Czyszczenie rurek filtra

podziel się pomysłami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andrzej_vader

Czyszczenie rurek filtra

Post autor: andrzej_vader »

Nie znalazłem podobnego tematu. Jeśli jest, to proszę moderatorów o usunięcie postu.
Zmniejszenie się siły przepływu wody w filtrze, w 90% to zatykanie się rurek takim galaretowatym, brązowym syfem który nie dotarł do filtra, zaczepił się we wnętrzu rurki i trwa.
Wystarczy tylko wyczyścić rurki i okazuje się, że sam filtr wcale nie był zapchany. Zawsze mnie wkurzało czyszczenie tych rur, bo płukanie się nie sprawdza, patyki, rurki, kijki nie sięgną wszędzie i rurki są wtedy w połowie czyste. Czyli jakby nie były. Zmuszony więc do wysilenia mózgu i uruchomienia procesów myślowych, wykombinowałem.

Wziąłem kawałek (dłuższy niż rury do filtra) przewodu elektrycznego od jakiegoś starego przedłużacza. Powinien być dość twardy a jednocześnie elastyczny, aby móc wyczyścić kolanka tych krótkich końcówek. Spokojnie można go włożyć do długich rur i wyczyścić je do końca. Można spróbować nawet nim obracać w czasie wpychania lub wyciągania. Potem wypłukać rurki wodą i załatwione :D
Po takim zabiegu, rury są czyste w 99%. Ideał czyli 100% to nowe rury :D Zabieg trwa około 10-15 minut i można podłączyć wszystko do filtra.

Może się to komuś do czegoś przyda :mrgreen:

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

To ja pozwolę sobie opisać mój patent.

Żyłka wędkarska stosunkowo gruba żeby nie pękła 10x ciężarek ołowiany 1g. Na jednym końcu żyłki ciężarki jeden obok drugiego. Na na drugim końcu mam uwiązany kawałek grubej gąbki trochę większy niż średnica wewnętrzna węża. Wrzucam ciężarki które przelatują przez węże bez problemu i za żyłkę przeciągam gąbkę która pięknie wszystko zbiera. Na koniec tylko przepłukuje raz wodą i gotowe.

Rozmiar gąbeczki dobrałem doświadczalnie tak żeby dało się go przeciągnąć, ale żeby ciasno szedł i wszystko zbierał. Lepszy efekt daje podłużny kawałek gąbki jednak jeśli będzie za długi to może się rozerwać.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

patent super, na pewno stestuje ;-)
Co by tu napisać... :-P

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Zaden z powyzszych patentow rewelacyjny nie jest,bo chociazby trzeba rury zdemontowac do tych czynnosci,a sam kabel elektryczny duzo nie zdziala.

Ja od swoich rur demontuje,tylko szklane wloty i wyloty,nastepnie biore dlugi sztywny,a zarazem elastyczny drut,ktory pozwala "zakrecac" w gumowych rurkach.
Na koncu tego drutu znajduje sie gabka o troche wiekszej srednicy niz wewnetrzny wymiar rurek.
Szysci ten patent znakomicie i jest wygodny w tej czynnosci.
Czas czysczenia 2 1,5m rurek nie przekraczajacy 1,5 minuty.
Ostatnio zmieniony 2013-03-24, 20:58 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
lucypper

Post autor: lucypper »

A ja kupiłem sobie wycior do probówek za 7 zł i czyści idealnie ;-)

Awatar użytkownika
andrzej_vader

lucypper pisze:A ja kupiłem sobie wycior do probówek za 7 zł i czyści idealnie ;-)
A jak dajesz nim radę w metrowej długości rurach? Bo jakoś tego nie widzę w wyobraźni. Ale może jeszcze czegoś używasz?
Lukiki pisze:Zaden z powyzszych patentow rewelacyjny nie jest,bo chociazby trzeba rury zdemontowac do tych czynnosci,a sam kabel elektryczny duzo nie zdziala.

Każdy sposób który satysfakcjonuje pomysłodawcę jest dobry. Ja lubię proste rozwiązania. A kabel działa i zapewniam o tym. Jeśli ktoś nie wierzy to następnym razem przy czyszczeniu rurek nakręce film. Czyścić będzie Karolak (zgodził sie na ta rolę). :mrgreen:

Lukiki

Post autor: Lukiki »

andrzej_vader, masz racje.
Karolaka zostaw w spokoju,zanizysz mu popyt na glowne role :-)
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
lucypper

bo można kupić taki wycior na chyba 50 cm (albo więcej) drucie. ja osobiście mam go zamocowanego do sprężyny po starym czyściku jbl.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

lucypper pisze:bo można kupić taki wycior na chyba 50 cm (albo więcej) drucie. ja osobiście mam go zamocowanego do sprężyny po starym czyściku jbl.
No i teraz zagadka sie wyjaśniła :D I ma sens :D

Awatar użytkownika
lucypper

a żeby zagadka była jasna w 100% to link do sklepu http://www.labomix.com.pl/

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

A ja poszedłem po najmniejszej linii oporu i zakupiłem" JBL Cleany szczotki do czyszczenia węży".
Do czyszczenia trzeba tak czy siak je zdemontować. Średnio co 0.5 roku je demontuje, czyszczę wraz z nimi wlot i wylot.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

blue3003 pisze:A ja poszedłem po najmniejszej linii oporu i zakupiłem...
No... ale to juz nie jest DIY :D

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

andrzej_vader pisze:No... ale to juz nie jest DIY :D
Wiem, ale jak zauważyłeś wcześniej wiele rozwiązań DIY bazuje na sprawdzonych rozwiązaniach
ja osobiście mam go zamocowanego do sprężyny po starym czyściku jbl
i czasami szkoda wyważać otwarte drzwi.
kombinowałem podobnie jak koledzy, sztywny drut (taki z suszarki od prania) z gąbką, podbierałem bratu różne kable elektryczne a na koniec kupiłem jbl`a i mam z głowy.
Miałem też patent z linką stalową i na jej końcu zamontowany diy czyścik, tylko że gdzieś mi zginęła :mrgreen: . Działało podobnie jak sprężyna jbl

glesiak

Post autor: glesiak »

Tak czyścić JBL sprawdza się świetnie do czyszczenia, też go używam i za każdym razem rureczki jak nowe. Miałem jeszcze to szczęście, że udało mi się go kupić praktycznie nowy za dyche od kolegi z forum.

Awatar użytkownika
vendetta

Post autor: vendetta »

Ja do czyszczenia rurek używam wycioru od dojarek krowich ,długość tego wycioru to około 90cm .Sprawdza się w 100% :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”