Nowa obsada - ryby labiryntowe

ODPOWIEDZ
Pitrexi

Nowa obsada - ryby labiryntowe

Post autor: Pitrexi »

Witam Wszystkich
chciałbym się poradzić w sprawie nowej obsady.
Akwarium ma 150l, jest dobrze zarośnięte (działa już od roku, tylko zmieniam obsadę) i pływają w nim obecnie 4 gurami mozaikowe, 6 otosków i 2 zbrojniki niebieskie.
Chcę rozszerzyć obsadę o jakieś inne gatunki ryb labiryntowych, myślałem o bojownikach , prętnikach karłowatych i gurami czekoladowym.

Co z tego mogę dołożyć i w jakiej ilości (haremy?)?

Proszę o konstruktywną krytykę i dobre rady :P

jacek7110

Post autor: jacek7110 »

chociaż to nie ryba labiryntowa, ale polecam Stigmatogobius sadanundio, bardzo ciekawa rybka...

discus6

Post autor: discus6 »

Gurami czekoladowe to bardzo delikatna i problemowa w hodowli ryba.Aby uniknąć rozczarowań najpierw poczytaj i pomyśl a dopiero potem kupuj :-) .
discus6

Pitrexi

Dlatego napisałem ten post, żeby ktoś bardziej doświadczony ode mnie mi podpowiedział, nie zawsze to co jest w poradnikach jest na 100% zgodne z rzeczywistością.

Ostatnio wyczytałem, że nie powinno się trzymać więcej niż jednego gatunku labiryntowców w jednym zbiorniku, co wy na to?

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Pitrexi pisze:Ostatnio wyczytałem, że nie powinno się trzymać więcej niż jednego gatunku labiryntowców w jednym zbiorniku, co wy na to?
Czym było to uzasadnione? Wszystko zależy od wielkości zbiornika i wielkości labiryntowców, oraz ich temperamentu. Jeśli warunki są odpowiednie a gatunki dobrze dobrane to może być ich więcej.

kacperek167

Post autor: kacperek167 »

ja trzymam w 240l również gurami mozaikowe a do tego mam bojowniki i wszystko gra :) no ale jednak to roznica 90l

Pitrexi

Dzięki za odpowiedzi.
Dodam chyba jednak parkę Betta i nie będę kombinował z większą ilością gatunków.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ryby”