Grubowarg Dwubarwny, trzymał ktoś stadko ?

ODPOWIEDZ
marcino

Grubowarg Dwubarwny, trzymał ktoś stadko ?

Post autor: marcino »

Mam 1 Labeo Bicolor w 240L. Miałem dwa ale bardzo ze sobą walczyły. Jak kupowałem je razem miały po 3 cm. To po paru miesiącach jeden miał 7-8 a drugi ze 4 cm. Tak więc zostawiłem jednego sobie. Ale to piękna ryba i chciałbym przy niej pozostać. Przed chwilą dowiedziałem się od znajomego że trzymając 6-7 sztuk ich terytorializm zanika i agresja zostaje stłumiona, a ryzyko że któryś z osobników zostanie poważnie okaleczony maleje niemal do zera. Jak googluje w necie znajduje tylko akwarystów mających 1 szt Labeo. Albo więcej ale w ogromnych baniakach. Prosiłbym o wypowiedzi ludzi którzy praktykowali hodowlę stadka Labeo
Pozdr.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Stadko w kilkuset litrach to i tak przegęszczenie. Jeden w 240 l to też dyskomfort, ale cała akwarystyka to w większości trzymanie zwierząt w przegęszczonej niewoli. Labeo to terytorialna ryba, która do przeciętnej akwarystyki słabo się nadaje. Jest to ten przypadek, w którym akwarystyka przyczyniła się do prawie całkowitego wyginięcia gatunku w naturze. Na szczęście istniej możliwość introdukcji.

Wpuszczenie większej ilości dorosłych osobników metodą "na pyszczaka" IMHO się nie sprawdzi - szkoda ryb.

marcino

Tak, wiem, doczytałem. Pozostanę przy tym jednym. Wszystkie ryby słodkowodne jakie mi się podobają nie nadają się do 240L. :(
Pozdr.

discus6

Post autor: discus6 »

marcino pisze:Wszystkie ryby słodkowodne jakie mi się podobają nie nadają się do 240L. :(
Właśnie dla takich nieszczęśników jak Ty ludzkość wymyśliła standartowe akwaria 450,720,960l,itd :-D .
discus6

marcino

discus6 pisze:
marcino pisze:Wszystkie ryby słodkowodne jakie mi się podobają nie nadają się do 240L. :(
Właśnie dla takich nieszczęśników jak Ty ludzkość wymyśliła standartowe akwaria 450,720,960l,itd :-D .
jak wygram w totka, wyjdę z bloków i będę na swoim to min 600L na pewno będę miał :)
Pozdr.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

http://akwadrago.pl/component/content/a ... os-bicolor

i resztę opisów także polecam poczytać.

Pzd
P.

marcino

Pigul71 pisze:http://akwadrago.pl/component/content/a ... os-bicolor