1 butla CO2 na 2 akwa, tylko jak?

podziel się pomysłami
Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

wojtekr pisze:to się zgadza, natomiast prawda jest też taka, że bąbelek bąbelkowi nie równy :-)
Hm...Wojtku...jak to rozumiesz? ;-)

Awatar użytkownika
maly07071989

Post autor: maly07071989 »

Krzysku ja postaram sie wytlumaczyc bo chyba wiem o co chodzi. Malem szklany licznik babelkow oczywiscie go tez stluklem w rekach srednica rurki szklanej w takim liczniku jest malutka wiec i babel tez bedzie maly. Teraz mam plastikowy i w tym jest rurka o duzo wiekszej srednicy wiec zeby bąbel mogl sie oderwac od niej musi byc duzy :) troche lopatologicznie ale wlasnie z tego wniosek ze bąbel bąblowi nie rowny. W plastikowym jeden bąbel może byc 4 razy taki jak w szklanym ale nie wiem nie mierzylem wielkosci ;)
Ostatnio zmieniony 2013-01-20, 17:01 przez maly07071989, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

Otóż w chemicznym znaczeniu nie ma takiej opcji...(o której napisałeś)...zależne to jest od "gęstości" danej cieczy i od ciśnienia panującego wewnątrz danego pojemnika...a czy to jest wylot o śr. 1mm, czy 2mm to wsio rybka...wielkość bąbelka będzie taka sama...jedynie czas jego powstania będzie różny a to w zależności właśnie od średnicy wewn. wylotu, jak i ciśnienia podanego w wężyku...ale ilość CO2 w bąbelku w danym środowisku będzie zawsze taka sama...(nie wiem jednak z jakąś dokładnością wagową po przecinku :-P )

Awatar użytkownika
shadow125

Post autor: shadow125 »

krzych0062, koledzy wiedzą o czym mówię, każdy licznik pokazuje trochę inaczej.
Tak jak kolega wojtekr napisał, niejednokrotnie ilość gazu w 1b/s nie jest taka sama jak w 1b/s na innym liczniku.
Nie słyszałem, by świnia manipulacją
Próbowała się dorwać do władzy
Kontrolować i straszyć folwark zwierzęcy
I robić to wszystko dla kasy...

Pabian

Post autor: Pabian »

krzych0062 pisze:Otóż w chemicznym znaczeniu nie ma takiej opcji...(o której napisałeś)...zależne to jest od "gęstości" danej cieczy i od ciśnienia panującego wewnątrz danego pojemnika...a czy to jest wylot o śr. 1mm, czy 2mm to wsio rybka...wielkość bąbelka będzie taka sama...jedynie czas jego powstania będzie różny a to w zależności właśnie od średnicy wewn. wylotu, jak i ciśnienia podanego w wężyku...ale ilość CO2 w bąbelku w danym środowisku będzie zawsze taka sama...(nie wiem jednak z jakąś dokładnością wagową po przecinku :-P )
Krzychu ,ale z dyfuzora będącego w akwa wyłażą i mniejsze i większe bąbelki , więc wydaje mi się że rozmiar ma znaczenie ;-)
Gęstość i ciśnienie działa tak samo na cały obszr dyfuz. , różnicą jest jedynie rozmiar otworów w dyfuzorze
Ostatnio zmieniony 2013-01-20, 19:46 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

krzych0062 pisze:Hm...Wojtku...jak to rozumiesz?
Krzysiek, no właśnie tak to rozumiem, jak koledzy wyżej napisali. No chyba, że jestem w błędzie ???
Druga sprawa to co potem z tym "bąbelkiem". Co innego jak idzie do reaktora narurowego, gdzie praktycznie w 100% się rozpuści a co innego jak przelatuje przez kostkę.

Awatar użytkownika
krzych0062

1Ble, ble, bleee...wiem o czym mowa...jednak będę obstawał przy swoim...i jeżeli uważacie, że mówię herezje poprzyjcie swym doświadczeniem... :-P A ja swą teorię opieram zarówno i na chemii, jak również i na fizyce..jak też na własnych obserwacjach..No chyba, że moja wiedza mnie zawodzi?! :-P W co śmię wątpić... ;-)

Awatar użytkownika
krzych0062

Krzychu ,ale z dyfuzora będącego w akwa wyłażą i mniejsze i większe bąbelki , więc wydaje mi się że rozmiar ma znaczenie ;-)
Owszem...w tym przypadku zależne jest to od spieku, który został użyty...z jednego leci "mgiełka" a z innego lecą ciurkiem bąble z jednego miejsca...Ale to zależne jest od(jak wspomniałem) podanego ciśnienia, jak również materiału, z którego dany spiek jest wykonany...

