czy kubeł dojrzeje

ODPOWIEDZ
Vendredi
Moderator

czy kubeł dojrzeje

Post autor: Vendredi »

Czy kubelek dojrzeje jeśli jest zainstalowany w dojrzałym baniaczku (30l ) jeśli jest w nim jeszcze dodatkowo filterek wewnętrzy w przypadku gdy zostaje odłączany w ciągu nocy ja jakieś 8 godzin??

Wyłączam go bo niestety jest cośnie tak z wirnikem i chodzi jak betoniarka :P

Jest to eheim 2213 wypełniony w 90% ceramiką.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Obawiam się, że jeśli wyłączasz filtr to Twój baniaczek nie jest dojrzały, pomimo że masz go już od dłuższego czasu. Większość bakterii znajduje się właśnie w filtrze, a skoro on nie chodzi przez całą noc to bakterie giną.
Ale to tylko teoria wyczytana w necie :-)
Ostatnio zmieniony 2010-02-20, 02:40 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

nefrete1 pisze:Ale to tylko teoria wyczytana w necie
Nie jest to tylko teoria, większość bakterii osiadających się w filtrze to bakterie tlenowe, zatem wyłączając filtr zaprzestaję się przepływ natlenionej wody a co za tym idzie, bakterie tlenowe giną. Kiedyś, gdzieś wyczytałem, że bakterie tlenowe w filtrze wytrzymają około 40 min gdy jest on wyłączony.
8h na pewno je wybije, jeśli nie całość to większość, a co za tym idzie co dzień masz jałowy filtr.
Obrazek

zami84

Post autor: zami84 »

Moze pomyśl nad tym buczeniem... Jak je wyeliminowac... :)
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Vendredi
Moderator

ale tak ak mówiłem jeden filtr chodzi cały czas i jest juz dojrzały wiec z baniakiem nic sie nie stanie.

Filtr juz chodzi od 3 dni bez wyłączania wiec nie jest źle, nad naprawą juz sie zastanawiałem ale byłem chory i miałem remont i nawet nie miałem możliwości wymienić wirnik.

Wiec zanim odłącze ten pierwszy filtr to jeszcze trochę czasu minie.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Tzn ja już się troszkę pogubiłam.
Sprostujmy: masz akwarium 30l w którym chodzi normalnie mały filtr wewnętrzny i włożyłeś do tego akwa kubełek, żeby dojrzał. Ale który filtr jest wyłączany na noc? Ten kubełek czy wewnętrzny?

Jeśli ten kubełek to nie jest on jeszcze dojrzały, wypadało by żeby pochodził ze 2 tyg w dojrzałym baniaczku. Za każdym odłączeniem go zaczynasz wszystko od nowa.

Jeśli to ten wewnętrzny, mały filtr jest co noc odłączany to żadem z Twoich filtrów nie jest jeszcze dojrzały.

Vendredi
Moderator

wyłączany był tylko kubeł, który jakiś czas temu podlączyłem pod ten baniak który był dojrzały, bo zamierzałem wymienić filtr na kubeł i czekam aż dojrzje. Już chodzi 4 dzień non stop, w poniedziałek wymienie w nim wirnik i mam nadzieje, że bedzie juz ok. Jak bedzie juz bezgłośny to dodam jeszcze trochę nitrivec sery żeby przyspieszyć cały proces.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”