bambusowa hydroponika

podziel się pomysłami
ODPOWIEDZ
Vendredi
Moderator

bambusowa hydroponika

Post autor: Vendredi »

Ze względu, że nie bede miał szans codziennie oglądać i pilnować mojej tangi postanowiłem być jak najbardziej zapobiegawczy jeśli chodzi o glony. Wpadłęm na pomysł zrobienia hydro żeby rośliny zabierały żarełko glonom.

Wstępnie planowałem zwykła donice o wymiarach ok 60x30 i ok 10 cm wysokości ale po naradzie z tatą postanowiliśym że zrobie ją z bambusowego palu :)

Obrazek
ma on 150cm długości i średnice zewnętrzną w okolicy 10cm

Ale nie było miejsca na powieszenie całej długiej rury wiec pociąłem ja na 50-cio cm cześci.
Obrazek

Następnie pozbyłem sie tych przegród i wyciąłem rowki z których bedą wystawały rośliny.

Obrazek

Wątpie w to że bambus byłby szczelny więc postanowiłem go uszczelnić i zrobiłem to w pewien sposób nad którym dość dług się zastanawiałem, mianowicie wziąłem resztki ryniem które walały sie po działce i wsadziłem ją do bambusa.

Obrazek

Kolejnym kłopotem było dorobienie dekielków na końce rynny. Zrobiłęm je ze spienionego ABS-u bo był łatwy w obróbce. Wykonałem je odrysowując kształt końca rynienki i wycinając to nożem. Oczywiście wszystko uszczelniłem sylikonem któego zuzyłem juz 2 duze tuby ;]

I zdjęcia końcowe
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystko wypełniłem keramzytem weszło go tam troche ponad 8L i jest to zawieszone na łańcuszkach jak widać na zdjęciach.

Musze jeszcze połączyc je rurkami i zasadzić jakies rośliny.

Awatar użytkownika
maniek

Post autor: maniek »

No no .Jestem ciekaw dalszego rozwoju sytuacji . Fajny pomysł z bambusem skąd go wyczarowałeś .

Vendredi
Moderator

z komórki ;] tata go kiedyś z kądś przywiózł bo znalazł :P

z chęcią posłycham propozycji roślin do wsadzenia tam, napewno bedzie papirus i skrzdłokwiat.
Ostatnio zmieniony 2009-12-25, 19:03 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.

king
Kontakt:

Post autor: king »

wypasiony pomysł przy małym przepływie wody powinno działać jak należy :-P

Vendredi
Moderator

prosze o pomoc w doborze roślin, potrzebuje jakieś drobnolistne pnacze żeby porosło łańcuszki i jakieś niższe roślinki do najniższego korytka.

Awatar użytkownika
Kontakt:

Post autor: -Avatar- »

Te bambusowe taraski obrośnięte roślinami będą wyglądały extra!

Jako pnącze proponuję trzykrotkę. Niekłopotliwa i szybko przyrasta.

Mam pytanie: jak rozwiązałeś przepływ wody? Czy korytka będą autonomiczne - z własnym dopływem i odpływem wody, czy też będą to naczynia połączone?
54l. - Blue Pearl, CRS, CBS
20l. - Yellow, Tiger

Vendredi
Moderator

będą połączone dlatego są ułożone tarasowo żeby woda mogła swobodnie przepływać, niestety nie mogę zebrć w sobie mocy do połączenia ich.

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

a w jaki sposób doprowadzisz wodę do pierwszego bambusa?

Vendredi
Moderator

albo bedzie oddzielna pompa albo jakos z filtra cienkim wężykiem, zobaczę narazie nie mam czasu na nic i wszystko stoi i czeka.

embarrassed

Post autor: embarrassed »

A ja mam do Ciebie pytanie :) To "urządzenie" nie będzie podłączone do akwarium z roślinami? Ja takie rozwiązania widzę realnie tylko przy zbiornikach malawi lub podczas zwalczania glonów. Rośliny lądowe, dużo agresywniej walczą o składniki potrzebne im do życia. W przeciągu 2 tyg. od wsadzenia wyjałowią Ci całkowicie wodę :roll: I jeszcze keramzyt, który też ma sporą wchłanialność.... jeśli się mylę, rozwiejcie moje wątpliwości :-P

Vendredi
Moderator

no widać że nie śledzisz pozostałych wątków :) w moim wątku w galeri jest napisane że jest ona przeznaczona do tanganiki 720L ;]

Wiem że stosowanie tego typu filtracji nie jest najlepsze do roślinniaków, bo w końcu rośliny powietrzne mają miedzy innymi lepszy dostęp do CO2.

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”