Akwarium z filtrem przepływowym w pokrywie - dobry pomysł?

ODPOWIEDZ
Prymulka

Akwarium z filtrem przepływowym w pokrywie - dobry pomysł?

Post autor: Prymulka »

Witam !
Przymierzam się do kupna 112 l akwarium,będą w nim mieszkały 2 welony.
Miły pan w zoologiku zaproponował mi kupno akwarium z filtrem przepływowym w pokrywie firmy Aquael,ponieważ filtr wewnętrzny, który mam (tez firmy aquael,do 150l) może sie okazać przy moich "brudaskach" za słaby.
Jestem jeszcze laikiem w tamacie,dlatego postanowiłam zasięgnąć opini doświadczonych akwarystów,czy taki filtr w ogóle zdaje egzamin,czy to tylko niepotrzebne wydawanie pieniędzy???

Awatar użytkownika
michalpolak5

Post autor: michalpolak5 »

Wiesz może to i dobry pomysł bo oszczędzasz miejsce ale różnica w cenie jest ponad 200 zł a za tą kwote możesz kupić już przyzwoity filtr zewnętrzny.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Ja też był bym za zewnętrznym, da Ci to wolne miejsce w pokrywie na np. zwiększenie oświetlenia.

Prymulka

Różnica w cenie niewielka (jakieś 40zł )
Zastanawiam się raczej,jak działa taki filtr,co tam trzeba czyścić/płukać
Niestety nie widziałam tego akwa na żywo,mogę zamówić z katalogu ;-/ ,więc nie mam za bardzo wyobrażenia co i jak

A filtry zewnętrzne to chyba spory wydatek? No i z miejscem krucho trochę,będzie stało na szafce 80cm,gdzie ja bym go ulokowała
Ostatnio zmieniony 2010-05-05, 21:37 przez Prymulka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
michalpolak5

Post autor: michalpolak5 »

Filtr zewnętrzny w szafce sie zmieści lub obok. Ale jeśli różnica w cenie jest ok 40 zł to weź z filtrem. Kiedyś też przymierzałem sie do takiego akwa ale cena mnie odstraszyła. A w pokrywie powinny byś dwie komory przelewowe więc w jednej można mieć gąbke a w drugiej ceramike. Musisz znać tylko przepływ wody przez filtr i ocenić czy Ci wystarczy.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Prymulka pisze:będą w nim mieszkały 2 welony
o gustach się podobno nie dyskutuje, ale polecałbym jakieś inne rybki ;-) tyle jest ładnych rybek i nie brudzących tak strasznie

Prymulka

Wiem,że welony to kłopotliwe ryby ,ale ja kocham moje duperelki i chociaż jest rzeczywiście wiele gatunków ładnych rybek, narazie zostanę przy welonach.Jednego mam z odzysku (wcześniej mieszkał w kuli) już dorosłego,drugiego dokupiłam,bo stwierdziłam,ze żadne zwierze nie powinno być same.I chciałabym tym moim łobuzom stworzyć w miarę możliwości "godziwe" warunki,stąd wypytuje o tak banalne rzeczy

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Ten filtr w pokrywie to zdaje się jest AquaEl pressure max. Czyli taki mniejszy kubełek. Tutaj opis.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”