720L [w drodze do Tangi]

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Kubiszon pisze:O jakich problemach myślisz? Przy większej wysokości mogą zrobić się strefy beztlenowe, które mogą pomagać przy denitryfikacji. Coś jak plenum z morskiego.
Dałbym tylko koniecznie coś pod piasek żeby kamory nie leżały na samej szybie.
z plenum to nie do końca jestem przekonany, na forum pkmd ludzie robili plenum do baniaków słodkowodnych, ale tam warstwa podłoża wynosiła >15cm grubość :!:. W baniaku afrykańskim to jest bez sensu, taka ilość piasku, ograniczasz ilość wolnego miejsca dla ryb, a tropheusy duuużo przestrzeni potrzebują.

Co do styropianu na dnie, to dobry rozwiązaniem jest ruszt od filtra podżwirowego lub kratki takie jak się do zlewozmywaków kładzie (ja tak mam).

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Wszystko zmierza w dobrym kierunku byłem na giełdzie i kupiłem piasek na dno narazie 70kg mam nadzieje że wystarczy. Ponaddo dostałem ok 300sadzonek valisineria spirallis ( dzieki Owerr).
Ze spraw technicznych Stelarz w drodze powinien byc za 2-3 dni. Na filtr mam juz wszystkie elementy jedynie brakuje mi jeszcze pompy ale juz zamówiłem niestety dopiero za tydzień będzie.

Jak już zaczne robić filtr zrobie jakąś fotorelacje :)

(Prosze modów o zmiane tematu na 720L w drodze do tangi)

Po przedyskutowaniu obsady z Kingiem postanowiłem zmienic biotop na tange, będzie ciekawiej.

Awatar użytkownika
cina

ali g pisze:postanowiłem zmienic biotop na tange
fajnie :-D

mogę ci wody na start dać ;-)

Vendredi
Moderator

o woda sie przyda :) bedzie szybciej ale jak juz baniak stanie i go zaleje to nie bede się spieszył bo nie ma gdzie :)

Zacząłem juz prace nad pokrywą bedzie ona wykonana z komorowych płyt poliwęglanowych które ju mam docięte i czekają na obróbke.

Niestety nie udało mi sie dostać tych kamieni któe chciałem musze poszukać na innym składzie. Ewentualnie zostaje mi piaskowiec ale coś nie mam do niego przekonania wolałbym fyllit ewentualnie granit albo jakaś inna ciemna skałka :)

Cina a Ty z jakiego łupka zrobiłęś tło??
Ostatnio zmieniony 2009-11-19, 20:14 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

ali g pisze:Cina a Ty z jakiego łupka zrobiłęś tło??
Na składzie mówili że to łupek filitowy, a jaki jest na prawdę to nie wie nikt ;-)

Pytałeś mnie o obsadę:
ali g pisze:Wstępnie zaplanowałem sobie leleupi i burundi
W takim zbiorniku to 5-6 szt z danego gatunku możesz wpuścić. Ryby te bardzo szybko się mnożą.
Co do ryb w toń to polecam paracyprichromis nigripinnis "blue neon" lub p. brieni. W miarę dostępne.

Co do uzupełnienia obsady to można muszlowce dorzucić lub coś podobnego. Ale tego ci nie powiem bo to cała frajda żeby obsadę dopierać. Jak coś wybierzesz to napisz to ocenimy :mrgreen: . Ja swój typ już mam ;-)

A u jeszcze do tych kamieni: nie zagrać całego dna kamieniami jeśli chcesz muszlowce. Z resztą wg mnie całe zawalone kamieniami akwa nie wygląda zbyt ładnie. Musi być wolna przestrzeń do pływania, to tak wg mnie
Ostatnio zmieniony 2009-12-03, 08:28 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Vendredi
Moderator

co do obsady to jeszcze bedzie czas:)
Plan jest taki zeby były dwa zwałowiska od tylnych górnych rogów do przodu i na boki i planuje zrobić tak żeby ok 10cm dna zostało wolne z przodu przy szybach na środku bedzie taki ala wąwóz.

Łupek juz kupiłem :) skromne 220kg nawet udało mi sie uzyskać kilka sporych tafli do przyklejenia na tło :)

Awatar użytkownika
cina

10cm to wg mnie mało

Vendredi
Moderator

to ja pokarze jak to bedzie wyglądało według planu:
najpierw rzut z góry :
Obrazek

i widok z przodu:
Obrazek

Byłem na giełdzie odebrałem pompe oraz pooglądałem ryby i leleupi są piękne księżniczki też super i bardzo podobały mi sie julodochromisy :) ponaddto cena była zachęcająca :)

Awatar użytkownika
cina

ali g pisze:julodochromisy :)
ale jakie :-)

Vendredi
Moderator

Julidochromisy
transcriptus
regani

takie widziałem.

