400L Pygocentrus nowe zdjęcia

Italianboy

400L Pygocentrus nowe zdjęcia

Post autor: Italianboy »

Witam jestem tu nowy i chciałbym przedstawić jeden z moich 3ch zbiorników, największy z piraniami i nie tylko

PS. przepraszam za słabe zdjęcia, robione komórką

* 150cm dł reszte musze wymierzyć
* Aquael turbo filter 1100L, + 2x aqua shut 300L( niebawem kubełkowy)
*Grzałka z termostatem Aquael 100W
* jażeniówka przemysłowa biała polamp pomalowana sprayem na niebiesko-czerwono
* żwir
* gałęzie, konary
* Fauna: 10x pygocentrus natteri, (poszukuje 1 szt Pygocentrus Cariba)
1x zbrojnik lamparci,
1x rak marmurkowy,
1x rak pręgowany
4x samice gupika (samiec zaginął w akcji...
* Flora: mech zdrojek, moczarka kanadyjska i inne mchy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2011-12-07, 10:00 przez Italianboy, łącznie zmieniany 2 razy.

Hex

Post autor: Hex »

ledwo co widać na zdjęciach ;/

Italianboy

może w dzień wyjdą lepsze, puki co mam jeszcze 3 zdj nie wiem czy lepsze :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hex

nadal nic może zrób zdjęcia jedynie przy oświetleniu akwa, zasłoń okna i bez lampy może coś będzie widać a do tego oświetlenie z boku lampki też by trochę pomogło ;]

TosiaiTymek

Post autor: TosiaiTymek »

Poczytaj trochę o tym jak sie robi zdjecia a potm wstaw od nowa . Komórką też da się zrobić zdjęcia. Wystarczy poczytać na forum. Najlepsze zdjęcia robimy w nocy . Bo narazie to widać tylko świato od lampek choinkowych, ale w pażdzierniku to zaszybko ? :-D
Ostatnio zmieniony 2011-10-09, 07:16 przez TosiaiTymek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowionka....

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Patrzę,temat,piranie.
Myślę, ''będzie grubo''
Otwieram temat i już wiem,że źle myślałem.

Kolego,po co te kolorowe światełka,czy to element już tegorocznych świąt?
Wyjmij tą pomalowaną świetlówkę i zamontuj ją w sypialni,będziesz miał nastrój,a nową bez udziwnień zainstaluj w pokrywie.
W akwarium jeden wielki bajzel.
Zdjęcia robi się,gdy na zewnątrz jest ciemno,a w mieszkaniu wyłączasz wszystkie źródła światła.
Na obecną chwile i tak żaden zabieg fotograficzny nie pokaże w miarę dobrze zbiornika ze względu na obecne oświetlenie akwarium.
Jak decydujesz się na bycie podopiecznym życia,które masz w zbiorniku,to zapewnij im w miarę naturalne, prawidłowe warunki.
Dziś potrafią zrobić to już dzieci.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Piopio21

Post autor: Piopio21 »

W niczym ten zbiornik nie przypomina biotopu w których żyją piranie.
Połączenie ich z Gupikami ,w jakim celu? chyba tylko jako uzupełnienie diety , chyba że nie są to P.netteri .
Ryby z tego gatunku uchodzą za jedne z najbardziej agresywnych pirani.
Poczytaj o biotopach Ameryki poł. a konkretnie o dorzeczu Amazonki.
W takim akwa możesz stworzyć dla nich raj.
A filtracja powinna być na najwyższym poziomie z powodu dużej przemiany materii tych ryb.

