bimbrownia

podziel się pomysłami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Czarek

bimbrownia

Post autor: Czarek »

pytanko jak zrobić bimbrownie by świeży zacier nie dawał dużo gazu w butelkę z wodą czy można na dwie butelki by nie leciało do akwa tak dużo jak z jednej przy nowym załadowaniu zacieru -proszę o propozycję i rysunek jak to połączyć ,by było ok
piotr

barttru

Post autor: barttru »

Ja do zacieru dodawałem zawsze łyżę sody oczyszczonej. Zacier wtedy pracuje trochę wolniej ale dłużej.
Pozdrawiam
Bartek

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

barttru pisze:Ja do zacieru dodawałem zawsze łyżę sody oczyszczonej. Zacier wtedy pracuje trochę wolniej ale dłużej.
Potwierdzam
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

Jeśli chcesz zrobić druga butelkę, to jak najbardziej to zrób dla bezpieczeństwa akwa. W korku drugiej butelki musisz zrobić dwa otwory na wężyki które oczywiście musisz uszczelnić. Po prostu w drugiej butelce musisz wlać trochę wody np.: 1/4 pojemności. Potem przeprowadź wężyk z pierwszej butelki przez korek drugiej tak by koniec wężyka był zatopiony w wodzie. Uzyskasz dzięki temu coś w rodzaju licznika bąbelków. Następnie również w korku drugiej butelki wyprowadzasz wężyk już do akwa, z tym że ten wężyk ma swój początek przy samym korku. Mam nadzieję, że jasno to rozpisałem.

A nie zastanawiałeś się nad reaktorkiem z kwasku cytrynowego i sody? Ja mam taki i powiem szczerze sprawdziło się to co mówili ci to cudo techniki DIY mieli w domu. Przede wszystkim stabilne i starcza na dłużej. A bimbrownia podatna np.: na temperaturę w pokoju.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
Czarek

A nie zastanawiałeś się nad reaktorkiem z kwasku cytrynowego i sody? Ja mam taki i powiem szczerze sprawdziło się to co mówili ci to cudo techniki DIY mieli w domu. Przede wszystkim stabilne i starcza na dłużej. A bimbrownia podatna np.: na temperaturę w pokoju.

Awatar użytkownika
jarokol

Post autor: jarokol »

tez jestem zainteresowny ta mikstura z kwasku

znalazlem takie info na necie:
http://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly ... zonej.html
Ostatnio zmieniony 2011-12-09, 18:12 przez jarokol, łącznie zmieniany 1 raz.
100L endlerki + Thorichthys meeki
80L 1+3 Pseudocrenilabrus multicolor victoriae
100L Cryptoheros cutteri

Awatar użytkownika
Czarek

nie do końca jestem przekonany -po co te zaciski aż dwa wydaje mi się że to chyba nie sprawdzone na 100%tylko tak wrzucone na neta nie przekonało mnie to bym takie coś miał zainstalować wolę bimbrownię -ale poczekam na podpowiedz --illuminatebaby--bo on też podobno używa takiego roztworu ma podać proporcję czekam aż odpowie
piotr

Awatar użytkownika
illuminatebaby

jarokol pisze:tez jestem zainteresowny ta mikstura z kwasku

znalazlem takie info na necie:
http://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly ... zonej.html
Ja też korzystałem z tego linku, ponadto znalazłem wiele podpowiedzi na innych forach. Dwa zaciski potrzebne są by jednym wyregulować częstotliwość kapania roztworu kwasku, a drugim w razie potrzeby zamykać całkowicie dopływ kwasku. Od siebie powiem szczerze, że z uwagi na fakt, że butelki traciły swoją szczelność postanowiłem zrobić reaktor na słoikach. W pokrywkach mam wywiercone otwory a na przelotki dla wężyków wykorzystałem dławiki elektryczne z dodatkowymi uszczelkami i zasylikonowałem przejścia. Żeby utrzymac słoik z kwaskiem w pozycji wykorzystałem pudełko kartonowe z wyciętym otworem na wężyki i odstające dławiki. Tyle tylko u mnie do rozpuszczania CO2 używam dzwona dyfuzyjnego DIY. Dzwon wykonany jest z przewierconej butelki od kubusia. Butelka ma odcięte dno a konstrukcja korka jest idealna pod wężyk.

Co do proporcji to nie ma konkretnego przelicznika. Dlaczego? Już tłumaczę. Kwasek kapie na sucha sodę (z początku) i dochodzi do reakcji, w której to wydziela się CO2. Pozostałością tej reakcji jest cytrynian sodu (w postaci płynu), który stanowi przez jakiś czas środowisko do kolejnej rekcji podczas kapania. Innymi słowy, każda kropla kwasku po zetknięciu się z sodą zamieniana jest na CO2 i jeżeli soda się skończy to wylewamy pozostały cytrynian sodu. Uzupełniamy pojemniki i cieszymy się nowym dwutlenkiem węgla w naszym akwarium.
Ostatnio zmieniony 2011-12-09, 21:34 przez illuminatebaby, łącznie zmieniany 1 raz.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
Czarek

jest to na pewno proste jak sznur ale szczerze powiem że jak bym to zobaczył to by ułatwiło mi to zadanie jak możesz i czas ci pozwoli wstaw fotki twojego wynalazku obejrzę ok to by ułatwiło mi zrobienie takiego cuda. :-/
piotr

Awatar użytkownika
illuminatebaby

http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... 0046b.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/85 ... 0047n.jpg/

U mnie to wygląda tak, przepraszam za jakość zdjęć. Rozwiązanie mało efektywne, ale sprawdzone.
Ostatnio zmieniony 2011-12-10, 22:42 przez illuminatebaby, łącznie zmieniany 1 raz.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”