A zeby znaleźć jakieś muszlowce to jakiego gatunku mam szukać?? widziałem dwa rodzaje wygladały mi na muszlowce ale nie byłem pewien niestety nie dałem rady zapamiętac nazwy :)

Awatar użytkownika
cina

Naskalników możesz wpuścić po parce, będę w jakiś sposób ograniczać ilość ewentualnych młodych księżniczek i leleupi.

Co do muszlowców to mogą być telmatochromisy, alto compressipes lub multiki. Ja bym jednak wpuścił kilka calvusów. Masz duży zbiornik, a te rybki z tych średnich jeśli chodzi o wielkość.

Vendredi
Moderator

No to co do obsady jeszcze sie zastanowie.

A dzisiaj prace ruszyły do przodu, baniak juz stoi na swoim miejscu i prezentuje sie mmmm :) jeszcze mam dylemat co do szafki ale sprawa na póżniej.

Udało mi sie dzisiaj go postawić wstępnie uszczelnić pokrywki od filtrów i ułżyć kamienie tk jak beda na tle jutro będę wklejał tło, zgrzewał rurki do filra i pewnie jesze kilka spraw załatwię :) Ogólnie wszystko zmierza w dobrą strone :)

Zakupiłem juz wszystko wiec powinno sie udać :)

P.S. Tata jako strter biologiczny planuje wpuścić karpia żeby sobie popływał do swiąt :P
Ostatnio zmieniony 2009-12-05, 22:34 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.

riki

Post autor: riki »

Ja hoduję ryby pyszczki . Mam biotop Malawi .

:-) :-) :-)
Ostatnio zmieniony 2009-12-06, 09:40 przez riki, łącznie zmieniany 3 razy.

Vendredi
Moderator

mały update żeby nie było, że nic sie nie dzieje.

Ogólnie juz bliżej niż dalej dzisiaj skałki wylądowałym na swoim miejscu, zapewne gdyby nie mały problem z piaskiem tez juz by był. Niestety po płukani suszył sie w pomiszczeniu gdzie temperaturka spadła poniżej zera i powstał piękny piaskowiec :) Mam nadziej że do jutra juz sie rozmrozi i bede mógł go wszypać a jak bedzie piasek to moze i jakas woda sie pojawi :)

No i jakieś fotki :) niestety sa jakie sa bo nie ma jeszcze oświetlenia( ale pojawi sie we wtorek).

Obrazek

jak by ktoś był ciekaw to w tym szkiełku jest 200 kilo kamieni :)

więcej na zdjęciach nie obnaże bo wszędzie dookoła baniaka jest niesamowity bałagan i to moja zasługa :)
Ostatnio zmieniony 2009-12-21, 22:34 przez Vendredi, łącznie zmieniany 2 razy.

Vendredi
Moderator

Przez ostatnie pare dni zamiast sprzątać w domu ja całe dnie spędzałem na działce pracując nad moim maleństwem i brata terrarium.

Rzeczy które zrobiłem:
Zamontowałem oświeltenie 4x24W T5 zrobiłem do tego odbłyśniki z rur kanalizacyjnych i blaszek od żaluzji.
Wymienilem piasek ze zwykłego kwarcowego na koralowy.
Zmontowałem obudowe juz na gotowo.
Skonstrułowałem hydroponike ale o niej sobny wątek.
Dostałem przesyłke z grzałką ale narazie nie ma sensu jej podłączać bo woda w baniaku ma ok 11-12*C bo taka jest temperatura w pomieszczeniu. Sytuacja zmieni sie po nowym roku.
Niestety nie udało mi sie jeszcze uruchomić filtra bo zamkneli żwirownie dzień wcześniej niż się spodziewałem i nie mam co wsadzić do beczek. Jest z nimi mały problem bo nie mieszczą się na pionowo pod akwa i muszą leżeć co trochę zmieni tor przepływu wody, ale mam juz pomysł jak to rozwiąże.

No i kilka fotek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać woda jest mętna co jest winą tego żwiru ale mam nadzieje, że po podmianie i paru dniach woda sie wyklaruje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „300 - ∞ litrów”