Modernizacja pokrywy do 2x8W na stateczniki indukcyjnym
- megalomaniacc
- Moderator
Modernizacja pokrywy do 2x8W na stateczniki indukcyjnym
Witam,
jak już pisałem w innym temacie modernizuje pokrywę 40x25.
Chce tam zamontować 2 świetlówki T5 2x8W.
Nie udało mi się znaleźć statecznika elektronicznego dlatego będę musiał (i w sumie już mam) użyć statecznika indukcyjnego.
Ze względu na to, iż elektryka nie jest moją dobrą stroną :P proszę o informację czy do tego statecznika potrzebny jest starter (na 2 świetlówki to chyba 2 startery) jeśli tak to jakie?
jak już pisałem w innym temacie modernizuje pokrywę 40x25.
Chce tam zamontować 2 świetlówki T5 2x8W.
Nie udało mi się znaleźć statecznika elektronicznego dlatego będę musiał (i w sumie już mam) użyć statecznika indukcyjnego.
Ze względu na to, iż elektryka nie jest moją dobrą stroną :P proszę o informację czy do tego statecznika potrzebny jest starter (na 2 świetlówki to chyba 2 startery) jeśli tak to jakie?
Witam.
Z tego co się orientuję to do świetlówek T5 można stosować tylko osprzęt im dedykowany.
I o ile pamiętam to stateczniki są tylko elektroniczne. Ale zawsze mogę się mylić. Więc najpierw sprawdź dokładnie czy ten twój jest odpowiedni. W mojej belce T5 8W nie ma czegoś takiego jak starter. To po prostu inna technologia wykonania świetlówek i elektroniki z nimi współpracującej.
Z tego co się orientuję to do świetlówek T5 można stosować tylko osprzęt im dedykowany.
I o ile pamiętam to stateczniki są tylko elektroniczne. Ale zawsze mogę się mylić. Więc najpierw sprawdź dokładnie czy ten twój jest odpowiedni. W mojej belce T5 8W nie ma czegoś takiego jak starter. To po prostu inna technologia wykonania świetlówek i elektroniki z nimi współpracującej.
- megalomaniacc
- Moderator
Dwa razy 8W O.K. ale czy na pewno do T5? Jak już napisałem to całkowicie inny typ elektroniki. W Castoramie maja gotowe belki, taka kupiłem i starterów nie ma.
Jeśli masz problem z zakupem elementów polecam mały sklepik z podzespołami oświetleniowymi róg (prawie) Przybyszewskiego i Łęczyckiej przy Metalpolu. Jeśli czegoś nie mają a jest w łódzkich hurtowniach to zamówią. Widza i rozwianie wątpliwości to najlepiej na Elektroda.pl.
Jeśli masz problem z zakupem elementów polecam mały sklepik z podzespołami oświetleniowymi róg (prawie) Przybyszewskiego i Łęczyckiej przy Metalpolu. Jeśli czegoś nie mają a jest w łódzkich hurtowniach to zamówią. Widza i rozwianie wątpliwości to najlepiej na Elektroda.pl.
Broń Cie Panie Boże stosować do tego statecznik indykcyjny!! Ja tak zrobiłem i po 5 minutach żarówka stopiła mi pokrywęmegalomaniacc pisze:Nie udało mi się znaleźć statecznika elektronicznego dlatego będę musiał (i w sumie już mam) użyć statecznika indukcyjnego.

Ja proponuję w ogóle odrzucić te 8W t5 i zastosować świetlówkę kompaktową NIEZINTEGROWANĄ
Ostatnio zmieniony 2010-04-09, 18:18 przez mat114, łącznie zmieniany 1 raz.
- megalomaniacc
- Moderator
Udało mi się znaleźć schemat podłączenia do magnetycznego statecznika do świetlówek T5
http://www.oswietlenie-akwarium.pl/html ... ny-2x.html
http://www.oswietlenie-akwarium.pl/html ... ny-2x.html
Ostatnio zmieniony 2010-04-09, 18:18 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 1 raz.
Musiałeś mieć statecznik o bardzo dużej mocy.mat114 pisze:Broń Cie Panie Boże stosować do tego statecznik indykcyjny!! Ja tak zrobiłem i po 5 minutach żarówka stopiła mi pokrywęmegalomaniacc pisze:Nie udało mi się znaleźć statecznika elektronicznego dlatego będę musiał (i w sumie już mam) użyć statecznika indukcyjnego.![]()
Ja proponuję w ogóle odrzucić te 8W t5 i zastosować świetlówkę kompaktową NIEZINTEGROWANĄ
Ja mam zrobioną świetlówkę na stateczniku elektromagnetycznym ze starterem, co prawda T8 14 W, a statecznik mam 20 W. Fakt faktem buczy trochę i troszeczkę się grzeje ale jest tak juz 6 miesięcy i nic się nie dzieje.
Udało mi się znaleźć schemat podłączenia do magnetycznego statecznika do świetlówek T5
http://www.oswietlenie-ak...etyczny-2x.html
Mi ten schemat wygląda dość dziwnie, ale jak chcesz mozesz spróbować.
Swietlówki T5 mają to do siebie że są mniejsze i wydajniejsze od T8 ale nie ma nic za darmo i do nich powinno stosować się elektroniczne stateczniki,pozaty są cichsze i się nie grzeją.
Jak nie masz gdzie kupić polecam zastosowanie elektroniki z żarówek kompaktowych.