Hydroponika
-
- Kontakt:
Chcesz robić półkę gdzie posadzisz rośliny ? czy coś w tym stylu.
Czy może myślisz o wykorzystaniu roślin, na zasadzie zanurzenia doniczki w akwarium ?
Temat jest bardzo ciekawy, ponoć efekty są bardzo dobre a w dodatku wizualnie można zrobić coś ciekawego.
Czy może myślisz o wykorzystaniu roślin, na zasadzie zanurzenia doniczki w akwarium ?
Temat jest bardzo ciekawy, ponoć efekty są bardzo dobre a w dodatku wizualnie można zrobić coś ciekawego.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiedyś czytałem trochę na temat takich filtrów i wyrobiłem jakieś swoje zdanie na ich temat. Fakt, że jest to typowo teoretyczne zdanie no ale ;)
Podobno filtry takie mają bardzo duża sprawność wchłaniania NO3 i PO4. Dodatkowo oświetlane zapewniają w akwarium czystą wodę, wręcz idealna dla ryb. Niestety ma tez minusy. Jako, że filtr taki potrafi wchłonąć bardzo duże ilości związków azotu i fosforu brakuje tych pierwiastków dla roślin rosnących w akwarium. I wtedy zaczynają się schody. Lejesz nawóz dla roślin w akwarium a one nie rosną, w przeciwieństwie do hydroponicznych które rosną w oczach. Dlatego uważam, że filtr taki będzie idealnie spełniał swoją role w akwariach ze skromną ilością roślin lub typowo rybnym, bez roślinnym akwarium. Zbyt duża konkurencja pokarmowa w końcu wykończy jedne z roślin. Albo te w akwarium, albo te w filtrze, a bez nich filtr nie ma sensu.
Co do roślin, słyszałem od kolegi Pigula71, że bardzo dobrze rosną Anubiasy.
Podobno filtry takie mają bardzo duża sprawność wchłaniania NO3 i PO4. Dodatkowo oświetlane zapewniają w akwarium czystą wodę, wręcz idealna dla ryb. Niestety ma tez minusy. Jako, że filtr taki potrafi wchłonąć bardzo duże ilości związków azotu i fosforu brakuje tych pierwiastków dla roślin rosnących w akwarium. I wtedy zaczynają się schody. Lejesz nawóz dla roślin w akwarium a one nie rosną, w przeciwieństwie do hydroponicznych które rosną w oczach. Dlatego uważam, że filtr taki będzie idealnie spełniał swoją role w akwariach ze skromną ilością roślin lub typowo rybnym, bez roślinnym akwarium. Zbyt duża konkurencja pokarmowa w końcu wykończy jedne z roślin. Albo te w akwarium, albo te w filtrze, a bez nich filtr nie ma sensu.
Co do roślin, słyszałem od kolegi Pigula71, że bardzo dobrze rosną Anubiasy.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
- Kontakt:
http://www.gsa.org.pl/forum/viewtopic.p ... ika#p17258
nasi też noszą się z tym zamiarem
ja również, ale dopiero po powrocie z urlopu
nasi też noszą się z tym zamiarem

ja również, ale dopiero po powrocie z urlopu
-
polecam do filtra efektywne mikroorganizmy ja używam rewelacja zapraszam do działu sprzedam EM- NOWA SUPER JAKOŚĆ
w moim filtrze higroponicznym pojawił się las marsyli czterolistnej, zwartek oraz osoka aleosowata a z filtra z ścianek filtra zwisa do wody bakopa oraz heterantea wreszcie porządnie rosną jupi
w moim filtrze higroponicznym pojawił się las marsyli czterolistnej, zwartek oraz osoka aleosowata a z filtra z ścianek filtra zwisa do wody bakopa oraz heterantea wreszcie porządnie rosną jupi
Ostatnio zmieniony 2009-08-05, 10:07 przez użytkownik zablokowany., łącznie zmieniany 1 raz.
Caridina cf. propinqua "Orange"
Caridina sp. "Crystal Red"
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Neocaridina denticulata sinensis "Fire Red"
Neocaridina "blue crystal"
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
-
hydroponika jest super zwłaszcza z filtrem z keramzytem i torfem złoże jak się patrzy 

