[576L] Rzeki Afryki

Awatar użytkownika
jarokol

Post autor: jarokol »

szkielko fajne ale regal nie wytrzyma tego. gdyby ten profil byl pelny to mialby duzo wieksza wytrzymalosc. naprawde przemysl to aby nie byl niespodzianki
100L endlerki + Thorichthys meeki
80L 1+3 Pseudocrenilabrus multicolor victoriae
100L Cryptoheros cutteri

chwialek

Post autor: chwialek »

ZolwiK pisze:Nie wiem dlaczego tap pesymistycznie podchodzicie do skręcanego regału ;)
Powodzenia w optymistycznym podejściu do tematu... można i tak.

Jeśli upierasz się i chcesz pozostać przy regale, konstrukcji skręcanej to przymocuj solidnie do ściany, będzie to troszkę zapobiegać skręcaniu.
Jednak mam w garażu regały tego typu konstrukcji i wierz mi że skręcenie 2 i więcej regałów (w układzie pionowym) ze sobą powoduje ustabilnienie konstrukcji i można obciążyć wówczas powyżej 500kg bez większych obaw o stabilność czy skręcenie konstrukcji.
Natomiast konstrukcja pojedynczego regału dodatkowo w opcji poziomej jest niestabilna i czasem lepiej dmuchać na zimne... Bo akwarium ma swoją wagę... jak koledzy zaznaczyli to nie 500kg...

PS.
To szkło opti white? Twoje zdjęcia chyba nie oddają jego barwy.

cerevelo

Post autor: cerevelo »

ZolwiK pisze:

Ładna rybka ale nie znalazłem nic o niej po polsku...
Co to jest ?
właśnie rozmawiałem z importerem tej rybki, rybka robi wrażenie, ale cena również, nawet większe:)

ZolwiK

Post autor: ZolwiK »

No dobra to jakie macie propozycje żeby wzmocnić/ustabilizować regał?

Dodam że do okoła będzie wszystko zabudowane to to już dużo da.
Rozważyłem również przymocowanie do ściany, dało by się to zrobić bez zdejmowania baniaka.
Macie jeszcze jakieś pomysły? :roll:

Lepiej dmuchać na zimne...

Ps. Tak to opti tylko zdeczka brudne i aparat nie za dobry zobaczysz po zalaniu... albo jak umyje, narazie go nie ruszam bo i tak jeszcze sie pobrudzi...
Ostatnio zmieniony 2012-02-23, 10:42 przez ZolwiK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Radzimierz

Post autor: Radzimierz »

Ja bym na Twoim miejscu kupił troche profili metalowych, do spawacza z nimi i nie trzeba byłoby naweet obudowywac, tylko wtedy kwestia estetyki, sam profil to utrzyma. Wcześniej wsponialeś o tym że samochody też mają skręcane koła i jakoś się trzymają, a no mają ale to jest chyba całkiem co innego, inna technika, ja bym nie ryzykował, zawsze lepiej mieć zapas. Szkoda bybyło takiego wymiaru i w dodatku OW tracić, już nie mówiąc o innych szkodach, wyrządzonych podczas zalania, przez lekkomyślność. Pozdrawiam

chwialek

Post autor: chwialek »

Pod akwarium masz podłożone kilka płyt styropianowych. Akwarium ma utrzymać się na ramie metalowej czy jest tak jakaś grubsza płyta np OSB? Jest ona jednolita pod dnem czy jest łączona.

