 303B z lampą UV-C
1400L/H
275 zł

z dostępnościa części raczej nie będzie kłopotów zresztą przy takich cenach :)
no i jak mówie dokładna kopia serii EX z Tetry więc jeżeli mali chłopcy z Azji zawioda to mozna udać sie do droższych kolegów zza Odry :)
jak mówie mam Tetre EX700 i też z niej jestem zadowolony pomimo faktu rozpier.... zaworów jakies kruche plastikowe popierdółki mocujące zawór do systemu AquaStop po jakimś miesiącu próbowałem zdjąć węże poprzez odkręcenie tychże wynalazków i teraz jestem zmuszony do zakupu całego kompletu zaworów :( koszt około 38 zł
oczywiście porazką sa przeźroczyste węże ale to dotyczy obydwu filtrów w Tetrze są lekko brązowe ale nie ochroniło to ich przed totalnym zaglonieniem właśnie po 2 miesiacach mój błąd ze węże były wystawione na działanie słońca ale mniejsza z tym w Sunsun`ie ws koloru Ehneimowej zieleni czyli wróże rychłe czyszczenie :) albo wymianę na jakieś "ogrodnicze" dobrej jakości

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Hm ... a może węże okleić taśmą ? Myślisz że coś to pomoże ? Chociaż może faktycznie lepiej kupić "ogrodnicze" :-)
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

malum

Post autor: malum »

pirania pisze: sunsun hw 303B z lampą UV-C
1400L/H
275 zł
Mam pytanie, jak po czasie spisuje się ten filtr, bo bardzo mnie zainteresował, a cena spadła do niespełna 170zł, więc jest to łakomy kąsek.

Druga sprawa, to czy byłaby możliwość DOKŁADNEGO zmierzenia wysokości tego filtra wraz z zaworami, bo mam w szafce max 45cm wysokości i nie wiem czy uda mi się go wcisnąć :(
Ostatnio zmieniony 2010-12-26, 10:23 przez malum, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

malum pisze:Druga sprawa, to czy byłaby możliwość DOKŁADNEGO zmierzenia wysokości tego filtra wraz z zaworami, bo mam w szafce max 45cm wysokości i nie wiem czy uda mi się go wcisnąć :(
Witam mam ten filterek dopiero od 2 miesięcy i trudno tu jeszcze o ocene <napewno jest fajnie i solidnie wykonany, cichy bo z szafki go praktycznie nie słychać>A jeśli chodzi o wymiary to wysokość wraz z zaworami wynosi 43cm ale chyba nie ustawisz go w szafce o max wysokości 45 cm bo węże wychodzą jeszcze pod skosem do góry<ja u siebie wycinałem dziure żeby węże mogły iśc swobodnie do góry>Ale z tego co wiem to model <HW 302 1000l/h> jest niższy <na niektórych aukcjach na allegro są podane wymiary>
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

malum

Bolek1984 pisze:Witam mam ten filterek dopiero od 2 miesięcy i trudno tu jeszcze o ocene <napewno jest fajnie i solidnie wykonany, cichy bo z szafki go praktycznie nie słychać>A jeśli chodzi o wymiary to wysokość wraz z zaworami wynosi 43cm ale chyba nie ustawisz go w szafce o max wysokości 45 cm bo węże wychodzą jeszcze pod skosem do góry<ja u siebie wycinałem dziure żeby węże mogły iśc swobodnie do góry>Ale z tego co wiem to model <HW 302 1000l/h> jest niższy <na niektórych aukcjach na allegro są podane wymiary>
Zgodnie z danymi producenta Sunsun ma wymiary 25,8 x 25,8 x 43,0cm, ale nie podano czy z zaworami czy bez, a często podają bez zaworów - mierzyłeś dokładnie swój filtr, bo tu każdy centymetr gra rolę?
Sunsun ma rurki zaworów skierowane pod kątem, więc jeśli faktycznie są to 43cm z zaworami to nie powinno być większych problemów. Fluval ma 42cm i wyloty węży skierowane pionowo, a mimo to się mieści, więc przy skośnym wyjściu w SunSun raczej nie powinno być problemów. Niższego modelu raczej bym nie chciał bo ma dużo mniejszą wydajność i nie ma lampy, a różnica w cenie to raptem 20zł.
Jeśli jesteś pewny tych 43cm to wydaje mi się, że powinienem go wcisnąć w moją szafkę.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Filterek napewno ma 43 cm wraz z zaworami <tak się przypatrzyłem u siebie i od biedy by sie chyba zmieściło w 45 cm wysokości szafki>ale to decyzja nalezy do Ciebie <ja u siebie miałem tylko 42 cm i musiałem wycinać dziurę>Tylko że będziesz musiał uruchomić filterek poza szafką a póżniej wsunąć go do szafki bo nie besziesz miał dostępu do przycisku który zasysa wode.
Ostatnio zmieniony 2010-12-26, 18:13 przez Bolek1984, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam
Romek

malum

Bolek1984 pisze:Filterek napewno ma 43 cm wraz z zaworami <tak się przypatrzyłem u siebie i od biedy by sie chyba zmieściło w 45 cm wysokości szafki>ale to decyzja nalezy do Ciebie <ja u siebie miałem tylko 42 cm i musiałem wycinać dziurę>Tylko że będziesz musiał uruchomić filterek poza szafką a póżniej wsunąć go do szafki bo nie besziesz miał dostępu do przycisku który zasysa wode.

No to mam jeszcze 3 pytania:
1. Jak działa skimer - czy ma on jakiś pływak, bo ciężko dopasować poziom wody pod jego nacięcia? Czy musi on być zanurzony i czy jak się wynurzy to czy pompa się zapowietrzy?
2. Jak ciężko chodzi przycisk odpowietrzający, bo we Fluvalu chodzi dość lekko i można odpowietrzyć palcem, ale jest to coś z rodzaju pompki rowerowej, bo jeśli da się go naciskać palcami to raczej nie powinno być problemu z dojściem, a nawet jeśli to 1,5 metrowe węże spokojnie pozwolą na odpowietrzenie poza szafką
3. Jak wygląda eksploatacja lampy UV? Często się ją uruchamia i na jak długo?
Ostatnio zmieniony 2010-12-26, 22:03 przez malum, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Ad.1 Skimer sam się reguluje do poziomu wody a jak jest wynurzony to zaciąga powietrze ale tutaj jest taka możliwość poprzez przekręcenie rurki zamknąć całkowicie skimer i wode pobiera wtedy tylko z dołu.

Ad.2 Jeśli chodzi o przycisk to w moim chodzi niestety dość ciężko <a 1,5 metra węża niby dużo a z drugiej strony mało bo ja u siebie nie wystawie kubełka poza szafkę bez odłączenia zaworów ale całe szczęście że łatwo je się odłącza>

Ad.3 Co do lampy Ci nie powiem bo ja mam model HW 303A bez lampy UV
Ostatnio zmieniony 2010-12-26, 22:04 przez Bolek1984, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam
Romek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”