900 litrów roślinne

similek

900 litrów roślinne

Post autor: similek »

Cześc , chciałbym pokazac co mam u siebie :
akwarium 250x60x60 - 900 litrów
Co do podłoża :
na dnie actisubstrat,przysypany czarnym piaskiem bazaltowym
Co do filtracji:
2x eheim 2250 biologicznie , eheim 2028 i JBL CP500 mechanicznie
Dodatkowo Lampa UV
Nawożenie:
Co2 z butli 12h/dobe
Profito easy-life 100ml co tydzien
do tego pełna gama aqua art według zalecen producenta przy podmianach wody co tydzien (1/2 kran i 1/2 RO + kwas do zakwaszenia wody )
Oświetlenie :
Oświetlenie sterowane jest programatorami i zmienia się w fazie dnia - zastosowane:
3 x 150w HQI
4 x T8 58 w ( świetlówek nie pamietam)
2 x T5 24 w na boki
1 x T5 80w
W akwarium 5 dorosłych altum orinoko , para paletek pigeon ( trafily przypadkiem) okolo 100 czerwonych gupików , 6 bocji wspaniałych , brzanki , zbrojniki , kosiarki - żal mi 400 neonków które długo nie popływały z altumami :)
akwarium w klimacie akwarium roślinnego z Altumami z Orinoko
ciężko jest zrobic dobre zdjęcie tak długiego akwarium... ale coś tam pokaże , akwarium w różnych fazach rozwoju , jak widac zyje i zmienia sie :
1.
Początki tego akwarium jeszcze bez altumów i paletek
Obrazek
2.akwarium po 3 tygodniach od zdjęcia nr jeden
Obrazek
3. Akwarium obecnie
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-02-04, 08:02 przez similek, łącznie zmieniany 1 raz.

discus6

Post autor: discus6 »

Wygląda super.Napisz trochę więcej:podłoże,oświetlenie,nawożenie itd.
discus6

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Post autor: yorki111 »

Piękne altumy. Przydałoby się kilka zbliżeń tych cacuszek. Baniak też bardzo przyjemny :-)

Można wiedzieć skąd pochodzą ryby? Znów mnie naszło na kilka sztuk do mojego BW i szukam dobrego i sprawdzonego źródła.
Obrazek

TosiaiTymek

Post autor: TosiaiTymek »

Miodzio radocha dla moich oczu. :shock: Piękne okazy Skalarków.
Pozdrowionka....

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

ciekaw jestem sprzętu i oswietlenia.
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

similek

yorki111 pisze:Piękne altumy. Przydałoby się kilka zbliżeń tych cacuszek. Baniak też bardzo przyjemny :-)

Można wiedzieć skąd pochodzą ryby? Znów mnie naszło na kilka sztuk do mojego BW i szukam dobrego i sprawdzonego źródła.
Ryby nabyłem od prywatnej osoby w Warszawie - więcej nie było :) nie mam z nimi żadnych problemów jak dotąd

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Co tak ubogo w zdjęcia tych piękności? Liczę na obszerne i częste aktualizacja oraz zaproszenie co by zobaczyć te cudeńka na żywo :-D Ja niestety swoje stadko 6 sztuk musiałem sprzedać i żałuję tego do tej pory...
Obrazek

similek

yorki111 pisze:Co tak ubogo w zdjęcia tych piękności? Liczę na obszerne i częste aktualizacja oraz zaproszenie co by zobaczyć te cudeńka na żywo :-D Ja niestety swoje stadko 6 sztuk musiałem sprzedać i żałuję tego do tej pory...
wrzuciłem na szybko to co miałem już na serwerze , poszukam na kompie i wrzuce cos jeszcze później :) oczywiście zapraszam :) moje altumy są bardzo ku sobie- wyglada na to ,że są 2 pary ;) ciekawe czy coś z tego wyjdzie :) - ryby nie przeszły przez niemieckie łapy z tego co wiem , wiec szanse na rozmnożenie jakieś są...

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

To rozmnażaj, rozmnażaj i ja już zapisuję się w kolejce na stado maluchów :D Jakieś próby już miały tarła?
Obrazek

similek

yorki111 pisze:To rozmnażaj, rozmnażaj i ja już zapisuję się w kolejce na stado maluchów :D Jakieś próby już miały tarła?
obydwie pary bardzo bronią swoich konców akwarium , po podmianach zaczynaja przy amazonkach pływac i czyścic liscie, narazie nic z tego nie wynika , ale ryby nie maja nawet jeszcze 2 lat , zobaczymy co czas przyniesie :)

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Trzymam kciuki w takim razie.
Obrazek

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

WOW i teraz powiem tylko tyle, jak dojadę do domu to napiszę więcej
Co by tu napisać... :-P

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Akwarium klasa, falnie wbudowane i widac zadbane. Skalary super, gratuluje, nie lepiej lac czyste RO i je mineralizowac, to jakby lepsza baza wyjsciowa do zrobienia z takiej wody czegokolwiek niz mieszanie z kranowitem. Używasz HCL? Samo RO mineralizowane odpowiedno ez byłoby dobre chyba ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-02-03, 15:08 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

similek

lukaszLDZ pisze:Akwarium klasa, falnie wbudowane i widac zadbane. Skalary super, gratuluje, nie lepiej lac czyste RO i je mineralizowac, to jakby lepsza baza wyjsciowa do zrobienia z takiej wody czegokolwiek niz mieszanie z kranowitem. Używasz HCL? Samo RO mineralizowane odpowiedno ez byłoby dobre chyba ;-)
mam dobrą wode kranówke - leje bezpośrednio z kranu , z samym Ro jest problem na tyle ,że zrobienie takiej ilości wody trwa jakiś czas to raz , dwa ,że tą wode później trzeba podgrzac , robie pół dużej beczki wody Ro i dolewam ciepłej kranówki dzięki czemu mam już odpowiednią temperaturę , wlewam dużą pompą eheima więc trwa to moment . Zakwaszam HCL ,a konkretniej elektrolitem do akumulatora jakies 10-15ml na 200 litrów wody

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

No tak litraz konkretny i kwestia podgrzania, wiem, że niektórzy z powodzeniem stosuja HCL, sam osobiście nie odważyłbym się. Fakt naprodukowanie wody troche zajmuje ale sądze, że przez dwie doby spokojnie naprodukowałaby sie wystarczająca ilośc RO do podmiany do takiego akwa ;-) Niemniej jednak akwarium super, profesionalne podejscie do tematu.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „300 - ∞ litrów”