Obsada prawie pełna. Doszło 50 neonów czerwonych
2 zbrojniki niebieskie gold
Całość - zdjęcia nie ciekawe bo akwarium jest niedoświetlone(szczególnie tył). Chyba pokombinuję i zamontuję świetlówki, a HQI podziękuję za kilkuletnią współpracę.
Ostatnio zmieniony 2011-06-19, 21:05 przez yorki111, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardzo ładnie wygląda. Neony udało ci się kupić dzikusy czy kupiłeś hodowlane? Z tego co mi wiadomo a także z doświadczenia wiem że HQI najlepiej daje sobie radę w tak wysokich akwariach. Ale może tobie chodzi o coś innego?
Neon hodowlany, dzikusów nie dostałem niestety :/
Co do oświetlenia to lampy są dość wysoko - ok. 25/30cm od tafli wody i więcej światła rozchodzi się po pokoju niż po akwa, a obniżyć ich nie idzie. Gdy znowu je troszkę wygnę w stronę akwarium przód jest niedoświetlony i dopiero gdy ryby z tyłu pływają widać ich kolory. Jakaś paranoja...
Nie właśnie nie idzie ich odsunąć bo są na specjalnej ramie przymocowanej z tyłu za akwarium :/
Dziś muszę pomajstrować(ostatnio dużo kombinuję z oświetleniem )
Ja miałem jeden pomysł co do mojego HQI bo też myślałem że będzie umieszczone za blisko tyłu akwarium. Miałem zamiar zrobić samemu dłuższe ramiona mocujące wydłużenie ich o 5-10 cm powinno załatwić sprawę. A nie jest to zbyt skomplikowane wystarczy zakupić odpowiedni pasek stali (najlepiej nierdzewnej lub zwykłej ale wtedy trzeba by to pomalować) wygiąć go w literę U i wykonać 4-5 dziur na śruby. W ten sposób można bardziej odsunąć lampy od tylnej ściany. U mnie po przymierzeniu okazało się to niekonieczne ale ty mógłbyś coś takiego zrobić (bynajmniej mnie się wydaje to dobry pomysł).
Ja lampy mam przyczepione do stelaża na którym stoi akwa(jest zrobiona ramka i do niej są przykręcone).
BTW. Ustawiłem lampy bardziej pod kątem.
I widać troszkę części nadwodnej która się rozrasta powoli i zaczyna kwitnąć - mówię tu o malusim storczyku którego posadziłem na korzeni wystającym z wody.