mojego aktualnego akwarium. Chcę stworzyć ten wątek zanim akwarium powstanie, gdyż sam nie do końca wszystko jeszcze przemyślałem i liczę na Wasze pomysły. Ponieważ sam mam tych pomysłów sporo, to myślę, że taki temat będzie dobrym miejscem na ich opisywanie.
- Wymiary i litraż
Maksymalnie będzie to akwarium o wymiarach 200x60x70 (70 wysokości). Dawałoby to razem piękne 840litrów. Razem z sumpem max 200l będzie ponad tona wody! Sprawdziłem już nawet, takie akwarium dałoby radę wnieść do mieszkania już sklejone (bałem się, że będę musiał kleić je na miejscu, a tak to tylko z 6 chłopa i się wniesie - samo szkło około 200 kg wagi...). Ponieważ mieszkanie ma ograniczoną wielkość to musimy z narzeczoną zobaczyć ile miejsca damy radę wygospodarować na to akwarium, tak aby w salonie było w miarę luźno z pozostałymi meblami. Więc możliwe, że zmniejszy się głębokość akwarium z 60 na 55 lub 50cm. Ale i tak będzie to wtedy minimum 700 litrów + sump.
Akwarium będzie wykonane ze szkła optiwhite 15mm. Chciałem zaoszczędzić i zrobić z tego szkła tylko przednią i boczne szyby ale nie opłaca się to zbytnio gdyż taniej wyjdzie cała tafla opti (cała tafla jest tańsza niż połowa tafli (hurtownia liczy wtedy podwójnie) + zwykły float). Grubość 15mm gdyż chcę jak najmniej wzmocnień.
Wszystko będzie stało na stelażu wykonanym ze stali kwasówki obudowanym w szafkę. Pod akwarium w stelażu oprócz sumpa chcę umieścić baniak kwarantannowy + jakieś dodatkowe 1 – 2 nieduże akwaria do różnych innych celów.
- Filtracja, rodzaje filtra
Główny baniak będzie wyposażony w komin, z którego woda będzie się przelewać do mniejszego akwarium wypełnionego materiałami filtracyjnymi czyli do sumpa. Możliwe, że do tego celu wykorzystam moje aktualne 200l akwarium, ale może zrobię coś mniejszego. Wypełnienia to pewnie będzie dużo gąbki + węgiel w celu poprawienia klarowności wody.
W samym akwarium będę chciał umieścić jakieś głowice do poruszania wodą. Mam na stanie jedną Tunze - Turbelle Nanostream 6045, możliwe, że to wystarczy. Jakby co to posiadam kilka głowic i niedużych filtrów wewnętrznych.
- Oświetlenie, ilość i rodzaj oświetlenia
No i właśnie… tu pojawiają się wątpliwości i komplikacje. Posiadam 2 lampy HQI 70 W. Na takie akwarium przydały by się 3 sztuki więc jedną muszę sobie dorobić. Ale problemem jest konstrukcja pokrywy jaką chcę zastosować. Tzn akwarium z założenia ma być otwarte a lampy mają wisieć nad wodą. Jednak muszę jakoś zabezpieczyć ryby przed wyskoczeniem/wypełźnięciem z baniaka, więc jakąś ramkę zabezpieczającą muszę dać. Chciałbym żeby powierzchnia wody i rośliny na niej były widoczne więc front ramki przydałby się przeźroczysty - z jakiejś pleksy lub szkła. Do tego musi to wyglądać elegancko, porządnie i być na tyle wytrzymałe żeby ewentualna arowana nie była w stanie tego rozwalić przy jakimś skoku. Ma ktoś jakiś pomysł, widział ktoś z Was jakieś takie rozwiązanie na jakimś forum (może zagranicznym)? Pokrywa myślę, że będzie największym wyzwaniem i zajmie mi najwięcej czasu.
- Podłoże
Piasek. Warstwa około 10 cm - z przodu ciut mniej, z tyłu ciut więcej.
- Dekoracje
Duży, podłużny, rozgałęziony korzeń. Coś w typie tego. Ewentualnie, jeśli nie uda mi się znaleźć jednego dużego korzenia, to kilka mniejszych i/lub jakieś kamory.
- Fauna
Potwory. Oprócz tego co mam aktualnie w baniakach to jeszcze pewnie dojdzie kilka nożowców, może wspomniana wcześniej arowana. Na pewno będę też chciał wpuścić tam jakieś większe zbrojniki.
- Flora
Żabienice, anubiasy i cała masa roślin pływających. Właśnie… tu też mam pytanie, czy nie znacie jakiegoś sprytnego sposobu na oddzielenie od siebie roślin na powierzchni wody tak, aby się nie mieszały. Chodzi mi o to, że aktualnie mam 7 gatunków roślin pływających. Od małej rzęsy po ogromnie rozrastające się paprocie. Jak to wszystko razem się wymiesza to nie wygląda zbyt ciekawie. Chciałbym na powierzchni stworzyć jakieś takie strefy z poszczególnymi gatunkami. Nie wiem czy dobrze spisałyby się jakieś cienkie, plastikowe, przeźroczyste, okrągłe ramki unoszące się na powierzchni. Widzieliście gdzieś jakieś takie rozwiązanie?
- Nawozy, CO2, preparaty
Na pewno jakieś mikro będę podawał. Pod żabienice pójdą na pewno jakieś kulki nawozowe. Co2 nie planuję, chcę mieć spokojny wzrost roślin.