525l [roślinne]-altumy

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Post autor: yorki111 »

Witam ;-)

Wczoraj wieczorem do akwarium wpuściłem altumy - wkońcu idealne parametry wody :) , rybska nawet się niezestresowały i odrazu zaczeły pływać po całym akwa a kolorki stału się bardziej intensywne niż w kwarantannie.

Minory po wpuszczeniu altumow zbiły się w ławiczke i tak pływają - wkońcu kogoś się obawiają :D

Teraz zdjęcia - z ponad 200 wybrałem 12 najlepszych :D
Akwarium z nowymi mieszkańcami
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I same altumy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tego korzenia po prawej nie będzie - choć fajnie wygląda tylko gdyby był bardziej wsunięty w rośliny no ale on idzie do krewetkarium.
Ostatnio zmieniony 2009-07-31, 07:43 przez yorki111, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Piękne :-)
Te korzenie idealnie pasują do urody altumów. Ja też kupiłam korzonek na starcie u tego pana co mi go poleciłeś. Okazało się, że miał akurat ze sobą dokładnie taki jakiego szukałam.

Szkoda mi tylko, że zdjęcia są troszkę średnie - co prawda wszystko na nich widać, ale gdyby nie było tego ziarna, to te obrazki były by jak arcydzieła sztuki... zarówno akwarystycznej jak i fotograficznej :mrgreen:

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Wiem że korzeń kupiłaś bo ci "cześć" mowiłem droga pani a Ty z synkiem na rybki leciałaś popatrzeć :D

To to ziarno na fotkach to jakieś syfki z podłoża jeszcze , kubełek mi padł - pojechał do reklamacji i teraz tylko wewnętrznym filtruje a on tak szybko tego niepozbiera :/
Obrazek

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Oooooooo kurcze :-(
To nie skojarzyłam, że ty to TY :-P Jestem ostatnio tak zakręcona jak słoik na zimę, a jak mam coś załatwiać z tym małym u boku to już wogóle ciężko mi się skupić, bo musze pilnować, żeby smyk czegoś nie zbroił ;-)

Syfków - ja tam żadnych nie widzę. Mnie się jednak wydaje, że ziarnistość zdjęcia, o którym ja mówie wynika z ustawień aparatu, a konkretnie z wysokiej wartości ISO.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Bardzo ładnie to wygląda, a skalary są przepiękne. Może jednak do potworów też wpuszczę małe stadko...

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

Kubiszon pisze:Bardzo ładnie to wygląda, a skalary są przepiękne. Może jednak do potworów też wpuszczę małe stadko...
z tego co wiem to nie są skalary, ale nie martw się: moja ładniejsza połowa też stawierdziła że "jakieś inne, dziwne są te skalary" jak jej pokazałem w/w zdjęcia

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

s050197 pisze:z tego co wiem to nie są skalary, ale nie martw się: moja ładniejsza połowa też stawierdziła że "jakieś inne, dziwne są te skalary" jak jej pokazałem w/w zdjęcia
Pterophyllum altum - żaglowiec wysoki, żaglowiec z Orinoko, skalar wysoki. Mądralo :-P Zarówno pterophyllum altum jak i pterophyllum scalare nazywane są skalarami. I to nie tylko w Polsce.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Genialne :D
Mam nadzieje ze zgłosisz je do naszego konkursu zarówno w kategorii "Akwarium" jak i "Ryba" :D
Obrazek

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Kubiszon - zwykłe skalary czy altumy byś chciał dać do swojego akwa? Ja z altumami bym nieryzykował bo szkoda ryb i kasy gdyby ci je te Twoje potwory zjadły ;)

megalomaniacc - może jak cykne jakieś dobre fotki? ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

A ja mam pytanko: co to jest ta roślina po lewej z tyłu z b. długimi liśćmi ?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

zwykły i pospolity nurzaniec :D
Obrazek

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Tu mnie masz:D powiem szczerze że tego się nie spodziewałem. Super baniaczek, naprawdę ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Hej
kurde przepiekne sa te rybki ....i bardzo ladny zbiornik

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

yorki111 pisze:Kubiszon - zwykłe skalary czy altumy byś chciał dać do swojego akwa? Ja z altumami bym nieryzykował bo szkoda ryb i kasy gdyby ci je te Twoje potwory zjadły ;)
Nie no altumy albo ta taka odmiana z czerwonym garbem... nie pamiętam jak to się zwało. Zastanawiano się czy to inny gatunek czy podgatunek.
Co do potworów to spokojna głowa. To nie są piranie czy inne straszne drapieżniki, które rozszarpują ofiary większe od siebie. Dorosłe żaglowce to naprawdę duże ryby (wg Heiko Blehera mogą mieć nawet metr (!) wysokości). Nawet młode sztuki mogą się czuć bezpieczne przy wielopłetwcach czy nożowcach, to nie jest byle drobnica do wciągnięcia jednym chapnięciem.

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Kubiszon - chodzi ci o manacapuru ?

Zdjęcia z wczoraj , nastrojowo w akwa przy oświetleniu 70W
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I rybcie moje kochane - najadły się wodzienia potem płatkow D-50 i miały potem owsiki pod ogonem - pływały po całym akwa strosząc się a przy okazji przeganiając jakiegoś minora ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A teraz coś z dobrych wieści ;)
Woda w akwa już kryształ - właśnie światło zapaliłem :]
Pistia wkońcu ruszyła do tej pory tylko kwitła a teraz wypuszcza mase młodych roślin.
I co najważniejsze żabieniczka za korzeniem chyba zakwitnie bo jak patrze od gory to widać w środku że coś jasnego zaczyna wyłazić z rośliny a na liść to nie wygląda ;-)
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „300 - ∞ litrów”