Witam.
Tym razem pytanie w sprawie rodziców- mają obecnie akwarium 380l ( skalary, bocje, jakaś drobnica).
Z powodu horrendalnych rachunków za prąd- namówiłam ich, zeby zamiast likwidować je zupełnie (zwłaszcza, że projekt domu uwzględniał "dziurę" właśnie na akwa)- zmienili na akwarium dla ryb zimnolubnych.
Wiem, że welonki z paru względów odpadają.
Na razie znalazłam z ryb zimnolubnych:
wielkopłetwa wspaniałego
brzanki (różowa, wielkołuska)
kardynałek chiński
Jednak rybki są dość niewielkie- a szkoda nie wykorzystać potencjału tego dość dużego zbiornika.
Czy możecie polecić jakieś zimnolubne gatunki z trochę większych rybek?
Akwarium dla zimnolubnych ryb
Re: Akwarium dla zimnolubnych ryb
Spróbuj bliżej sprecyzować, jak bardzo zimnolubnych. Bez znajomości zakresu temperatur "naturalnych" w domu trudno coś konkretnego doradzić. Inaczej będzie w bloku, inaczej w nieogrzewanym małym pokoiku w domku.queen pisze:...na akwarium dla ryb zimnolubnych.
z ryb nie potrzebujących ogrzewania polecam wężogłowy, są takie z obszarów tropikalnych gdzie wymagają 23+ i takie z subtropikalnych gdzie zimą nawet preferują lekko poniżej 18 stopni a latem góra z 24
neony, skalary tez lubią chłodniejsze wody, w cieplejszych się rozmnażają, ale zakres 22-24 jak najbardziej optymalny
z innych nic mi nie przychodzi do głowy, może coś rodzimego??
askolotle tez lubią zimną wodę
wielkopłetwy choć tolerują zimniejszą wodę zdecydowanie lepiej się prezentują w cieplejszych
a welonki w takim baniaku były by ciekawą opcją, nie wiem czemu skreślasz je na początku??
zobaczyłabyś jak ta ryba zachowywać się powinna
neony, skalary tez lubią chłodniejsze wody, w cieplejszych się rozmnażają, ale zakres 22-24 jak najbardziej optymalny
z innych nic mi nie przychodzi do głowy, może coś rodzimego??
askolotle tez lubią zimną wodę
wielkopłetwy choć tolerują zimniejszą wodę zdecydowanie lepiej się prezentują w cieplejszych
a welonki w takim baniaku były by ciekawą opcją, nie wiem czemu skreślasz je na początku??
zobaczyłabyś jak ta ryba zachowywać się powinna
Ostatnio zmieniony 2012-08-17, 09:26 przez 3runer, łącznie zmieniany 1 raz.
Co by tu napisać... 

- Witek Miszczak
galaxy, d. choprae, d. erthromicron, tęczanka mniejsza/większa, okon tarczowy, okończyk moczarowy, wszytkie srebrzyki, garra rufa, p. pawiooka, perłowa zebra, sajico, danio malabarskie (polecam), tęczowe, brzanka purpurowa, hokejówka, błyszczyki, wieloplamka, xaenotoca, ilyodon, ameca, wszystkie corydoras i górskie L-ki itd - jak mało to pisz.