Witam po przerwie spowodowanej "tworzeniem" mojego cuda.
W woli wyjaśnienia... Kubiszon... nie mogłem pokusić się o tak duże zmarnotrawienie powierzchni przez sumpa. Wolałem zainstalować na tym poziomie dodatkowe akwa.
Czekam na komentarze. Jedyne co pozostało zrobić to zaślepić zawias. Wieczorną porą prześwituje światło z dolnej T8-mki.
Akwarium główne to standardowe 120 cm. ok 220 litrów brutto. Na więcej póki co nie mogę sobie pozwolić ze względu na strach przed tym co pozostawili po sobie budowniczy. Mówiąc szczerze... cholernie boje się o podłogę. Jest na legarach drewnianych a dom w którym mieszkam ma jakieś 150 lat :)
Całość projektu wykonana przezemnie płyty docinane przez zdzierców z B&Q
Mam jeszcze troszkę fotek z wykonania ale póki co wklejam efekt po tygodniu od wystartowania zbiornika głównego i zarybieniem go.
obsada:
3 zbrojniki niebieskie,
2 otoski (w planie kolejne)
2 gurami mozaikowe - są ale szukam dla nich lepszego domu.
6 skalarów 3 pręgowane i 3 czarne
Uploaded with
ImageShack.us

By
your_aquarium at 2011-04-11

By

By

By
chciałby wrzucić jeszcze nieco krewetek i ewentualnie ślimaków ale nie jestem pewien.
Jeśli chodzi o krewetki - red cherry bo takie mam w krewetkarium - boje się że staną się pokarmem dla skalarów jednak słyszałem ze niektórzy z powodzeniem je razem trzymają.
Co do ślimaków to czy trumpet snails czyli popularne świderki, owszem likwidują strefy gnilne w piasku ale czy przypadkiem nie pomieszają mi substratu z piachem?? piach biały substrat czarny więc nie wiem czy jeszcze gorzej nie zrobię wpuszczając je do akwarium.
piasek to tylko plaza wiec jest go tylko 3 - 4 cm pod spodem około 2 substratu.
Pozdrawiam
hasky