Wycinanie szklanej wstawki
padrem, wygiecia szkla w umiarkowanym stopniu w akwarium jest bardziej bezpieczne niz zastosowana duza ilosc wzmocnien,bo szklo "pracuje"
W zbiorniku "sztywnym" szklo automatycznie posiadac bedzie wiecej slabszych miejsc.
W zbiorniku "sztywnym" szklo automatycznie posiadac bedzie wiecej slabszych miejsc.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Ja mam wklejone w poprzek jedno wzmocnienie, ( wymiary 110cmx45cmx50cm),oprócz tych wzdłuznych, po nalaniu wody do pełna zmierzyłem miarka i szkło nie wygieło sie w ogóle. W sumie niepotrzebne to wzmocnienie, ale takie kupiłem, jednak jest to tak wklejone tj. powyzej wzmocnien wzdluznych, że w niczym nie przeszkadza, zresztą jest pokrywa, to żaden problem. Przy otwartym zbiorniku wzmocnienia takie jednak szpecą troszkę, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Taki litraz jak twój ( 120cm dlugosci ze szkła 8mm) spokojnie daje rade na wzmocnieniach wzdluznych, ale muszą byc one odpowiedniej dlugosci, wtedy jest to bezpieczne i mozna spac spokojnie. Na forum dyskowców, widziałem fotorelacje pekniętej 400 tki ze szkła 8mm z wzmocnieniami tylko wzdłuznymi które były zbyt krótkie. Akwarium pękło po paru mieisącach jakos raptem w nocy. Notabene akwa Wromaka ( nie pierwszy raz słysze o nieszczelnościach tych zbiorników, jednak reklamacje uznaja bezproblemowo
) Taki litraz jak Ty masz, spoko jednak da rade bez poprzecznego, chyba, ze masz zbyt krótkie wzmocnienia wzdłużne, ale na Twoim miejscu nie ruszałbym tego skoro juz jest niech bedzie, zeby nie naruszyc czegoś przez przypadek. Chyba, ze bardzo chcesz, to proponowałbym aby zajął sie tym ktoś kto sie w temacie porusza sprawnie ( jakis szklarz).

Łukasz
-
wejdź na forum discus.pl i poczytaj, jest tam temat o tym zdarzeniu nawet z fotorelacją o rozszczelnieniach akwariów głównie wromaka pare razy równiez słyszałem, nie mniej jednak sa to przypadki dośc rzadkie, ale jednak są, wszystko trzeba robic z głowa, wzmocnienia musza byc obliczone dokładnie, albo dane grubsze szkło i bez wzmocnień, wtedy spac mozna spokojnie.slawomirdyl pisze:Sporo zamieszania w tym temacie ale jeszcze nie słyszałem żeby komuś pękła szyba. Ja mam długość akwarium prawie dwa metry i żadnych wzmocnień szyba jest wygięta i od kilku lat nic się nie dzieje.
Łukasz
-
-
-
No to nie ruszaj ,bo zepsujesz!!padrem pisze:hmm no wlasnie nie wiem czy to taka bzdurka ;) bo wlasnie udalo mi sie wyciac to cale ustrojstwo iiiii...
przednia szyba mi pracuje.... boje sie teraz ze w nocy trzebabedzie zbierac wode bo naprawde szyba pracuje jak nia poruszam....

Jak ciągniesz i się jeszcze poddaje to spoko ,sama woda nie będzie miała tak dużego parcia żeby przekroczyć punkt krytyczny (rozumiem ,że ciagniesz przy pełnym zbiorniku?)