System automatycznej podmiany wody

podziel się pomysłami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cina

System automatycznej podmiany wody

Post autor: cina »

Witam, jak w temacie, stosujecie u siebie taki system ? Jakieś uwagi, zalecenia, możecie opisać jak to u Was działa ?

wikif
Kontakt:

Post autor: wikif »

córka mówi że mam dolać a ja automatycznie dolewam :mrgreen:
wiecej zawawy z budowa takich systemów niż co warte

michal.l

Post autor: michal.l »

wikif pisze:wiecej zawawy z budowa takich systemów niż co warte
a to już chyba zależy od litrażu nie sądzisz ;-)

Awatar użytkownika
cina

wiecej zawawy z budowa takich systemów niż co warte
Przy ~700l wody to życzę powodzenie ręcznie, w 144l podmieniałem wiadrami i to już była porażka, mokro wszędzie.
a to już chyba zależy od litrażu nie sądzisz ;-)
Właśnie :-D

Może ktoś z klubowiczów mi powie czy w klubowych akwariach macie system podmiany wody ? Jeśli tak to przejdę się obejrzeć i pogadać.

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

Jeśli ma to wyglądać estetycznie to musiałbyś mieć podejście wody i odpływ kanalizacyjny w pobliżu akwa, najlepiej za szafką.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Tutaj masz sposób jaki ja stosuję u siebie w domu. W klubie mamy podobny sposób przy czym inna średnica węża.
Pozdrawiam
Piotr

slawomirdyl

Re: System automatycznej podmiany wody

Post autor: slawomirdyl »

cina pisze:Witam, jak w temacie, stosujecie u siebie taki system ? Jakieś uwagi, zalecenia, możecie opisać jak to u Was działa ?
Jak masz ochotę to zadzwoń 888 111 445

pozdrawiam

Sławek
slawomirdyl

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

slawomirdyl pisze:Jak masz ochotę to zadzwoń 888 111 445

pozdrawiam

Sławek
Sławek forum jest od tego aby tutaj dzielić się swoimi pomysłami, tak aby każdy z nas mógł z nich skorzystać. Więc śmiało możesz pisać tutaj a nie na telefon. No chyba, że chodzi o prywatne sprawy to już OT.
Pozdrawiam
Piotr

slawomirdyl

Post autor: slawomirdyl »

Automatyvzna podmiana wody w akwarium to moim zdaniem pomysł do d........... . System dolewki odparowanej wody to inna sprawa. Wymieniając wodę wyjałowymy zbiornik. Owszem ma to sens kiedy robimy co kilka dni testy i dolewamy preparaty ale po co się bawić jak raz w tygodniu zrobimy podmiankę dodajemy co musimy i jest OK, ake to tylko moje zdanie.
Ostatnio zmieniony 2012-05-05, 23:45 przez slawomirdyl, łącznie zmieniany 1 raz.
slawomirdyl

discus6

Post autor: discus6 »

slawomirdyl pisze: Wymieniając wodę wyjałowymy zbiornik. Owszem ma to sens kiedy robimy co kilka dni testy i dolewamy preparaty ale po co się bawić jak raz w tygodniu zrobimy podmiankę dodahemy co musimy i jest OK,
Możesz rozwinąć tę myśl bo nie bardzo rozumiem.Czy masz na myśli zbiornik słodkowodny czy morski bo autorowi jak rozumiem chodzi o ten pierwszy.
discus6

Awatar użytkownika
cina

slawomirdyl pisze:Automatyvzna podmiana wody w akwarium to moim zdaniem pomysł do d........... . System dolewki odparowanej wody to inna sprawa. Wymieniając wodę wyjałowymy zbiornik. Owszem ma to sens kiedy robimy co kilka dni testy i dolewamy preparaty ale po co się bawić jak raz w tygodniu zrobimy podmiankę dodahemy co musimy i jest OK, ake to tylko moje zdanie.
Nie dolewam żadnych preparatów do wody, więc jak możesz to rozwiń swoją myśl.

king
Kontakt:

Post autor: king »

ja ożywałem w pracy i się sprawdza:P na allegro są gotowe zestawy ze sterownikiem.
Dolewka i przelew to koszt koło 250-350pln samemu da się zrobić ale kto by się bawił:P

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”