[450]Akrary Pomarańczowopłetwe - w trakcie budowy

yoor45

[450]Akrary Pomarańczowopłetwe - w trakcie budowy

Post autor: yoor45 »

Witam wszystkich jestem w trakcie zakładania nowego akwarium dla moich Akar ( 450l 150/50/60h).Akwarium jeszcze w trakcie budowy zdjęcia będę przedstawiać na bieżąco jak coś się dalej ruszy.
Ze względu, że pod szafką chciałem wstawić sumpa zdecydowałem się, że pospawam stalowy stelaż. Wykonałem go z profilu zamkniętego 40/40/3mm ale w tej chwili mogę stwierdzić, że jak na akwarium o tej pojemności jest to trochę za gruby profil ,następnym razem zdecydowałbym się na coś cieńszego.
Obrazek

OBSADA:
Akary Pomarańczowopłetwe - dobra para
Pielęgnica Plamooka (zielona) - 3 sztuki
Kiryśnik Carnoplamy - 4 sztuki
zbrojnik niebieski - 1
zbrojnik lamparci(gibbiceps) - 1
panaque nigrolineatus - 1

Zbrojników ani kiryśników już nie będę chciał dokupować ale chciałbym jeszcze dokupić jakies pielęgnice. Na początku myślałem, aby dokupić jeszcze Plamookie albo Skośnopręgie a co myślicie, aby zamiast nich dać kilka pielęgniczek typu ramirezi ? a może macie propozycje mniejszych rybek które mógłbym tam wpuścić ? W grę wchodzi Ameryka Południowa albo środkowa.g]
Ostatnio zmieniony 2012-02-27, 17:47 przez yoor45, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Radzimierz

Post autor: Radzimierz »

Będę śledził z ciekawością. Stelaż elegancki, lepiej mieć zapas wytrzymalości, a i widze że obracasz się w branży dosyć dobrze mi znanej(worki) ^^

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Projekt fajny, brawo za sumpa, na pewno się przyda tyle filtracji przy takiej obsadzie. Co do obsady właśnie to zastanowiłbym się nad tą panaquą. Ryby z tej rodziny niemiłosiernie wręcz brudzą. Miałem w 200litrach dwie 7centymetrowe panaque maccus a odmulać można było codziennie.

FreeStyle84

Post autor: FreeStyle84 »

No nie odważyłbym się do dorosłych akar dodawać pielegniczki, chyba że w ramach jednego z posiłków :) Ja tez mam akary i przerabiałem juz rozne polaczenia. Jesli już to wybierz dużą rybę - pielegnice jakieś. Nie wiem czemu ale moje akary w ogóle nie zauwazają długonosów - jeśli Cie to ratuje :)
pozdrawiam

yoor45

Co do Panaque to chciałbym, aby ona została, bo strasznie mi się podoba ta ryba. Z tymi pielęgniczkami to też mam średnie odczucia ale nie widziałem, aby ktoś próbował je tak łączyć. A może jakaś inna mniejsza stadna ryba by się do nich nadawała, ma ktoś jakieś doświadczenia z większymi pielęgnicami w połączeniu z jakimiś trochę mniejszymi rybkami ? miło będzie jeśli ktoś da jakieś linki do podobnych rozwiązań,bo pewnie już ktoś próbował ale ja nie mogę znaleźć :P

edit sump 112litrów, pierwsza komora z grubymi gąbkami dalej włóknina jeszcze dalej keramzyt i troszkę ceramiki

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-02-28, 15:04 przez yoor45, łącznie zmieniany 3 razy.

