Mały filtr kubełkowy jako odmulacz?

podziel się pomysłami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bombka124

Mały filtr kubełkowy jako odmulacz?

Post autor: bombka124 »

Chodzi mi po głowie pomysł użycia małego filtra kubełkowego jako odmulacza. Oczywiście kubełek musi być jak najmniejszy. Znalazłem dwa - Aqua Silent 2 i Aquael FZK-1. Wydaje mi się, że byłaby to dobra alternatywa dla odmulacza bateryjnego, który jeśli jest w miarę tani - to jest kiepski, a porządny - wydatek ok 400 zł. Dodatkowo mógłbym go używać jako skimmera.
Co sądzicie o takim pomyśle?
Ostatnio zmieniony 2011-09-09, 11:15 przez bombka124, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam - Leszek

cuprum

Post autor: cuprum »

Kiepsko, filtr na pewno nie poradzi sobie z całością mułu, odcedzi tylko te najgrubsze części, z zrobisz sobie mleko w akwarium

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Wszystko zależy od tego jakie wkłady będą w środku. Jak drobne gąbki i włókniny to powinno ogarnąć.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
bombka124

Post autor: bombka124 »

cuprum pisze:Kiepsko, filtr na pewno nie poradzi sobie z całością mułu, odcedzi tylko te najgrubsze części, z zrobisz sobie mleko w akwarium
Chyba masz rację. Za mały "ciąg"... Jednak chciałbym odmulać częściej niż przy podmianach wody. Podmieniam RO 30l co 2-3 tygodnie. Odmulanie "zwykłym" odmulaczem wiąże się z utratą wody i koniecznością jej uzupełnienia. Gdyby odciągana przy odmulaniu woda trafiała po "odcedzeniu" do baniaka byłoby super. Zastanawiam się nad jakąś odpowiednio wydajną pompką...
Ostatnio zmieniony 2011-09-17, 10:52 przez bombka124, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam - Leszek

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”