proporczykowce

ODPOWIEDZ
piona3

proporczykowce

Post autor: piona3 »

czy ma ktoś doświadczenie w hodowli tego gatunku? hmm..własnie się przymierzam do tego albo szczupieńczyki?Z góry dzieki za odp...

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

ja mam proporczykowce z kap lopez, bardzo fajna rybka. Dużo informacji znajdziesz na stronie poświęconej tylko tym rybom.
Ostatnio zmieniony 2011-12-04, 14:44 przez blue3003, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Kap Lopezki bardzo efektownie i często się zalecają. Odnośnie szczupieńczyków to w Snake ZOO pojawiły się E. annulatus. Robię teraz dla nich baniak.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Proporce bardzo ładne, mają też swój klimat jak apisto, których pozbyłem sie ze względu na krewecie oraz czeste mnozenia ich ;-) Gdyby nie to, ze proporce, też maja apetyt na krewecie, zapewne kupiłbym parke do siebie, ale cięzko o ryby przedownie w akwa, tak ładne jak apisto, proporce i bojownik - które jednoczesnie nie zjadałyby krewetek na obiad
Łukasz

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

drugi baniaczek na krewetki :P najlepsze rozwiązanie :) ja tak zrobiłem :P
Co by tu napisać... :-P

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

albo jakieś inne tylko łagodne rybki tudziez drobniczka jakaś
Łukasz

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

Z tymi krewetkami to nie do końca tak jest, wszystko zależy od charakteru rybek. Na samym początku miałem haremik 1+3, po małych perturbacjach została parka. Tak więc na samym początku ich populacja się zmniejszyła, ale teraz proporce przestały się nimi interesować. Ich liczba znacznie wzrosła. Czasami przy posiłkach są jakieś gonitwy ale wszystko zależy od tego ile będą miały kryjówek. Razem z nimi mam też ineski i nie zauważyłem żeby były atakowane.
Co do proporców to zaobserwowałem że wolą dolne patrie w akwarium lub chować się w zacienione miejsca, czasami potrafią długo leżeć na dnie (początkowo myślałem że są jakieś chore). Potrafią także wpływać w różne zakamarki i chować się tam.
Jak koledzy wspominali mają bardzo widowiskowe zaloty i często przystępują do tarła.
Jak zmienię akwa na większe to zamierzam mieć tylko te rybki a że mam nadzieję na to po Nowym Roku tak więc nie zwiększam ich liczebności.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ryby”