[340] Ryuboku

Awatar użytkownika
mandy29

[340] Ryuboku

Post autor: mandy29 »

Moja niedawno postawiona szklaneczka - aranż kompletna improwizacja. Dużo rzeczy do zrobienia jeszcze.

340l (120x57x50)
Oświetlenie: 3x18W
Filtr HW-302 (keramzyt, ceramika, wata)
Grzałka 150W sera
Podłoże: piach

Obsada ze 112l:
8x żałobniczka
7x razbora klinowa
4x kosiarka
4x kirysek spiżowy
2x prętnik karłowaty (samice)
1x otosek
4x helenka
xxx krewetek karłowatych dzikusów

Rośliny:
nurzaniec, kryptokoryna, moczarka, rogatek, najas, pistia, heteranthera, microsorium (pteropus, narrow, windelov), anubias nana, gałęzatka.

Parametry:
pH 7,5
GH 8
KH 19
NO2 0,1-0,3
NO3 20

Obrazek

Nocne
Obrazek

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Aranż mi się podoba,jest klimat.
Pomyśl nad filtrem zewnętrznym,generalnie ten obecny nie powinien mieć to miejsca.
Przy tak małym oświetleniu idące w parze NO3 - 20 może Ci rosnąć,ponieważ jest mało stymulatora wzrostu i brak roślin szykorosnących,ale to tylko moje zdanie,mogę się mylić.

Przydałyby się też mchy.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
mandy29

Nie wiem o co chodzi z filtem. HW jest zewnętrzny i ładnie dmucha pomimo deszczowni, dobrze miesza wodę. Przy obecnej obsadzie na razie wyrabia. Sama jestem zdumiona możliwościami małego chińczyka.

Co do NO3 utrzymuje się ono stale na tym poziomie co ciekawe bez podmian (uzupełniam tylko co tydzień 12l odparowanej wody). A to wszystko zasługa pistii oczywiście ;-)

Mchy niestety nie mają racji bytu przy moich kosiarko-potworach. Bestie tylko gałęzatkę oszczędziły :lol:

Nie wiem jeszcze w którą stronę akwa się rozwinie. Obsada na pewno amerykańska będzie.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Z tego co zasłyszałem opini,to w miarę nadaje się do roślinnego ze skromną obsadą rybną,a jak planujesz sporo ryb,to moze być ciężej.
Od kiedy go masz?
Ostatnio zmieniony 2011-08-10, 17:16 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
mandy29

Mam go niecały rok. Na razie nie narzekam.

Nie wiem czy dużo ryb planuję. Chciałabym docelowo tak:
4x skalar
20x żałobniczka
6-8x kirysek spiżowy
4x kosiarka
parka ramirezek + ew. haremik kakadu o ile nie będą się prały
i może z 1 zbrojnika niebieskiego

Czy to już za dużo?

Aha zapomniałam dodać, jeśli chodzi o szybko rosnące to mam tam też sporo rogatka, którego nie widać na foto ;-)

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Bardzo fajna aranżacja <można coś ciekawego z tego uzyskać tylko ten nurzaniec mi nie pasuje> ja wiem jedno że moja następna aranżacja będzie oparta o dużą ilość korzeni bo jakoś teraz mi tego bardzo brakuje. :-/

Jeśli chodzi o filterek HW ... to tez nie mogę powiedzieć złego słowa<u siebie mam model 303 i od roku daje rade>Więc Chińczyki czasami może coś zrobią sensownego :mrgreen:

Edit:

I postaraj się o lepsze oświetlenie bo przy 3x18W to nie poszalejesz w takim litrarzu.
Ostatnio zmieniony 2011-08-10, 18:14 przez Bolek1984, łącznie zmieniany 1 raz.
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

jabol

Re: [340] Ryuboku

Post autor: jabol »

mandy29 pisze:
GH 8
KH 19

czy aby napewno ? (jest taka rzecz jasna mozliwosc ale ..chyba nie w okolicach Lodzi.... :) )
mandy29 pisze: NO2 0,1-0,3
NO3 20
troche za duzo azotynow... ale akwa podobno swieze? (kiedy zalozylas ?)

