Pomoc z ziemią

podziel się pomysłami
ODPOWIEDZ
kamil_pce

Pomoc z ziemią

Post autor: kamil_pce »

Jak w temacie chce do zbiornika dać ziemie lecz nie wiem jak się za to zabrać jest mnóstwo opisów niby jak to robić ale jak wiadomo opis a praktyka jest całkiem inna. Prosił bym kogoś kto ma ziemie w akwarium aby napisał co jest potrzebne ( i jaki koszt ) i opisał co i jak na co uważać i na co zwrócić większą uwagę. W opisach które wszędzie znalazłem ma kilka wag ponieważ nie ma napisanego czego nie roić i jakie są zalety i wady ziemi w zbiorniku.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Kolego na forach sporo tych tematów jest, nawet z opisami mineralizacji ziemi ogrodowej, wszystko full wypas. Jakbys poszukał u nas na forum gdzies nawet i fotorelacja była :mrgreen: W skrócie robisz tak: kupujesz ziemie zwykłą bez nawozów i ulepszaczy, przesiewasz ją w domciu tak aby wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości z niej zostały w sitku ( durszlaku). Niektórzy mineralizują ziemie w celu "degradacji" wszelkich w niej zawartych dodatków, nie jest to jednak konieczne. Ja użyłem takiej która leżała z rok i dość konkretnie zdążyła się wysuszyć w piwnicy. Następnie sypiesz ją na dno akwa ale tak aby nie dotykała ona ścian akwarium ( ok 2-3 cm od szkła - do tego celu możesz sobie wyciąć karton). Usypujesz warstwe ok 3cm ( tutaj jak kto woli i jaki ma baniak) Wyjmujesz delikatnie karton, który słuzył Ci jako pomoc przy ułożeniu ziemi. Na to dajesz siatkę do ociepleń , ale możesz nie dawać nic, po prostu bezpośrednio walisz żwirek lub piasek, tak minimum te 5cm, aby dobrze przykrył warstwę ziemi. Ot cała filozofia. Nalewasz powoli wode tak aby nie wzburzyc dna. Sadzisz rosliny równiez delikatnie. Pamiętaj, nie wal mnóstwo światła na starcie. Wszystko stopniowo i powoli. Na starcie sam potas potem to juz zalezy czy ma to byc LT czy po prostu baniak na ziemi.
Ostatnio zmieniony 2013-02-13, 19:28 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

kamil_pce

Post autor: kamil_pce »

Ogólnie to chce mchy posadzić i korzenie w mchach :) nawet jestem w trakcje budowy osłony filtru aby go nie było widać.:)

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

kamil_pce pisze:Ogólnie to chce mchy posadzić i korzenie w mchach :)
To po co Ci ziemia jak nie masz zamiaru sadzić roślin w podłożu ???
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Pabian

Post autor: Pabian »

Bolek1984 pisze:
kamil_pce pisze:Ogólnie to chce mchy posadzić i korzenie w mchach :)
To po co Ci ziemia jak nie masz zamiaru sadzić roślin w podłożu ???
No właśnie , po co? Poza tym mchy ,nie wszystkie ,ale większość gatunków lubi dość duży ruch wody.

kacperek167

Post autor: kacperek167 »

No właśnie a jak z wzrostem anubiasow i microzorium?

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

podobnie ja mchy, podłoże nie ma nic do ich wzrostu, no chyba, że coś sie uwalnia z podłoża do słupa wody.
W LT też się cos tam uwalnie, ale główne nawożenie w słupie wody pochodzi od przetrawionego pokarmy przez ryby, dlatego obsada jest ważna. Umiarkowana, najlepiej żyworódki.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Czytam i ubolewam nad intelektem narodu.
K...a plakac sie chce jak czyta sie takie kwiatki.

Przed obwiazaniem mchow,microsorium,anabiasow do korzeni nie zapomnij tych korzeni oblebic ziemia,bedzie zielsko lepiej roslo,a i meszki puszcza korzenie.
Ostatnio zmieniony 2013-02-13, 22:53 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Pabian

Lukiki pisze:Czytam i ubolewam nad intelektem narodu.
K...a plakac sie chce jak czyta sie takie kwiatki.

Przed obwiazaniem mchow,microsorium,anabiasow do korzeni nie zapomnij tych korzeni oblebic ziemia,bedzie zielsko lepiej roslo,a i meszki puszcza korzenie.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
To że się popłakałem to pryszcz ...gorzej bo nie wyrobiłem się do nocnika :evil:

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Nocnik powiadasz,a to mi mysl nasunales.
Ja,to chyba wyemigruje do Keni,tam to chociaz wiedza co zrobic z łajnem,a w Polsce nie wiedza co zrobic z ziemia...
...no procz uprawy mchow i epifetow na niej.

Generalnie masakra,co za sen :mrgreen:
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

kacperek167

Śmiejcie śie póki macie z czego :) Z was tez się kiedyś śmiano jak zaczynaliście :)
Chodziło mi o to skoro rośliny w ziemi rosną szybko to czy rosliny osadzane na korzeniach mają jakąś większa pożywke z uwalnianych sybstancji .

Pabian

kacperek167 pisze:Śmiejcie śie póki macie z czego :) Z was tez się kiedyś śmiano jak zaczynaliście :)
Chodziło mi o to skoro rośliny w ziemi rosną szybko to czy rosliny osadzane na korzeniach mają jakąś większa pożywke z uwalnianych sybstancji .
Oj tam oj tam....troszkę humorku się przyda , a przyznasz że Lukiki jest jak zwykle uroczy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Masz rację ,czasami się śmieją ,przynajmniej ze mnie :mrgreen:, bo też wszystkiego nie wiem ... ale to takie frycowe.

Pewnie coś tam z podłoża się uwolni ,ale generalnie ,tak jak napisał Wojtek, to ryby produkują nawóz. Zakładania baniaka na ziemi dla samych anubiasów i microsorium mija się moim zdaniem z celem .

kacperek167

No nie dla samych :) Byłem ciekaw własnie jak to jest. Wole głupio zapytać przed założeniem czy poźniej wypytywac czemu to tak, a czemu to sie stalo, a dlaczego ;pp

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”