Italianboy

Witam,
trochę mnie nie było, ale postanowiłem zgodnie z radami zmienić co nieco w swoim akwarium(nie jest to wygląd docelowy) mam również nadzieję, ze tym razem zdjęcia lepsze wyszły, chociaż do ideału daleko, mianowicie,oświetlenie juz nie jest "choinkowe"(chociaż święta coraz bliżej ;) ) zniknęły gupiki i kamienie(te widoczne na zdjęciu służą by korzeń się napił wody i w końcu opadł, wtedy znikną-nie mam możliwości wygotowania tego kolosa 120cm dł szer 25 wys 30 około), zniknął rak pręgowany( jest w innym akwa-swoją drogą ma ktoś może takiego raka? chętnie przyjmę-kupię) zdrojka też wyeksmitowałem zostawiłem jego niewielka część(muszę zainwestować w jakieś rośliny niedrogo i szybko rosnące może ktoś z forumowiczów ma nadwyżkę?( jakieś propozycje co do roslin?)
W najbliższym czasie dojdzie tło na tył akwarium( sam będę robił i mam nadzieje wyjdzie ładnie(styropian+cement+korek by do niego przytwierdzić jakiś mech i roślinki) filtr 2000L/h zewnętrzny z UV-C 9W, rybki jedzą mięso i dość syfią nim po całym akwa i wydaje mi sie, że musi być jakaś nadfiltracja i sterylizowanie chociaż częściowe wody,
podłoże też idzie do wymiany będzie ciemne i tu nie wiem jaki wybrać by najlepiej oddać biotop ryb, (ale żeby nie wydać majątku) oraz do dwóch świetlówek 36w dojdą kolejne dwie o takiej samej mocy będzie wtedy jakieś 0,22W na litr, świetlówki będą włączane parami, rano włączam 2, po 2 godzinach kolejne i wieczorem w ten sam sposób będą wyłączane, nie wiem czy tyle powinno być dla tych ryb(gdyby im było jednak za jasno mają gdzie się schować, korzeń robi dużo cienia), przy czym najpierw rośliny bo inaczej baniak zzielenieje od glonów.
na razie jeszcze wciąż panuje nieład, ale mam nadzieje, że zmierzam w dobrym kierunku.
Pozdrawiam i czekam na komentarze i rady-wskazówki

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2011-12-06, 20:00 przez Italianboy, łącznie zmieniany 3 razy.

Hex

kurde dzień do nocy teraz to fajnie wygląda no po za tą czaszką psuje efekt a co do roślinek to zerknij na historię baniaków Yorkiego zdaje się że miał takie potworki jak Twoje ale głowy nie dam, tam poszukaj roślinek ;]

Italianboy

fajnie to to jeszcze nie jest ale na pewno lepiej :) co do czachy to będzie przeniesiona w inne miejsce, mniej widoczne a nie pierwszy plan, co do roślin muszę szybko coś wykombinować bo mi się zazieleni
Ostatnio zmieniony 2011-12-06, 14:21 przez Italianboy, łącznie zmieniany 1 raz.

Hex

to póki co wpakuj jakieś szybko rosnące od cholerry moczarki rogatka i między czasie kombinuj nad docelowa obsadą roślinna a co do czachy to ona kompletnie nie pasuje ale to moje zdanie ;]

Italianboy

Żony nie przekonasz :P
Nawet zacząłem się do niej przyzwyczajać ale nie w tym miejscu schowam ją jakoś w rośliny....(przecież jest w akwarium...o co chodzi ;) )
tak chyba zrobie z tymi roślinami
jakby ktoś miał jakieś nadwyżki roślin szybko rosnących to śmiało.

Hex

hehe no fakt nie przkonasz to w takim razie postaw jakaś wielgachna okropną lampe w salonie i jak będzie się pytać to takim samym tekstem ;p jej odpowiedz heeh i idźcie na kompromis;p

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Post autor: yorki111 »

Teraz o wiele lepiej. Bardzo ładne rybcie ;-)
Co do roślin to ja przy swoich piraniach miałem sagittarię subulate i nurzańce, do tego na pewno dadzą radę żabienice, misrosoria, anubiasy i większe krypcie.
Podłoże wymień na czarny, drobny bazalt będzie ładnie i nie będzie on podrywany do góry gdy tylko ryby się spłoszą albo rzucą na jedzenie.
Obrazek

Italianboy

no nie jestem z tych co się obrażają bo ktoś coś skrytykował, krytyka bywa twórcza, sam jak spojrzałem na stare zdjęcia i na te z dzisiaj to tamte wyglądają jak z jakiegoś taniego horroru klasy c albo i d...

co do oświetlenia nie wiem czy im dokładać te 2 świetlówki 36W( teraz maja 2x36W 6500K... one chyba za światłem nie przepadają, a z kolei rośliny tak, jak dołożę 2 świetlówki(mam zamiar dołożyć 1x36W 6500K i 1x 36W warm white) wtedy na litr przypadnie jakieś 0,38W/L, obecnie maja 0,19W/L.

Ten żwir który jest w akwa jest dość spory, wiec jest stabilny a jakby dołożyć do niego ten bazalt?
ma ktoś nadwyżki roślin? :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „300 - ∞ litrów”