FreeStyle84

Post autor: FreeStyle84 »

ja łączyłem swoje akary ze stadem 10 szt. zwinników ogonopręgich - porażka totalna, istna rzeź niewiniątek. Później było stado wyrośniętych mieczyków - to samo... W tej chwili już mi się nie chce próbować nawet, ale jeśli już to teraz ewentualnie bym zaryzykował z danio malabarskimi - to szybkie ryby, albo może płaskoboki (?)
U mnie w akwarium są dwie akary, trzy zebry, zbrojniki para, labeo jeden i 3 węgorki. Akary z zebrami zero reakcji gdzie przy 200l zebry po jakies 7-8cm,a akary po 13cm, czyli akwa wcale nie za duże jak na ten moment. Rządzi samiec akary i labeo - żadna ryba mu krzywdy nie zrobi, węgorki jak pisałem dla moich ryb niewidzialne.
Skoro ujdzie labeo to może stado bocji by dało radę no chyba,że musi być koniecznie biotopowo (...)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

W tym sumpie jakie masz przepusty między dnem a szybami?
Jak wrzucasz zdjęcia to obcinaj to co między zgodnie [URL=http://akwarysci.com/foru ... sadami[/u]

yoor45

No właśnie mam 3 dziury po 26mm na śrubunki 3/4 cala ale gdybym robił jeszcze raz zrobiłbym jedna dziurę większą calową na główny spływ, aczkolwiek mam nadzieję,że będzie dobrze tak jak jest. Pompy jeszcze nie kupiłem myślę o eheim'ie 2000.

dzięki FreeStyle84 za dzielenie się swoimi spostżerzeniami. Zwinniki i mieczyki to spore ryby, nie spodziewałbym się, że je zabiją. Co do Akar z zebrami u mnie na początku Akary były z meekami, chyba z rok prawie żyły sobie razem, składały ikrę aż do pewnego razu gdy Akary je zabiły. Uważaj, aby u Ciebie się tak nie skończyło jak trochę podrosną.
PS. w zbiorniku jakieś pół roku temu wylądowały 2 brzanki(wolałbym jednak w miarę biotopowo) które są do tej pory i to one mnie zainspirowały, aby może poszukać jakiegoś ładnego stadka
dit. zdjęcia poprawione
Ostatnio zmieniony 2012-02-28, 15:13 przez yoor45, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

yoor45 pisze:No właśnie mam 3 dziury po 26mm na śrubunki 3/4 cala ale gdybym robił jeszcze raz zrobiłbym jedna dziurę większą calową na główny spływ, aczkolwiek mam nadzieję,że będzie dobrze tak jak jest. Pompy jeszcze nie kupiłem myślę o eheim'ie 2000.
Chodziło mi o sump i o przerwy jakie masz między pionowymi szybami a dnem zbiornika. Patrząc na zdjęcie wygląda jakby były bardzo niskie co mogłoby powodować szybkie przypychanie się złóż w tym miejscu.

yoor45

Bodajże są to 3cm nie jestem teraz w stanie sprawdzić,a już nie pamiętam. Powinny wystarczyć ale zapasu faktycznie raczej nie będzie - w sumie kolejna rzecz którą bym na wszelki wypadek jednak zmienił...

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

No ja mam 5cm i powiem szczerze, że chętnie bym je powiększył do 7 a nawet 10cm. Gąbki w tych miejscach lubią się przypychać. No ale trzeba je po prostu częściej czyścić i tyle, można z tym żyć.

yoor45

Na szczęście jest to tylko filtr i estetyka nie jest taka ważna,więc jeśli będzie taka potrzeba zdemontuje przegródki dam do szklarza,aby mi je o te kilka centymetrów skrócił i je sobie z powrotem wkleję. Czas pokaże jak coś to dam znać jak to będzie :)

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

Jak ida prace nad projektem?
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

yoor45

Akwarium zalane w 3/4. Rybki na razie pływają bez sumpa tylko na jednym zewnętrznym i 2gim wewnętrznym z wcześniejszego akwarium. Pozostało mi zakupić orurowanie i śrubunki , muszę podskoczyć do Rybarium albo akwamarket po nie i pompę, aby to napędzała.
Kupiłem od użytkownika tego forum już oświetlenie 2 belki t5 po 2x80w. W tym momencie leżą sobie na akwarium - pozostało zbudować pokrywę ala "retez". Mam jakieś fotki które postaram się później wsadzić :)

Awatar użytkownika
Radzimierz

Post autor: Radzimierz »

No to w takim raazie, czekamy na fotki :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „300 - ∞ litrów”