Dylemat... Zmienić wkłady MHK na wkłady Eheim czy nie?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
loiusfe

Dylemat... Zmienić wkłady MHK na wkłady Eheim czy nie?

Post autor: loiusfe »

Cześć

Mam taki dylemat. Posiadam filtr kubełkowy Eheim 2224 a w nim wkłady do filtracji biologiczne(ceramika) firmy MHK (polskiej). Słyszałem że wkłady Eheima są lepsze a wręcz najlepsze. Więc zastanawiam się na zmianą za jakiś czas(za min. miesiąc) wkładów na Eheima. Szczególnie zainteresowały mnie wkłady z lawy wulkanicznej jako bardzo dobrego podłoża dla bakterii nitryfikacyjnych. Co wy byście zrobili na moim miejscu? Jest sens wydawać pieniądze? Czy eheim naprawde jest o wiele lepszy od mhk? Te wkłady od mhk mam już około 1,5 roku.
Pozdrawiam

duch

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Jak masz kasę to zmień i powiesz nam jak się z tym czujesz. Wg mnie to nie ma znaczenia większego na czym bakterie będą się rozwijać. Miałem wkłady HMK i nie narzekałem na nie

Awatar użytkownika
loiusfe

No tak ale mi nie chodzi o to jak ja się z tym czuje tylko żeby było jak najlepiej dla baniaka. Chodzi też o to czy warto wydawać pieniądze jeśli nie ma się pewności czy to coś da. Jak MHK jest takie samo jak eheim to nie będe kupował no bo po co?
Pozdrawiam

duch

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Moim zdaniem nie warto. Może i Ehaim ma lepsze wkłady, ale różnicy teraz nie zauważysz. Ja będziesz kiedyś wymieniał wkłady, to wtedy kup lepsze.

Awatar użytkownika
loiusfe

Tak zrobie.
Pozdrawiam

duch

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”