Witam, wykonałem sobie tło ze styropianu pokrytego silikonem i lawą wulkaniczną - wyszło super, ale strasznie śmierdzi octem - silikon akwarystyczny Tytan. Moje pytanie czy to normalne i czy nie jest szkodliwe dla ryb i krewetek? Wietrzy się już 48h i przykry zapach w dalszym cięgu się utrzymuje a chcę na dno wsypać substrat AA II i trochę mi żal to wszytko stracić.
jachu
silikon akwarystyczny
silikon akwarystyczny
Ostatnio zmieniony 2013-03-29, 14:51 przez jachu, łącznie zmieniany 1 raz.
jachu
silikon
warstwa rozprowadzona na dł 60cm i wys.30cm + wgłębienia w tle, poszła prawie cała tuba. Bardziej niż zapach martwi mnie to czy nie zabije to życia w baniaku. Niby silikon nieszkodliwy dla życia organizmów wodnych ale... Szkoda zmarnować.
jachu
Teraz to może późno na rady, ale ostatnio robiłem tło z silikonu i okazał się dość trudnym materiałem więc za eksperymentowałem z pianką montażowa wymieszana z piachem ale inne kruszywo tez pewnie by się dało zastosować lepiej trzyma się do styropianu PCV i szkła. Nakładasz na dłoń mieszasz z piaskiem i oklejasz. Potem jak podeschnie to tylko naciskasz patykiem by wymodelować. Ekstra wygląda takie tło/
ja swoje tło wstawiłem do wewnątrz baniaka z pianki chyba bym się pękał, tym bardziej że użyłem silikonu akwarystycznego i miałem obawy co do zachowania życia przez mieszkańców ( świderki śmigają aż miło, jescze tydzień i dojdą krewetki i mała ławica neonków - muszę je tylko kupić ). Pokruszona czerwona lawa na powycinanym styropianie naprawdę wygląda super, co prawda silikon troche sprawiał problemów z rozprowadzeniem a jeszcze więcej z ostrym zapachem, ale było warto.
jachu