Hm...Wojtku...jak to rozumiesz?wojtekr pisze:to się zgadza, natomiast prawda jest też taka, że bąbelek bąbelkowi nie równy

Krzychu ,ale z dyfuzora będącego w akwa wyłażą i mniejsze i większe bąbelki , więc wydaje mi się że rozmiar ma znaczeniekrzych0062 pisze:Otóż w chemicznym znaczeniu nie ma takiej opcji...(o której napisałeś)...zależne to jest od "gęstości" danej cieczy i od ciśnienia panującego wewnątrz danego pojemnika...a czy to jest wylot o śr. 1mm, czy 2mm to wsio rybka...wielkość bąbelka będzie taka sama...jedynie czas jego powstania będzie różny a to w zależności właśnie od średnicy wewn. wylotu, jak i ciśnienia podanego w wężyku...ale ilość CO2 w bąbelku w danym środowisku będzie zawsze taka sama...(nie wiem jednak z jakąś dokładnością wagową po przecinku)
Krzysiek, no właśnie tak to rozumiem, jak koledzy wyżej napisali. No chyba, że jestem w błędzie ???krzych0062 pisze:Hm...Wojtku...jak to rozumiesz?
Owszem...w tym przypadku zależne jest to od spieku, który został użyty...z jednego leci "mgiełka" a z innego lecą ciurkiem bąble z jednego miejsca...Ale to zależne jest od(jak wspomniałem) podanego ciśnienia, jak również materiału, z którego dany spiek jest wykonany...Krzychu ,ale z dyfuzora będącego w akwa wyłażą i mniejsze i większe bąbelki , więc wydaje mi się że rozmiar ma znaczenie
no właśnie, a te pojemniki (liczniki bąbelków) są różnej wielkości. I poziom wody też jest różny, czyli ciśnienie różnekrzych0062 pisze:Otóż w chemicznym znaczeniu nie ma takiej opcji...(o której napisałeś)...zależne to jest od "gęstości" danej cieczy i od ciśnienia panującego wewnątrz danego pojemnika...
Krzychu ....i tak się nie zgadzamkrzych0062 pisze:OMG...ale zegary pokazuję to samo...jeżeli na wyjściu z butli ustawione jest np. 5l na minutę to tyleż gazu leci...a czy spiek, jest lepszy lub gorszy to widać, jak z niego lecą bąbelki... w każdym bądź razie mamy prawie identyczne ciśnienie-niezleżne od wielkości licznika bąbelków(bo są zbliżone)...nie wiem, jak to bardziej zobrazować...powiedzieć na chłopski rozum...tak samo przecież jest z testami kropelkowymi...czy każdy producent stosuje identyczną średnicę w "zakraplaczu"? Nie...i właśnie tu ma miejsce fizyka cieczy..
No tak...zgadza się..ale czy przez to bąble są większe? nie...tylko ich częstotliwość wylatywania jest różnaPabian pisze:Krzychu ....i tak się nie zgadzamkrzych0062 pisze:OMG...ale zegary pokazuję to samo...jeżeli na wyjściu z butli ustawione jest np. 5l na minutę to tyleż gazu leci...a czy spiek, jest lepszy lub gorszy to widać, jak z niego lecą bąbelki... w każdym bądź razie mamy prawie identyczne ciśnienie-niezleżne od wielkości licznika bąbelków(bo są zbliżone)...nie wiem, jak to bardziej zobrazować...powiedzieć na chłopski rozum...tak samo przecież jest z testami kropelkowymi...czy każdy producent stosuje identyczną średnicę w "zakraplaczu"? Nie...i właśnie tu ma miejsce fizyka cieczy......fizykę miałem ... nie pamiętam kiedy...ale przy tym samym ciśnieniu, załóżmy 50 litrów gazu szybciej wyleci przez rurkę np fi 6mm niż np. przez fi 0.2 ... bo przy 6mm będą leciały większe bąble
ooo widzę ,że Cień mnie uprzedził