Ostatnio zmieniony 2009-08-05, 10:09 przez użytkownik zablokowany., łącznie zmieniany 1 raz.
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Witam
Jeśli planujesz hydroponike w postaci szklarniowej np taką jak ja miałem,
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=257
to w zasadzie większość roślin "akwariowych" się nadaje. Na czele z anubiasami, żabienicami, nadwódkami, mikrozoriami i mchami. W przypadku filtru doniczkowego też nie ma problemu. Filodendrony, fikusy, anturium, a pewnie i niektóre kaktusy by dały radę – w prawidłowej hydroponice tylko dolna część korzeni jest zanurzona. Jeśli to ma być użytkowe, to trzeba wsadzić rośliny szybko rosnące i je regularnie karczować. Tyle, ile biomasy w karmie wprowadzamy, tyle powinniśmy wyrzucić w roślinach.
Filtr doniczkowy odparowuje część wody przez liście (w sumie tak to działa w naturze). Podmiany i tak będą konieczne.
Czekam na efekty eksperymentu.
Pzd
P.
Jeśli planujesz hydroponike w postaci szklarniowej np taką jak ja miałem,
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=257
to w zasadzie większość roślin "akwariowych" się nadaje. Na czele z anubiasami, żabienicami, nadwódkami, mikrozoriami i mchami. W przypadku filtru doniczkowego też nie ma problemu. Filodendrony, fikusy, anturium, a pewnie i niektóre kaktusy by dały radę – w prawidłowej hydroponice tylko dolna część korzeni jest zanurzona. Jeśli to ma być użytkowe, to trzeba wsadzić rośliny szybko rosnące i je regularnie karczować. Tyle, ile biomasy w karmie wprowadzamy, tyle powinniśmy wyrzucić w roślinach.
Filtr doniczkowy odparowuje część wody przez liście (w sumie tak to działa w naturze). Podmiany i tak będą konieczne.
Czekam na efekty eksperymentu.
Pzd
P.
Ostatnio zmieniony 2009-06-03, 07:35 przez Pigul71, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Moim zdaniem filtr hydroponiczny jako usprawnienie ma tylko sens przy zbiornikach z dużą obsadą i w akwariach bez lub z małym zagęszczeniem roślin. W akwariach typowo roślinnych to po prostu filtr biologiczny z ze sporym złożem. Trzeba się liczyć z tym, że rośliny mające dostęp do CO2 z powietrza mogą stanowić sporą konkurencję dla roślin zanurzonych.
Jeśli nie możemy ukryć filtra, np. Kubełka stanowi on estetyczną alternatywę.
W przypadku zbiornika zamkniętego tak jak Pigul71, napisał trzeba się liczyć ze zwiększonym parowaniem wody. Przy zbiorniku otwartym nie widziałem różnicy.
Pozdrawiam
Tomek
Moim zdaniem filtr hydroponiczny jako usprawnienie ma tylko sens przy zbiornikach z dużą obsadą i w akwariach bez lub z małym zagęszczeniem roślin. W akwariach typowo roślinnych to po prostu filtr biologiczny z ze sporym złożem. Trzeba się liczyć z tym, że rośliny mające dostęp do CO2 z powietrza mogą stanowić sporą konkurencję dla roślin zanurzonych.
Jeśli nie możemy ukryć filtra, np. Kubełka stanowi on estetyczną alternatywę.
W przypadku zbiornika zamkniętego tak jak Pigul71, napisał trzeba się liczyć ze zwiększonym parowaniem wody. Przy zbiorniku otwartym nie widziałem różnicy.
Pozdrawiam
Tomek
No i znalazłem :)
Kiedyś o tym pomyśle pisałem:
"Z roślin do hydroponiki można polecić wczesne odmiany sałaty np. Omega "
Źródło w cytacie
Pzd
P.
Kiedyś o tym pomyśle pisałem:
"Z roślin do hydroponiki można polecić wczesne odmiany sałaty np. Omega "
Źródło w cytacie
Pzd
P.
-
ja mam w filtrze bakoby carolińskie i wąkrotę białogłową oraz higrofilię kilka gatunków
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
-
wszystkie rośliny akwariowe(prawie)
mają formę nadwodną tyle że niektóre długo się przestawiają na środowisko lądowe i odbijają praktycznie od nowa
mają formę nadwodną tyle że niektóre długo się przestawiają na środowisko lądowe i odbijają praktycznie od nowa

Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
-
ja mam w filtrze od miesiąca chrzan i czosnek rosną tuż przy wypływie z hydroponiki gdzie jest niższy poziom wody i rewelka 

Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
- megalomaniacc
- Moderator
-
na hodowli w odstojniku takie cuda mam wyczytałem o właściwościach takich nietypowych sadzonek ze stronki akwarystyczna książka kucharska. Zapachu nie ma bo to hydroponika od odstojnika 300lwody+ 50l filtr. W przeciwieństwie do alternatywnego sposobu zwalczania wiciowców 1 ząbek na 100l to już pachnie nieźle jak wrzucę 24 ząbki na hodowli 

Ostatnio zmieniony 2009-08-19, 19:14 przez użytkownik zablokowany., łącznie zmieniany 1 raz.
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"