Akwarium dla zimnolubnych ryb

ODPOWIEDZ
queen

Akwarium dla zimnolubnych ryb

Post autor: queen »

Witam.

Tym razem pytanie w sprawie rodziców- mają obecnie akwarium 380l ( skalary, bocje, jakaś drobnica).
Z powodu horrendalnych rachunków za prąd- namówiłam ich, zeby zamiast likwidować je zupełnie (zwłaszcza, że projekt domu uwzględniał "dziurę" właśnie na akwa)- zmienili na akwarium dla ryb zimnolubnych.
Wiem, że welonki z paru względów odpadają.
Na razie znalazłam z ryb zimnolubnych:

wielkopłetwa wspaniałego
brzanki (różowa, wielkołuska)
kardynałek chiński

Jednak rybki są dość niewielkie- a szkoda nie wykorzystać potencjału tego dość dużego zbiornika.
Czy możecie polecić jakieś zimnolubne gatunki z trochę większych rybek?

nemrod

Re: Akwarium dla zimnolubnych ryb

Post autor: nemrod »

queen pisze:...na akwarium dla ryb zimnolubnych.
Spróbuj bliżej sprecyzować, jak bardzo zimnolubnych. Bez znajomości zakresu temperatur "naturalnych" w domu trudno coś konkretnego doradzić. Inaczej będzie w bloku, inaczej w nieogrzewanym małym pokoiku w domku.

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

nie wiem czy taniej wychodzi ogrzać akwarium niż je schładzać (ogrzewasz tylko przez zimę, a schładzać będziesz przez resztę roku) :-P

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

z ryb nie potrzebujących ogrzewania polecam wężogłowy, są takie z obszarów tropikalnych gdzie wymagają 23+ i takie z subtropikalnych gdzie zimą nawet preferują lekko poniżej 18 stopni a latem góra z 24

neony, skalary tez lubią chłodniejsze wody, w cieplejszych się rozmnażają, ale zakres 22-24 jak najbardziej optymalny

z innych nic mi nie przychodzi do głowy, może coś rodzimego??

askolotle tez lubią zimną wodę

wielkopłetwy choć tolerują zimniejszą wodę zdecydowanie lepiej się prezentują w cieplejszych

a welonki w takim baniaku były by ciekawą opcją, nie wiem czemu skreślasz je na początku??
zobaczyłabyś jak ta ryba zachowywać się powinna
Ostatnio zmieniony 2012-08-17, 09:26 przez 3runer, łącznie zmieniany 1 raz.
Co by tu napisać... :-P

queen

Temperatur a w sezonie grzewczym w domu wynosi 17-20 stopni.
Welony skreśla mój ojciec ( to ich akwarium, nie moje, ja tam tylko "bywam" parę razy w roku). Nie wnikam, nie przekonuję....

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

Co by tu napisać... :-P

queen

Wysłałam im gotowe aranże, jak również przesłałam fotki tego pięknego akwa z welonami.

Mam nadzieję że za jakis czas będę mogła wrzucić fotkę funkcjonującego zbiornika.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

galaxy, d. choprae, d. erthromicron, tęczanka mniejsza/większa, okon tarczowy, okończyk moczarowy, wszytkie srebrzyki, garra rufa, p. pawiooka, perłowa zebra, sajico, danio malabarskie (polecam), tęczowe, brzanka purpurowa, hokejówka, błyszczyki, wieloplamka, xaenotoca, ilyodon, ameca, wszystkie corydoras i górskie L-ki itd - jak mało to pisz.

jacek7110

Post autor: jacek7110 »

nie wiem czy będą z tego wielkie oszczędności, u mnie grzałka jest używana tylko przez 4 miesiące w roku i też nie całą dobę..., latem to jeszcze pasowałoby zbijać temperaturę...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ryby”