Może tego typu toturial komuś się przyda.
Budowa lampy HQI
[center]

Do budowy lampy skłoniła a w zasadzie zmusiła mnie sytuacja. Jakiś czas temu planowałem zbiornik, który miał służyć mi do trzymania paletek, w związku z tym miał być dość wysoki. Powstał zbiornik o wymiarach 120 x 45 x 70 (długość/szerokość/wysokość)
Na początku oświetlałem go dwoma świetlówkami 30 watowymi, co wystarczało na zbiornik bez roślin. Zapragnąłem jednak posadzić w nim rośliny, które jednak nie chciały zbyt dobrze rosnąć. Po wielu konsultacjach i namyśle zapadła decyzja o kupnie HQI.
[center]
Niestety ceny oryginalnych lamp po prostu zabijają przeciętnego klienta w związku z tym postanowiłem trochę pomajsterkować i tak powstała moja lampa.
Zdecydowałem, iż baniak oświetlę dwoma punktami po 70 W. Lampa miała być podwieszana przy suficie a zbiornik oczywiście typu odkrytego. Waruniem było równiez to by podwieszana lampa była w miarę lekka.
[center]

Do budowy użyłem kątowników 1,5cm, płaskowników 2cm aluminiowych i blachy aluminiowej 2mm
2 x kątownik po 90 cm
2 x kątownik po 25 cm
2 x płaskownik po 25 cm
pasek blachy 90 cm x 25 cm
pasek blachy 90 cm x 15 cm
2 x paski blachy 25 cm x 15 cm
Trochę śrub z nakrętkami
4 x kołki rozporowe metalowe z oczkami do płyt kartonowo gipsowych
2 x 90 cm łańcuszka ozdobnego do podwieszenia
[center]

Okleina meblowa
2 x obudowy halopaki do 500 W halogenów
2 x żarniki OSRAM HQI 70 W 5200K
2 x Stateczniki STS 70-500
2 x zapłonnik UZ-150
2 x kondensator 12uF/250V/50Hz
i kilka przewodów.
[center]

Jeżeli chodzi o tył - nie założyłem bocznej ścianki ma to na celu odprowadzenie nadmiaru wydzielanego ciepła. Na początku budowy lampy i próbnym rozruchu zauważyłem, że całoś bardzo mocno się grzeje, jednak było to mylne wrażenie, gdyż lampa po tygodniu pracy wygrzała się i temperatura całości spadła o ok. 30% w stopsunku do tej z fazy testów.
[center]

Pozostawiłem jednak tylną ściankę odkrytą, lampa pracuje praktycznie 12 godzin dziennie a temperatura wody w ciągu dnia wzrasta zaledwie o 1 stopień.
[center]

Całkowity koszt budowy tej lampy to ok. 400 zł. Około ponieważ ceny są bardzo zróżnicowanie np. żarniki OSRAM w jednej z hurtowni kosztują 120 zł za sztukę, tymczasem w innej ja osobiście zapłaciłem 81 zł za sztukę. Lampa ta na pewno odbiega wyglądem i estetyką od oryginalnych produktów tego typu, ale jej cena jest na tyle atrakcyjna, że warto spróbować. Firmowa tego typu lampa może kosztować nawet grubo powyżej 1500 zł.
[center]
Schemat ideowy połączeń lampy
[center]