Awatar użytkownika
mandy29

Bolek1984 pisze: I postaraj się o lepsze oświetlenie bo przy 3x18W to nie poszalejesz w takim litrarzu.
To co jest na razie w zupełności wystarcza. Rośliny rosną. Nie chce mi się bawić w cotygodniowe przycinki i bieganie z miskami pełnymi zielska. Nie mam na to czasu. Poza tym chciałam spróbować dla odmiany roślin cieniolubnych. Poza tym oświetlenie jest jak widać tylko na połowie akwa skupione nad częścią z roślinami.

jabol pisze: czy aby napewno ? (jest taka rzecz jasna mozliwosc ale ..chyba nie w okolicach Lodzi.... :) )
A dlaczego by nie? Wieś ma własne ujęcia ze studni głębinowych. I tak GH o dwa stopnie mi zbiły lignity.
jabol pisze:troche za duzo azotynow... ale akwa podobno swieze? (kiedy zalozylas ?)
Nie sądzę. Rośliny tez muszą coś jeść. Jak maniakalnie podmieniałam wodę w 112l pistia gniła i marniała, potem miałam remont w domu i nie podmieniałam wody 3 tyg. a pistia odżyła jak nigdy wcześniej. Poza tym glonów nie ma. Szybę mogę czyścic raz na dwa tygodnie. Żadnych nitek, nic...

Akwarium ma przeszło miesiąc z czego podczas startu 100l dojrzałej wody i nieczyszczony od pół roku filtr z dojrzałymi wkładami. Ryby od razu poszły do akwa. Parametry od początku były ok. Ryby nie chorują. Więc uważam, że wszystko jest w porządku

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

mandy29 pisze:
Nie sądzę. Rośliny tez muszą coś jeść.
Na pewno nie azotyny ;-]

jabol

mandy29 pisze: A dlaczego by nie? Wieś ma własne ujęcia ze studni głębinowych. I tak GH o dwa stopnie mi zbiły lignity.

Slonce Ty moje :) :) :) ... moje pytanie dotyczylo czy faktycznie kH = 19 (kH to twardosc weglanowa) a GH = 8 (GH to twarodsc ogolna). a nie na odwrot. sadzac jednak po Twojej odp. mowiacej o tym ze "GH" zjechalo dzieki lignitom mniemam iz zrobilas "czeski" blad :)
mandy29 pisze:
jabol pisze:troche za duzo azotynow... ale akwa podobno swieze? (kiedy zalozylas ?)
Nie sądzę.
hmm..obecnosc NO2 moiw raczej o tym ze: albo jeszcze nie ustabilizowal sie cykl azotowy albo ze cus nie tak jest z filtrem

Awatar użytkownika
mandy29

O przepraszam, źle przeczytałam, cały czas myślałam, że chodzi o azotany czyli NO3. Jeśli chodzi o NO2 to badane testem sery i wykazuje kolor żółty (pierwszy na skali) opis pod nim jest NO2-N <0,1, NO2<0,3 mg/l opis do tego - wartość prawidłowa :-D Przepraszam niedopatrzenia - kwestia zmęczenia. Niezbyt precyzyjnie wpisałam dane w temat.

Co do KH i GH to był nawet tutaj na forum temat o tym:
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=6173

Nie zrobiłam błędu. A teraz widzę, że i KH zjechało w porównaniu do kranówki ;-)
Ciekawe wyniki uzyskiwałam z lignitami w innym zbiorniku (KH zbiłam o prawie połowę)
Ostatnio zmieniony 2011-08-10, 22:33 przez mandy29, łącznie zmieniany 1 raz.

jabol

mandy29 pisze: Co do KH i GH to był nawet tutaj na forum temat o tym:
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=6173
dlatego napisalem wczesniej ze sytuacja jest mozliwa (a faktem jest ze nie skojarzylem Cie z poprzednim postem w ktorym bralem dyskusje) :)

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Wooow, bardzo fajnie korzeniowisko. Jak widać improwizacje wychodzą Ci bardzo dobrze. Jest naturalna dzikość, ale i równowaga. Mnie ten nurzaniec zaplątany z tyłu w korzenie jak najbardziej tam pasuje.
Tylko zdjęcie jakieś takie zielone wyszło - masz taki kolor wody, czy to kwestia świetlówek, czy może aparat był tak ustawiony?

Awatar użytkownika
mandy29

Kwestia świetlówek to raz (mam jedną 2700K i 2x daylight) a po drugie przy takiej ilości korzeni i lignitów woda przybrała lekko herbaciany kolor.

Czekam jeszcze na dostawę zielska (anubiasy, mikcrosorium i kryptokoryny) także trochę dosadzę.

Poszukuję od kilku tygodni takich skalarów. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie to proszę o info :D

Obrazek

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Post autor: yorki111 »

Na starcie był ostatnio.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „300 - ∞ litrów”