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

krzych0062 pisze:Otóż w chemicznym znaczeniu nie ma takiej opcji...(o której napisałeś)...zależne to jest od "gęstości" danej cieczy i od ciśnienia panującego wewnątrz danego pojemnika...
no właśnie, a te pojemniki (liczniki bąbelków) są różnej wielkości. I poziom wody też jest różny, czyli ciśnienie różne :-)

Awatar użytkownika
krzych0062

OMG...ale zegary pokazuję to samo...jeżeli na wyjściu z butli ustawione jest np. 5l na minutę to tyleż gazu leci...a czy spiek, jest lepszy lub gorszy to widać, jak z niego lecą bąbelki... w każdym bądź razie mamy prawie identyczne ciśnienie-niezleżne od wielkości licznika bąbelków(bo są zbliżone)...nie wiem, jak to bardziej zobrazować...powiedzieć na chłopski rozum...tak samo przecież jest z testami kropelkowymi...czy każdy producent stosuje identyczną średnicę w "zakraplaczu"? Nie...i właśnie tu ma miejsce fizyka cieczy..

Awatar użytkownika
shadow125

Wszystko zależy od średnicy i objętości przepływu, bo czym większa objętość przepływu, tym więcej będzie bąbelków.

"Wraz ze wzrostem objętości gazu, rośnie średnica pęcherzy i częstość ich powstawania" -Orzechowski, Prywer, Zarzycki, "Mechanika płynów i w inżynierii środowiska".

Awatar użytkownika
krzych0062

"częstość ich powstawania" i owszem...to jest to co wspomniałem...ale wielkość to trochę mało zrozumiałe...bo wpływ na to ma przede wszystkim "gęstość" płynu...w tym przypadku wody...a to jest zależne od temp. jak substancji w niej rozpuszczonych... ;-)

Pabian

Post autor: Pabian »

krzych0062 pisze:OMG...ale zegary pokazuję to samo...jeżeli na wyjściu z butli ustawione jest np. 5l na minutę to tyleż gazu leci...a czy spiek, jest lepszy lub gorszy to widać, jak z niego lecą bąbelki... w każdym bądź razie mamy prawie identyczne ciśnienie-niezleżne od wielkości licznika bąbelków(bo są zbliżone)...nie wiem, jak to bardziej zobrazować...powiedzieć na chłopski rozum...tak samo przecież jest z testami kropelkowymi...czy każdy producent stosuje identyczną średnicę w "zakraplaczu"? Nie...i właśnie tu ma miejsce fizyka cieczy..
Krzychu ....i tak się nie zgadzam :-P ....fizykę miałem ... nie pamiętam kiedy...ale przy tym samym ciśnieniu, załóżmy 50 litrów gazu szybciej wyleci przez rurkę np fi 6mm niż np. przez fi 0.2 ... bo przy 6mm będą leciały większe bąble

ooo widzę ,że Cień mnie uprzedził
Ostatnio zmieniony 2013-01-20, 23:00 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

Pabian pisze:
krzych0062 pisze:OMG...ale zegary pokazuję to samo...jeżeli na wyjściu z butli ustawione jest np. 5l na minutę to tyleż gazu leci...a czy spiek, jest lepszy lub gorszy to widać, jak z niego lecą bąbelki... w każdym bądź razie mamy prawie identyczne ciśnienie-niezleżne od wielkości licznika bąbelków(bo są zbliżone)...nie wiem, jak to bardziej zobrazować...powiedzieć na chłopski rozum...tak samo przecież jest z testami kropelkowymi...czy każdy producent stosuje identyczną średnicę w "zakraplaczu"? Nie...i właśnie tu ma miejsce fizyka cieczy..
Krzychu ....i tak się nie zgadzam :-P ....fizykę miałem ... nie pamiętam kiedy...ale przy tym samym ciśnieniu, załóżmy 50 litrów gazu szybciej wyleci przez rurkę np fi 6mm niż np. przez fi 0.2 ... bo przy 6mm będą leciały większe bąble

ooo widzę ,że Cień mnie uprzedził
No tak...zgadza się..ale czy przez to bąble są większe? nie...tylko ich częstotliwość wylatywania jest różna

Awatar użytkownika
shadow125

krzych0062, bąble są większe :!:

No wyobraź to sobie, rurka od brzęczyka i rurka od filtra, z obydwu leci powietrze, bąble nie będą takie same!

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”