Przykręcenie do ściany to jedno, ale musisz dobrze wypoziomować stelaż, zbiornik sprawdzić pod obciążeniem jak zachowa się podłoże pod stelażem.
Ostatnio zmieniony 2012-02-23, 11:34 przez chwialek, łącznie zmieniany 1 raz.

epablo

Post autor: epablo »

Tak jak kolega wyżej zauważył na stelażu powinna być położona płyta OSB lub meblowa i dopiero na tym styropian . Wzmocnienia poprzeczne powinno być pod blatem mniej więcej co 50cm , wszystko zależy jaką grubą płytę założysz . A co do tego styropianu pod regałem to dla mnie masakra . Po pierwsze to jak chcesz wypoziomować akwarium na styropianie a po drugie to regał stoji na samych brzegach styropianu . Gdzie styropian ma mniejszą wytrzymałość . Jak chcesz żeby regał nie stał bezpośrednio na panelach to podłóż deseczki , paski płyty OSB . I jeszcze żeby regał nie złożył się zrób z płaskownika krzyżówki od samych rogów na tylnej ścianie i bocznych . Jak będą przechodziły przez środkowe nogi to też przykręć i w miejscu gdzie płaskownik krzyżują się . Kątowniki które założyłeś pośrodku dookoła za dużo nie pomogą jak by regał miał się złożyć a tylko będą przeszkadzały przy wkładaniu filtra zewnętrznego czy innej większej rzeczy .

Pamiętaj to tylko moje spostrzeżenia co można poprawić ale decyzja należy do Ciebie.
W najgorszym wypadku będziesz miał oczko w kuchni zamiast akwarium :mrgreen:
Pozdrawiam

ZolwiK

Na stelażu jest położony styropian dla wyrównania całości ( wystające łebki od śrub) na nim płyta i na niej styropian 3mm.

Podsumowując:
- dodać skośne płaskowniki
- zabudować
- zalać
- wypoziomować i przymocować do ściany

Po tych zabiegach to raczej nic już tego nie ruszy tak mi się wydaje...

epablo

Post autor: epablo »

Po mojemu to najpierw wypoziomuj akwarium z regałem a dopiero wlewaj powoli wodę i kontroluj poziom. Jak najpierw zalejesz to ciężko będzie wypoziomować .

Ryzykujesz kładzeniem akwarium tylko na styropianie ale do odważnych świat należy .

Awatar użytkownika
Radzimierz

i jak tam trwają prace?

ZolwiK

Tak na szybko ;)
Baniak zalany!
Relacje napisze wieczorkiem teraz niestety musze uciekac ;P

Awatar użytkownika
Radzimierz

ale smaka narobiles na fotki, a tu nic, czekamy !

ZolwiK

Akwarium zalane 3 dni temu. Stelaż wzmocniony dodatkowo spawami + obudowany z każdej stronu oprócz czoła gdzie będą dzwiczki suwane.
Pełny opis co i jak na 1 stronie
Aktualnie baniak wygląda tak: (sry za jakosc zdjec )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kamien na korzeniu chwilowo. Wszelkiej maści kable i inne dziwne rzeczy będą oczywiscie pochowane.
Ostatnio zmieniony 2012-05-25, 20:40 przez ZolwiK, łącznie zmieniany 2 razy.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Powiem Ci, że kawał dobrej roboty odwaliłeś ;-) co prawda baniak przypomina mi troche klimat u Kubiszona, ale myślę, że będzie ewoluował ;-) fajny mroczny klimacik, ale wszystko widac to co powinno byc widać. Jak woda sie wykalruje będzie ok. ;-) Moim zdaniem brakuje czegos w wystroju chyba troche odpowiedniej zieleniny , ale to zalezy co Ci sie podoba i co chcesz osiagnąc, to cos zielone z lewej ma sie troche nijak do reszty.
PS: Mając taki litraz wpuściłbym inne stworzonka :mrgreen: , ale to kwestia gustu.
Tak czy siak kawał dobrej roboty, a zapewne wszystko będzie powstawac w trakcie. Ja osobiście bardziej doceniam zbiorniki które ewoluują i zmieniają sie, "powstaja wciąż" ...aniżeli takie gotowe, które sa juz piekne od początku, bo potem tylko w nich nuda panuje :-P bo nie ma co robic :-P Pozdrawiam i zycze powodzenia. ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-05-26, 12:06 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

king
Kontakt:

Post autor: king »

fajny baniak:P

Zablokowany

Wróć do „300 - ∞ litrów”