Ustawienie filtra Fluval 206

ODPOWIEDZ
anthea

Ustawienie filtra Fluval 206

Post autor: anthea »

Witam. Czy orientuje się ktoś jakie powinno być ustawienie filtra zewnętrznego względem akwarium? Niedawno miałam przemeblowanie i obecnie posiadam regał akwarystyczny, gdzie filtr stoi jakieś 15 cm poniżej podstawy akwarium. Wydaje mi się, że jest kiepska wydajność filtra, często się zapowietrza, słaby strumień wody jest i pluje bąbelkami. Czy to może być zbyt mała różnica w poziomie akwarium względem podstawy filtra czy raczej filtr jest wadliwy? (był kupiony nowy). Jest to Filtr Fluval 206 do akwarium 140l.

W innym akwarium posiadam filtr fluval wiekowy 304 do 240l ustawiony jakieś 50 cm pod akwarium i jestem bardzo zadowolona z niego.

Awatar użytkownika
Kubek75

Post autor: Kubek75 »

Witam,
moim zdaniem filtr stoi dobrze. Ja mam podobnie i nie ma problemu. Może jest wciąż zapowietrzony, skoro słabo pompuje i pluje bąblami. Daj mu trochę czasu i wstrząśnij nim co jakiś czas. Powinno pomóc. Zakładam, że końcówka zasysająca jest w pełni zanurzona :-D .

anthea

Od 4 miesięcy się z nim borykam :(. Czyszczę co jakieś 3 tygodnie, zalewam od nowa jak mocno pluje powietrzem -wtedy okazuje się, że mało wody w filtrze. Końcówka odpowiednio zanurzona. Przymierzam się do wycięcia otworu w regale tak by niżej stał już.
Czyli jak u Ciebie działa prawidłowo na takim samym ustawieniu to raczej w filtrze szukać wady?

Awatar użytkownika
Kubek75

Post autor: Kubek75 »

Moim zdaniem filtr jest dobry, tylko źle go zalewasz. Powinnaś go zalać wodą, przy zamkniętej głowicy, tak, żeby prawie było pełno, Musisz tę wodę wyraźnie widzieć. Potem dopinasz zawór z wężami. Pompujesz trochę, aby wypchnąć powietrze, potem dopiero włączasz.

anthea

Popróbuję jeszcze w weekend. Filtry Fluval mam od 6 lat. Już przez kilka modeli przeszłam i nie miałam nigdy takich problemów. W większym akwarium działa prawidłowo. podłączę jeszcze ten starszy model co miałam przed zakupem fluvala 206 (zużył się wirnik i stał przez kilka miesięcy nieużywany - teraz dokupiłam wirnik by mieć możliwość porównania). Rury też już inne podłączałam - zostały mi ze starych modeli. Więc one nie mają wpływu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”