Wycinanie szklanej wstawki

podziel się pomysłami
padrem

Post autor: padrem »

nie, no chyba az tak dlugo zyc nie bede ;) a w przyszlosci kto wie moze zamiast szkla beda jakies oslony z pola silowego zatrzymujace wode w tym samym miejscu :]

Pabian

Post autor: Pabian »

Z tym "spływaniem " szkła to troszkę Cię podpuściłem ,choć do końca nie jest to wyjaśnione ,różne można spotkać teorie :roll: , jeżeli chodzi natomiast o zginanie to jest to jak najbardziej prawda

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

najprościej wziąć zmierzyć odległość przy ścianie bocznej między przodem i tyłem i na środku, o ile nie ma wzmocnień, wtedy będziesz miał jasność
Co by tu napisać... :-P

Lukiki

Post autor: Lukiki »

padrem, wygiecia szkla w umiarkowanym stopniu w akwarium jest bardziej bezpieczne niz zastosowana duza ilosc wzmocnien,bo szklo "pracuje"
W zbiorniku "sztywnym" szklo automatycznie posiadac bedzie wiecej slabszych miejsc.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Ja mam wklejone w poprzek jedno wzmocnienie, ( wymiary 110cmx45cmx50cm),oprócz tych wzdłuznych, po nalaniu wody do pełna zmierzyłem miarka i szkło nie wygieło sie w ogóle. W sumie niepotrzebne to wzmocnienie, ale takie kupiłem, jednak jest to tak wklejone tj. powyzej wzmocnien wzdluznych, że w niczym nie przeszkadza, zresztą jest pokrywa, to żaden problem. Przy otwartym zbiorniku wzmocnienia takie jednak szpecą troszkę, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Taki litraz jak twój ( 120cm dlugosci ze szkła 8mm) spokojnie daje rade na wzmocnieniach wzdluznych, ale muszą byc one odpowiedniej dlugosci, wtedy jest to bezpieczne i mozna spac spokojnie. Na forum dyskowców, widziałem fotorelacje pekniętej 400 tki ze szkła 8mm z wzmocnieniami tylko wzdłuznymi które były zbyt krótkie. Akwarium pękło po paru mieisącach jakos raptem w nocy. Notabene akwa Wromaka ( nie pierwszy raz słysze o nieszczelnościach tych zbiorników, jednak reklamacje uznaja bezproblemowo :lol: ) Taki litraz jak Ty masz, spoko jednak da rade bez poprzecznego, chyba, ze masz zbyt krótkie wzmocnienia wzdłużne, ale na Twoim miejscu nie ruszałbym tego skoro juz jest niech bedzie, zeby nie naruszyc czegoś przez przypadek. Chyba, ze bardzo chcesz, to proponowałbym aby zajął sie tym ktoś kto sie w temacie porusza sprawnie ( jakis szklarz).
Łukasz

slawomirdyl

Post autor: slawomirdyl »

Sporo zamieszania w tym temacie ale jeszcze nie słyszałem żeby komuś pękła szyba. Ja mam długość akwarium prawie dwa metry i żadnych wzmocnień szyba jest wygięta i od kilku lat nic się nie dzieje.
slawomirdyl

lukaszLDZ

slawomirdyl pisze:Sporo zamieszania w tym temacie ale jeszcze nie słyszałem żeby komuś pękła szyba. Ja mam długość akwarium prawie dwa metry i żadnych wzmocnień szyba jest wygięta i od kilku lat nic się nie dzieje.
wejdź na forum discus.pl i poczytaj, jest tam temat o tym zdarzeniu nawet z fotorelacją o rozszczelnieniach akwariów głównie wromaka pare razy równiez słyszałem, nie mniej jednak sa to przypadki dośc rzadkie, ale jednak są, wszystko trzeba robic z głowa, wzmocnienia musza byc obliczone dokładnie, albo dane grubsze szkło i bez wzmocnień, wtedy spac mozna spokojnie.
Łukasz

slawomirdyl

Dokładnie masz rację jest to kwestja obliczeń a jak jakiś nazwijmy paprak artysta to robi to nie ma się co dziwić.
slawomirdyl

padrem

no i wszystko musze sam za wszystkich naprawiac... ale + tego jest taki ze wycinanie tej wstawki linka od hamulcow rowerowych sprawdza sie znakomicie :) faktem jest ze nie bralem upapranej w smarach ;) zostalo mi sie kiedys troche nowej i wlasnie z niej korzystam dobry pomysl ;) dzieki za porade ;)

slawomirdyl

Marudzisz daj fotkę, Po co tyle chałasu o bzruke ?
slawomirdyl

padrem

hmm no wlasnie nie wiem czy to taka bzdurka ;) bo wlasnie udalo mi sie wyciac to cale ustrojstwo iiiii...
przednia szyba mi pracuje.... boje sie teraz ze w nocy trzebabedzie zbierac wode bo naprawde szyba pracuje jak nia poruszam....

slawomirdyl

olej sprawe jak po łączeni nic się nie dzieje
slawomirdyl

lukaszLDZ

W jakiej odległości masz wzmocnienia wzdłuzne od szyby bccznej , ile centymetrów od bocznej szyby sie zaczynają??
Łukasz

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

z tego co zrozumiałem to wyciął i boczne wzmocnienia
Co by tu napisać... :-P

Pabian

Post autor: Pabian »

padrem pisze:hmm no wlasnie nie wiem czy to taka bzdurka ;) bo wlasnie udalo mi sie wyciac to cale ustrojstwo iiiii...
przednia szyba mi pracuje.... boje sie teraz ze w nocy trzebabedzie zbierac wode bo naprawde szyba pracuje jak nia poruszam....
No to nie ruszaj ,bo zepsujesz!! :evil: i będziesz miał dyngus troszkę wcześniej :lol:
Jak ciągniesz i się jeszcze poddaje to spoko ,sama woda nie będzie miała tak dużego parcia żeby przekroczyć punkt krytyczny (rozumiem ,że ciagniesz przy pełnym zbiorniku?)

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”