silikon akwarystyczny

podziel się pomysłami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jachu

silikon akwarystyczny

Post autor: jachu »

Witam, wykonałem sobie tło ze styropianu pokrytego silikonem i lawą wulkaniczną - wyszło super, ale strasznie śmierdzi octem - silikon akwarystyczny Tytan. Moje pytanie czy to normalne i czy nie jest szkodliwe dla ryb i krewetek? Wietrzy się już 48h i przykry zapach w dalszym cięgu się utrzymuje a chcę na dno wsypać substrat AA II i trochę mi żal to wszytko stracić.
jachu
Ostatnio zmieniony 2013-03-29, 14:51 przez jachu, łącznie zmieniany 1 raz.
jachu

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

prz schnięciu sylikon wytwarza kwas octowy, w zależności od ilości sylikonu będzie się wietrzyć odpowiednio dużo, wnioskuję, ze sporo tego dałeś więc długo będzie się wietrzyć
Co by tu napisać... :-P

rekrut81

Post autor: rekrut81 »

Też jestem tego zdania co kolega 3runer z jednym ale.Długość wydobywającego się zapachu octu może zależeć nie tak bardzo od ilości silikonu jak od grubości warstwy.Używając go do tworzenia tła podejrzewam ,że dawałeś dość grubo więc bedzie dość długo śmierdzieć.

Awatar użytkownika
jachu

silikon

warstwa rozprowadzona na dł 60cm i wys.30cm + wgłębienia w tle, poszła prawie cała tuba. Bardziej niż zapach martwi mnie to czy nie zabije to życia w baniaku. Niby silikon nieszkodliwy dla życia organizmów wodnych ale... Szkoda zmarnować.
jachu

Pabian

Post autor: Pabian »

Nie wiem ile dałeś tego silikonu ,ale jeśli gdzieniegdzie są miejsca gdzie poszło np. 1cm ,to będzie to schło ok. tygodnia. Dla pewności możesz poczekać dwa tygodnie. Potem możesz to wrzucić bez obawy do akwa

king
Kontakt:

Post autor: king »

Teraz to może późno na rady, ale ostatnio robiłem tło z silikonu i okazał się dość trudnym materiałem więc za eksperymentowałem z pianką montażowa wymieszana z piachem ale inne kruszywo tez pewnie by się dało zastosować lepiej trzyma się do styropianu PCV i szkła. Nakładasz na dłoń mieszasz z piaskiem i oklejasz. Potem jak podeschnie to tylko naciskasz patykiem by wymodelować. Ekstra wygląda takie tło/

Awatar użytkownika
jachu

ja swoje tło wstawiłem do wewnątrz baniaka z pianki chyba bym się pękał, tym bardziej że użyłem silikonu akwarystycznego i miałem obawy co do zachowania życia przez mieszkańców ( świderki śmigają aż miło, jescze tydzień i dojdą krewetki i mała ławica neonków - muszę je tylko kupić ). Pokruszona czerwona lawa na powycinanym styropianie naprawdę wygląda super, co prawda silikon troche sprawiał problemów z rozprowadzeniem a jeszcze więcej z ostrym zapachem, ale było warto.
jachu

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”